Aktuális

Novák Blanka: Vacsora a svéd királlyal

A Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként Magyarországot Novák Blanka képviselte a 2018. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Blanka, a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje, jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem diákja együtt vacsorázott a svéd királyi családdal, az idei Nobel-díjasokkal és egy tudományokat népszerűsítő svéd film főszereplője lett.

Ki a menő?

Mitől népszerű egy diák osztálytársai körében? „Örök életre” szól ez a helyzet vagy változtatható? Írásunkban ilyen és hasonló kérdésekre kerestük a választ.

Soft skillek fejlődésének tere az iskolában

A dinamikusan változó munkaerőpiacon ma már a szaktudás mellett ugyanolyan fontossága van az ún. soft skilleknek is. A munkáltatók azt a jelentkezőt részesítik előnyben, aki képes csapatban dolgozni, eredményesen kommunikálni és megfelelő hozzáállásról tanúskodik. Az iskolának a tudás elsajátítása mellett lehetőséget kell biztosítania a soft skillek fejlesztésére, annak érdekében, hogy diákjait felkészítse a munka világában való helytállásra.

A tanítóképzés és a pedagóguspálya aktuális kérdései és kihívásai

Pedagógus konferenciát szervezett Esztergomban A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Tanárképző Központja 2018 november 16-án. A szakmai rendezvény középpontjában a köznevelés és a felsőoktatás minden szintjének gyakorlati és képzési-elméleti háttere párhuzamosan szerepelt. Fodor Richárd írása, fotók: Varga-Csikász Csenge.

A lövés utáni csend

A TanTrend a februári floridai lövöldözés után már beszámolt arról, hogy ebben az évben az Egyesült Államok szomorú rekordot döntött meg: soha nem volt még annyi iskolai gépfegyveres incidens, mint idén. Sajnos évvégére az arány nem csökkent – gyakorlatilag minden hétre jut(hat)ott volna komoly sérüléssel járó, vagy halálos kimenetelű eset. Mi Amerika válasza?

Küzdelem a mentális zavarokkal élők megbélyegzése ellen

A Mind the Mind program bemutatása. A mentális zavarokat számos misztikus elképzelés és tévhit övezi annak ellenére, hogy gyakoriságuk miatt sokak ismeretségi körében találni valamilyen nehézséggel küzdő embert. A velük kapcsolatos stigma nagyban hozzájárul, hogy ezek a betegségek rejtettek maradjanak, és a bajban lévők kevésbé keressenek segítséget. A mentális zavarokkal kapcsolatos stigmák oldásán dolgozik a Mind the Mind program Magyarországon és Európa szerte.