Aktuális

A jövő társadalmi innovátorai – a dolgok internete

Rendkívüli, ingyenes képzési lehetőséget kínál középiskolásoknak a United Way Magyarország „Vedd a kezedbe a jövődet!” programja. A mai igényeknek megfelelő, munkaerőpiacon keresett tudást ún. vállalkozói klubokban szerezhetik meg a jelentkező diákok úgy, hogy mentorok segítségével dolgoznak saját projektjeiken. A kis létszámú, hatékony csapatokat két témakör köré szervezik: „A jövő társadalmi innovátorai” és „OkosVilág – A dolgok internete”.

Munkásgimnáziumok

Ezzel a címmel érhető el Mayer József oktatáskutató tanulmánya, mely a rendelkezésre álló könyvtári/levéltári források alapján betekintést kíván nyújtani a huszadik század első két évtizedében az iskolarendszeren kívül működtetett munkásgimnáziumok életébe.

A kézírás dicsérete

Ki szebben ír, ki csúnyábban. Van, aki szeret írni, van, akinek ez teher. Egy bizonyos: a számítógépek és okostelefonok térhódításával egyre többekben merül fel a kérdés: szükség van-e még kézírásra? A szakértők egyértelműen azt állítják: igen.

Dinnyeszezon

Nyakunkon a dinnyeszezon vége, de még mielőtt kásás vagy lőrinces lenne ez a mézédes, lédús nyári gyümölcs, kóstoljunk bele hersegően a származásába és a kapcsolataiba. Az, aki tökkelütött vagy dinka mesére számít ezek után, csalódni fog. Sose tennék ilyet.

A KRESZ-ről – gyerekeknek

Olykor még a felnőttek számára sem egyszerű megtanulni a KRESZ-szabályokat, holott a közlekedési alapismeretek tudása a gyalogosok számára is elengedhetetlen. Szerencsére manapság egyre több lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek életkoruknak megfelelő körülmények között sajátítsák el a legfontosabb szabályokat.

Indul az új évad! – három darabajánló három korosztálynak a Pesti Magyar Színház kínálatából

Ősszel nemcsak az iskolák nyitják kapuikat és az új tanév kezdődik el: elindul az új évad és a színházak nézőterei is megtelnek. Örömmel tapasztalhatjuk, hogy a Pesti Magyar Színház már az új tanév legelejétől a fiatalok több korosztályának is kínál színházi élményeket – saját produkciói vagy épp egy koraőszi fesztivál révén.

Jogsit nyáron?

Sok fiatal alig várja, hogy betöltse a 17. életévét, és hogy végre volán mögé üljön, mondván, ha megvan a jogsi, kinyílik a világ, és új lehetőségek tárulnak fel. A jogosítvány megszerzésén gondolkodóknak jó hír, hogy idén júliustól ingyenes lesz a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és -vizsga a 20 évnél fiatalabbaknak.

Nagy kutya

Nagy kutyának hívta anyám, hovatovább nagykutyának írták régen a többi kisemberek is a vezető beosztású, befolyásos embereket egymás között, de ma mégsem a nagykutyákról lesz szó, csak arról az egyről, hisz uborkaszezon, ráadásul kánikulai nagy meleg van éppen.