4 ötlet év végi történetmesélős klub alakításához

A történetmesélés (storytelling) egyszerre fakad az ember ősi igényéből, hogy történeteken keresztül fejezze ki magát és vált modern marketing módszerré, hogy tényeket, termékeket hozzánk közelivé tegyen. A történetmesélésnek nagy felfutása van, és ihletet meríthetünk belőle a tanév lezárásához.

alt


A történetmesélés az emberi kultúra része, célja a szórakoztatás és a nevelés mellett a morális értékek átadása. A népmesék, legendák történetei mélyen gyökereznek a kultúránkban, meghatározott szerkezettel bírnak. Egyik például a hős útja, amikor a főszereplő útra kel, próbára teszi magát, fejlődik, erősödik, majd elnyeri méltó jutalmát. A történetek kulturális beágyazottságának nagy előnye, hogy érzelmileg megszólítanak, bevonnak és megmozgatnak, nehezebben tudjuk figyelmen kívül hagyni őket, mint a száraz tényeket. Minden mese úgy ér véget, hogy valamilyen megoldást kínál a felmerülő konfliktusra, a bevezetés-tárgyalás-befejezés hármassága pedig az egészlegesség és a lezártság élményét nyújtja. 

Egy tanév során rengeteg esemény történik egy osztályban, amit a tanév eleje és vége foglal keretbe. Ez a tanév végi időszak az összegzés, visszatekintés ideje, amit felhasználhatunk arra, hogy történetmesélős klubot hozzunk létre, hogy kötetlen módon dolgozzuk fel azokat az eseteket, amire a feladatok sűrűségében nem volt lehetőségünk reflektálni. 

Módszerek

Egy történetmesélős klub kötetlen formában ad teret az osztály eseményeinek feldolgozására és lezárására. Önmaguktól a fiatalok lehet, hogy nehezen emlékeznek vissza, pár technikával érdemes ezt elősegíteni. 

6 képes történet 

Ez egy művészetterápiás módszer, ami az osztályban is alkalmazható. 5-6 fős kiscsoportok egy-egy eseményt dolgoznak fel képregény formájában. Érdemes egy nagy csomagoló papírt hat részre osztani. Az első kockában szerepel a főhős, aki bemutatkozik, megismerjük tulajdonságait. A második kockában a főszereplő célja, szándéka jelenik meg, amit el szeretne érni. A harmadikban azok a külső segítők, eszközök, vagy belső erőforrások ábrázolódnak, amik segítik őt célja megvalósításában. A 4. kocka a külső vagy belső akadályok tere. Az 5. kocka maga a történet: hogyan fogja teljesíteni feladatát a segítő és gátló tényezők mellett. A 6. kockában jelenik meg a lezárás és megoldás. A megszületett képregények ábrázolhatnak egy fantáziatörténetet vagy egy valós, osztályban megtörtént eseményt is. A képregényeket elmesélhetik, sőt dramatikusan el is játszhatják egymásnak a csoportok. 

Mesélés állomásonként

A gyerekekkel együtt osszuk be az osztálytermet, vagy az udvart különböző állomásokra, amik a tanév egyes szakaszait jelölik. Így kapunk egy idővonalat, amit végigjárva felidézhetjük az adott időszakhoz fűződő eseményeket, például az osztálykarácsonyt, vagy a januári félévzárás hajtását. Feltehetjük a kérdést, hogy kinek mi volt pozitív vagy negatív élménye abban az időszakban, ha volt konfliktusa, végül hogyan oldódott meg? 

Aranyköpések, vicces történetek felidézése

Az aranyköpések sok színnel és vidámsággal gazdagíthatják egy osztály közös történetét, ezért érdemes feljegyezni, feleleveníteni az órai elszólásokat, frappáns megjegyzéseket. Így láthatjuk azt, hogy a tanév során nem csak keményen dolgoztunk, hanem közben jól is éreztük magunkat. 

Osztály meséje 

Az osztály közös meséjét megalkothatjuk úgy, hogy a körben ülő gyerekek között egymásnak adogatunk egy tárgyat. Akinél éppen a beszélő tárgy van, továbbfűzi a mesét egy gondolattal, majd továbbadja. A közös mesét feldolgozhatjuk eljátszva, lerajzolva. 

A történetek hatása

A közösen megosztott, megjelenített történeteknek jelentős közösségformáló, identitásfejlesztő erejük van. A felmerülő konfliktusok megoldásának módjai mintát mutatnak a jövőben, hiszen a történetek megmutatják, hogy érdemes-e újra ehhez a módszerhez nyúlnunk, vagy érdemes valamit másképp csinálnunk. Egyéni szinten a történetmesélés fejleszti a fantáziát, a kreativitást és az előadókészséget. 

A történetmesélő klub egy szimbolikus lezárása lehet ennek a tanévnek, aminek tanulságait átvihetjük szeptemberre. 

(A szerző tanácsadó szakpszichológus)