4 óvodai játéktípus, ami felkészít az iskolára!

Az óvodai játékok fő célja a kellemesen eltöltött idő mellett, hogy felkészítse a gyerekeket az iskolai életre. A foglalkozásokon olyan kompetenciákat fejlesztenek, amelyeknek az iskolában, s majd később felnőttként is nagy hasznát veszik. Az iskoláskor elérése mellett ugyanis figyelembe kell venni azt is, hogy a gyermek fejlettsége alkalmas-e arra, hogy megkezdje az első osztályt, hiszen ez egy új életszakasz, amelyben megváltoznak a szokások és az elvárások egyaránt.

alt


1. Vizuális emlékezet fejlesztése

Az óvodás gyerekek leginkább a mozgásformákon és a cselekvéseken keresztül tanulnak, ezeket őrzik meg emlékezetükben. Az iskolára való érettség egyik jele, amikor egy gyermek tudatosan is képes megőrizni valamit az emlékezetében, ráadásul nem mozgást vagy cselekvést, hanem szavakat, képeket, tárgyakat, személyeket. Ennek fejlődését több játékkal is elérhetjük, ilyen többek között a „letakarós” és a „memóriajáték” is. 

Letakarós

A gyerekek körben ülnek és alaposan megfigyelik egymást. Valakit kiküldünk a teremből, s ezalatt egy gyermeket letakarunk pléddel vagy lepedővel úgy, hogy még a lába se látszódjon ki. Ezt követően behívjuk a hunyót, akinek ki kell találnia, hogy vajon ki rejtőzik a lepel alatt. Ha kitalálta, leleplezheti a gyermeket. A játékot nehezíthetjük azzal, hogy a letakaráskor a gyerekek helyet is cserélnek egymással. 

Memóriajáték

Különböző tárgyak, foglalkozások, állatok, növények képeit készíthetjük el két példányban. Lefordítjuk a kártyákat, és egymás után forgatjuk fel őket. Akinek sikerül párt találnia, az húzhat egy újabbat. Az nyer, akinek a legtöbb párja lesz. Minden esetben ugyanarra a helyre tegyük vissza a kártyákat, hogy emlékezni kelljen a helyére. 

2. Megfigyelőképességet fejlesztő játékok

A jó megfigyelőképesség a sikeresség egyik kritikus alapköve. Ennek segítségével lehet felmérni azt, hogy mit teszünk, s tetteinknek milyen pozitív vagy negatív kimenetelei lehetnek, valamint a környezetből érkező információkat is sokkal hatékonyabban tudjuk befogadni. Az ovis gyerekek fejlesztésére számtalan játékot alkalmazhatunk, ilyen az „utánzó tornázás” vagy a „mérünk!” játék is. 

Utánzó tornázás

A gyermekek egymás mögött sorakozva körbe járnak. Egy felnőtt vagy egy ügyesebb gyermek vezetőnek a sor elejére áll. Amikor elindulnak, mozgás közben különböző mozdulatokat – kézfelemelés, lehajlás, fülfogás, ugrálás, stb. – végez a sor elején álló, amit a többieknek pontosan le kell utánozniuk a megfigyelésükre hagyatkozva. Beszélni, instrukciókat adni nem szükséges, akár sikerül a mozdulat, akár nem. A vezető személyét érdemes időnként változtatni, mert általában a többség szeret irányítani, aki pedig nem, annak lehetőséget nyújtunk arra, hogy legyőzve félénkségét vezetővé válhasson. A játék nagyfokú kreativitást igényel, mivel nem könnyű feladat új mozdulatokat kitalálni és változatosan, érdekesen irányítani a játékot. 

Mérünk!

Ehhez a játékhoz be kell szereznünk néhány különböző méretű tárgyat (játékot, építőkockát), amiket össze tudunk hasonlítani. Hosszabb és rövidebb építőkockákat mutassunk meg a gyerekeknek, és kérdezzük meg, hányszor fér a kicsi a nagyra. A találgatások után valaki mérje meg pontosan, és így döntsük el, hogy kinek volt igaz az állítása. Az építőkocka segítségével lemérhetünk bútorokat, a szoba hosszát, vagy a gyerekek magasságát is. Hasonló alakú edények is szolgálhatnak mérésre, ha több különböző méretet veszünk elő belőle. Ezeket a gyerekeknek egymásba kell rakniuk a méretük szerint. Amíg egy vagy két gyerek dolgozik a feladaton, addig a többieknek figyelniük kell, de nem javíthatják ki a hibát, mivel sokkal jobb, ha maguk jönnek rá a tévedésre. Annyiban segíthetünk nekik, hogy utalunk a hibára. 

3. Beszédfejlesztő játékok

Olyan játékok, amik kifejezetten csak a beszédet fejlesztik nincsenek, hiszen minden beszéddel kapcsolatos játék hat az értelmi és szociális fejlődésre, valamint a figyelemre és az emlékezetre. 

Suttogó gyakorlatok

A suttogós játékok a légzést és a tiszta artikulációt is egyaránt jól fejlesztik. A játéknak csak az óvodapedagógus fantáziája szabhat határt. 

A gyerekek körben állnak, középen pedig a pedagógus, aki suttogva mondja ki a gyerekek nevét. Aki felismeri önmagát, az leülhet. Hasonló felállással lehet állatneveket is suttogni. Ebben az esetben a gyerekek úgy jelezhetik, hogy felismerték az adott állatot, hogy hangosan utánozzák a hangját. 

A suttogós játék történhet párban is: a gyerekek szemben állnak egymással, a pár egyik tagja suttog, a másik hangosan ismétli az adott szót. Az a pár győz, amelyik a legtöbb szót hibátlanul ismétli meg. 

4. Gyors reagáló képességet fejlesztő játékok

A gyorsaság nem csak a játékokhoz fontos képesség, hanem a mindennapi élet egyik legnagyobb kihívása. A reakció idő jó mutatója agyunk frissességének és reagáló-képességének. Ez a képességünk szinten tartható és fejleszthető is.

Kaparászó egerek

Az egyik játékos lesz a macska, aki az asztal alá bújva várja az egérkék mozdulatait. 4-5 gyerek az asztal körül áll, s az asztallapot kaparássza körmével. Mindezt nagyon óvatosan és elővigyázatosan teszi, mert tudja, hogy a macska bármikor előbújhat, hogy elkapja. Amelyik kisegeret sikerül megfognia, az lesz az új macska. Ha nem sikerül senki megfognia, továbbra is az asztal alatt kell maradnia. 

Gólyás fogó

Kiválasztunk két játékost, akiknek bekötjük a szemét és terem közepére állítjuk őket: ők lesznek a gólyák. A többiek szétszóródnak a teremben, leguggolnak: ők lesznek a békák. A békák csak békaugrásban menekülhetnek és egy béka csak 10-et ugorhat. A 10. ugrás után guggolva marad, nem mozdulhat a helyéről. A gólyákat párszor megforgatjuk, ezután indulhatnak vadászni. Keresik a békákat, figyelnek, vajon merre ugrálhatnak? Ha sikerül a gólyának elfognia egy békát, helyet cserél vele: leveszi a kendőt és a játékvezető beköti vele az elfogott játékos szemét, megpörgeti, és már indulhat is a gólya vadászni. Nagyon fontos, hogy a játékosok számának megfelelően viszonylag kis területen játsszuk a játékot, hogy a bekötött szemű gólyáknak ne kelljen nagy területet bejárniuk. Vigyázzunk, ne legyen akadály a pályán!