30 szem cseresnye – Enni való mesék 4.

Mit jelent az, hogy egy hesset se? Mi lehet az örök értéke a dollárrá változott tallérnak, amit már egy korábbi meséből megismertetek? Miért válhat a 30 is varázslatos meseszámmá? Erről szól a mai meskete.

alt


Krisztus urunk Földön jártában-keltében egyszer egy nagy pusztaságon ment keresztül. Vele volt Péter is. Nagyon elfáradtak, meg is szomjaztak, de csak mentek, mendegéltek tovább.

Egyszer csak Jézus meglátott egy tallért a poros földön. Így szólt Péterhez:

– Péter! Vedd fel ezt a tallért a földről! – Mire Péter így válaszolt:
– Nem veszem én, Uram! Nem ér ez egy hesset se!

Mire ezt kimondta, odaértek egy cseresnyeárushoz. Péternek csorgott a nyála, de nem mert szólni. Mentek hát tovább. Krisztus titokban felvette a tallért, és vett is rajta az árustól 30 szem cseresnyét. Majd a poros úton szemenként leejtette észrevétlenül a követőjének. Péter látta a cseresnyét, és lopva, hogy az Úr észre ne vegye, lehajolt értük, és egyre-másra mind megette. 

Bizony Péter harmincszor hajolt le azért az egy szem tallérért, amit annak előtte nem sokra becsült. 

(Magyar népmese, Hatvan-Tura, Heves m.; adatközlő: Kóródi Józsefné, szül. Labáth Mária, az én drága egyszerű palóc nagyanyám. Aki a cseresznyét cseresnyének, a csenevészt, hitványat csesznyének, a padlást pallásnak, a kampót gamónak és Krisztust Urunknak mondta.)

Kapcsolódó tartalmak

Pörkölt galuskával – Enni való mesék 2.

Az ősi hangutánzás és a jövevényszó jól megférnek együtt az étlapon. Együtt találtak az íztérképen ízhazát. A pocakban protein-szénhidrát harmóniát. És még E-k hada sem kell hozzá. Pörkölni, pergelni, pirítani a húst hagymás zsiradékban nagy tudomány akkor is, ha a sejtelmes, alakváltó szó, a prr varázscsaládjába nem is gondolunk bele. Főzzünk együtt!