Aktuális

Mi is az az SZMK?

A Szülői Munkaközösségnek kulcsfontosságú szerepe van az iskolai, óvodai, de még a kollégiumi élet dinamikus működésében is. Sokan ódzkodnak a rájuk háruló felelősségtől, aminek talán csak az az oka, hogy a jelöltek nincsenek tisztában kötelességeikkel és jogaikkal.

Az atyai pofon hatása a gyerekek fejlődésére

Annak ellenére, hogy Magyarországon 13 éve zéró tolerancia (Gyermekjogi jelentés, 2017) van a gyerekekkel szemben elkövetett erőszak minden formája ellen, a közvélekedés továbbra is elnézi, sőt hasznosnak gondolja a „nevelési célzatú” atyai pofont. A kutatások alátámasztották: a fizikai büntetés használata jelentős negatív hatást fejti ki a gyerekek fejlődésére.

Mivel szórakoztatták magukat (és egymást) a középkori diákok?

A paródia görög eredetű szó: paródeo. Eredeti jelentése szerint „ellendal”, vagyis  egy-egy „komoly” dal kifigurázása, azaz gúnyos, torzított előadása volt. Manapság inkább egy adott – nem feltétlenül zenei – mű, műfaj, netán személy szórakoztató célú, komikus hatású utánzása, ironizálása. Ráadásul már a régi (kolostori) iskolában is népszerű volt – ha nem is feltétlenül ugyanabban a formában, mint manapság.