3 hasznos tipp hatékony szótanuláshoz

Ki ne unta volna még halálra magát a szótárfüzet látványától, benne az egymás alá írt szavak tömkelegétől, mikor hol az egyik, hol a másik oldalt letakarva próbálta bemagolni a listát? És ugyan ki ne vette volna észre magán, milyen gyorsan potyognak ki fejéből, az ilyen módon belepakolt szavak? A következő írásban néhány tippet adunk ahhoz, hogy a szótanulás (horribile dictu) akár nyáron is hatékonyabb legyen.

alt


Elöljáróban fontos leszögezni, hogy a nyelvtanulás alapvető része a szavak elsajátítása. Teljesen nyilvánvaló, hogy csak a nyelvtani szerkezetekkel a fejünkben nem fogunk tudni megszólalni idegen nyelven, ezért valamilyen módon el kell sajátítanunk (első körben) egy olyan aktív, a mindennapi dolgokat tartalmazó szókincset, melyet „álmunkból felébresztve is” tudunk majd használni. Az is triviális, hogy először a tárgyak neveivel, a környezetünkben található dolgokkal érdemes kezdeni, majd pedig az elvont fogalmak felé továbbhaladni. Az interneten több olyan lista is található, amely a leggyakrabban használt szavakat tartalmazza, (többnyire itt az angol szavakra gondolunk, mivel az angol a leggyakrabban oktatott idegen nyelv), mely közel 2-3000 szóra rúg. De lássuk is a módszereket, melyek túlmutatnak a „leülök, és addig nézem, amíg nem tudom kívülről” gyakorlatán.

Élményeken át

A Komplex Alapprogram megjelenése óta (de valójában már jóval korábban) tudjuk és közkincs, hogy ha valamit élményeken át tanulunk meg, akkor az sokkal jobban bevésődik, maradandó tudássá válik. Ha meg akarunk tanulni egy új szót, akkor próbáljuk ki éles használatban! Írjuk bele a szót egy angol nyelvű kommentbe, használjuk idegen nyelvű barátainkkal való csevegésünkben akár Skype-on keresztül. Szintén jó módszer lehet, és ide kapcsolódik, hogy ha meghalljuk, vagy meglátjuk leírva a szót, akkor képzeljünk el valamit, ami eszünkbe jut róla, kapcsoljunk hozzá egy hangulatot, egy színt egy érzést, vagy egy szituációt. Ebben az esetben is könnyebb lesz a dolgunk a szó hosszútávú megtanulásában, mert a gondolattársítással, asszociációval elraktározott szavak hosszabban megmaradnak.   

Tapétázás

Jól működik az is, amikor szinte minden elérhető felületre felragasztjuk a megtanulandó szavakat. Jellemzően a hűtőre a hűtő szót, az asztalra az asztalt, és így tovább, de fogalmaknak célpont lehet a monitor alja, a fal, egy képkeret, vagy bármi más használati tárgy is. Számolni kell azzal is, hogy ezzel a módszerrel lehet, hogy a családunk idegeire megyünk. A tárgyak szavai mellé érdemes egy-két igét is odaírni a post-it-ekre, például a szekrényre tűzött cetlire a csuk-nyit, ruha szavak idegen nyelvi megfelelőit. Amit sokszor látunk, azt könnyebben megtanuljuk, ezért a módszer hosszútávon működni fog. 

Olvasás és játék

Ha idegen nyelven olvasunk valami olyasmit, ami érdekel minket, akkor érdemes úgy végezni a dolgot, hogy a szövegben felbukkanó ismeretlen szavakat nem nézzük meg rögtön a szótárban, hanem megpróbáljuk kitalálni először a jelentésüket a szövegkörnyezetből. A következő lépés az lehet, hogy egynyelvű szótárban nézzük meg a jelentését, és ha ezzel sem boldogulunk, akkor vegyük csak elő a kétnyelvű szótárat! A szöveget válasszuk meg érdeklődésünk szerint, hogy meglegyen a motiváció az olvasáshoz. Azoknak pedig, akik kevésbé szeretnek olvasni, de a számítógépes játékok világában otthonosabban mozognak, kiváló lehetőséget biztosít, ha a játékban felmerülő szavaknak fejtik fel az értelmét, használati módjait. A játszva tanulás itt nem csak szlogen, hiszen valóban játék során találkozunk az idegen nyelvi kifejezésekkel, melyeket használunk is, így szinte öntudatlanul meg is tanuljuk őket, valamint a használatuk mikéntjét.