4 tipp arra, hogyan vigyünk tavaszt az osztályba

Az osztályterem évszak szerinti feldíszítése minden iskolai korosztály számára fontos, hiszen megkönnyíti a mindennapi ottlétet, és otthonosabban érzik magukat a diákok és a tanárok egyaránt. A teremdíszítés közösségformáló ereje is vitathatatlan, hiszen a csoport közösen találhatja ki, hogy mi lenne számukra a legbarátságosabb környezet. Összegyűjtöttünk pár ötletet, amivel fel lehet dobni az iskolai teret!

1. Origami és más papírtechnikák a tavasz szolgálatában

Az osztálytermek tavaszi hangulatához szinte elhagyhatatlan technika az origami és a papírformák kivágása. A hajtogatás nem is olyan nagy ördöngösség, mint ahogy sokan gondolják. Az interneten szörfözve több oldalt, oktató videót is találhatunk, ahol könnyen elsajátíthatjuk az apró pillangók, rózsák, tulipánok vagy éppen madarak és egyéb „tavaszi” állatok origami technikáját. 

Nyuszi hajtogatása

Pillangó készítése

A kisebbeknél alkalmazhatunk egyszerűbb módszereket is, mint a formák kivágása, színezése, festése. Ezek is rendkívül mutatósak lehetnek a falra, az ajtóra vagy a függönyre felaggatva.

A tavaszra készülve ne feledkezzünk meg az ajtódíszről se, hiszen ez is nagyon felüdítheti a tanárok és a diákok hangulatát. Egy koszorúalapról mindenképpen kell gondoskodnunk (ez akár lehet az adventi koszorú lecsupaszított alapja is). A füzért díszíthetjük akár a már meghajtogatott dolgokkal, illetve a kivágott, kiszínezett sablonokkal is. A koszorút egy élénkszínű selyemszalaggal kössük át, és akasszuk fel az ajtó lapjára. 

2. Vigyünk természetet a terembe!

A termések, kövek, szaruk, tobozok gyűjtése sohasem felesleges, hiszen bármely évszakban készíthetünk belőlük dekorációs kellékeket, és ez alól nem kivétel a tavasz sem. Az egyik legnépszerűbb természetes kincsünk a toboz, hiszen felhasználása nagyon sokrétű lehet. Készíthetünk belőle csokrot, ha beszínezzük, és hurkapálcára, favesszőre vagy drótra erősítjük. A „szárát” bevonhatjuk zöld szalaggal, krepp papírral, vagy akár le is festhetjük, hogy még valódibbként tündököljön, s az elkészült virágszálakat egy vázába téve az asztalra helyezhetjük. A tobozból különböző állatfigurákat is készíthetünk: bárány, nyúl, bagoly, süni. Ezek a figurák természetes színben is mutatósak, de általában az őszt idézik fel, ezért érdemes valamilyen élénkebb, tavaszi színnel befesteni az alapot. 

alt
A képen egy színpompás tobozcsokor látható. Kép forrása: https://happyfamily.hu/oszolunk-szinpompas-kreativ-otletek-happy-familytol/


A tobozokon kívül felhasználhatunk különböző köveket, kavicsokat, amelyeket szintén dekorálhatunk festéssel, rajzokkal, esetleg matricákat is ragaszthatunk rájuk. A színes köveket egy kosárkába, vagy tálba rakva szintén az asztalra helyezhetjük. A köveket összeerősítve még kaktusz ültetvényt is készíthetünk. 

alt
A képen egy festett kövekből összeállított cserepes kaktusz látható. Kép forrása: http://aprogyonyorusegek.blogspot.hu/2015/01/kaktusz-festett-kovekbol.html


A szárított csokrok, illetve az azokból készített ajtó- és asztaldíszek is színt vihetnek az osztályterembe, de akár megszervezhetjük azt is, hogy a gyerekek önmaguk ültessenek apró cserepes virágokat, amikről a későbbiekben gondoskodhatnak is. A tanulók számára biztosan maradandó élmény lenne, amely közben felelősségre is neveli őket. 

3. Textil, filc, fonalak? Jöhetnek!

A textíliák is felhasználhatók a tavaszi teremdíszítés során. A filc anyag erős tartásának köszönhetően alkalmas arra, hogy sablonok segítségével különböző virágokat, pillangókat, tavaszi madáralakokat vágjunk ki belőle, s azokat az ablakra, a függönyre, az ajtóra vagy a falra akasztgassuk. 

Minden háztartásban akadnak olyan anyagdarabok, amelyeket már nem tud hasznosítani a család. A tavaszi díszek készítésekor érdemes megkérni a tanulókat, hogy gyűjtsék össze ezeket, hiszen sok szép csokrot, ajtódíszt készíthetünk ezekből is. 

alt
A képen egy textilből és filcből készült tulipáncsokor látható, amelyet kézzel és géppel egyaránt megvarrhatunk. Kép forrása: https://de.dawanda.com/do-it-yourself/naehen/tulpen-muttertag-naehen 


Az ügyesebbek megpróbálkozhatnak bonyolultabb technikákkal is, mint a kötés vagy a horgolás. Ezek elkészítése többnyire időigényesebb is, mint a fent bemutatott módszerek, de a végeredmény nagyon látványos lehet. 

alt
Tavaszi ajtódíszek fonalból. Kép forrása: http://otletdoboz.cafeblog.hu/2015/03/03/tavaszi-ajtodiszek-fonalbol/ 

 

4. Hasznosítsuk újra a „hulladékot”!

Sokszor keletkezik otthonunkban feleslegesnek vélt hulladékanyag, mint a konzervdoboz, a papírtekercs, vagy akár a különböző üvegek, műanyagflakonok. Egy kis kreativitással ezek is lehetnek dekorációs kellékek. Bevonhatjuk őket krepp vagy csomagolópapírral, esetleg szalagokkal és fonalakkal is díszíthetjük a tárgyakat, és máris kész a tavaszi váza, cserép, asztali dísztál. Az üvegekre festhetünk üvegfestékkel tavaszi mintákat, ezek önmagukban is látványosak lehetnek, de tehetünk bele csokrokat, amelyek akár a fent bemutatott technikák valamelyikével is elkészülhetnek. 

alt
A képen egy befőttesüvegből átalakított váza látható. A kép forrása: http://artinterior.blog.hu/2012/05/13/vasarnapi_teritek_vaza_nem_szukseges 

 

A parafa dugókból készíthetünk koszorút és ajtódíszt is, de még a tojástartókat is hasznosíthatjuk, hiszen készíthetünk belőlük virágokat, figurákat, vagy húsvétra lefesthetjük őket, és beletehetjük a kidíszített tojásokat. 

A régi falinaptárokat se dobjuk el, hiszen egy-egy képet, ha bekeretezünk, színt vihet az osztályterembe.