4 tipp, hogy hogyan dobjuk fel az osztálytermet őszre!

Minden évszaknak megvan a maga varázsa, de talán a legszínesebb képet maga az ősz mutatja. A sokszínű levelek, a termések és a lehullott fagallyak mind jó alapanyagként szolgálnak az őszi dekoráció elkészítéséhez. Cikkünkben néhány ötletet osztunk meg, hogyan használjuk fel ezeket a „természeti kincseket”.

1. Gesztenye Gizi és Makk Marci

Ha az őszi dekoráció szóba kerül, akkor a legtöbb embernek a gesztenye és a makk felhasználása ugrik be először. Mindkét termés szuper alapanyag lehet különböző díszek elkészítéséhez, amiben a gyerekek is kiélhetik kreativitásukat, hiszen csak a fantáziánk szabhat határt, hogy mit alkossunk belőlük. Fogpiszkáló, gyufa segítségével emberkéket, kukacot, pókot, kutyát, cicát állíthatunk össze belőlük, amik szép kiegészítői lehetnek egy kompozíciónak, de önállóan is megállják helyüket a tanterem különböző pontjaira felakasztva. Sőt a bábok elkészítése közben ösztönözhetjük a gyerekeket arra, hogy minél többféle hangulatot ábrázoljanak, hiszen így rengeteg történetet is fűzhetnek köréjük, ami még közelebb viszi őket a szívükhöz. 

alt
Kép forrása: http://babadirect.hu/22-osz/81-oszi-jatekok-tarhaza


A nagyobb korosztály talán már nem tartja annyira vonzó ötletnek, hogy a gesztenyéből és a makkból bábokat készítsenek, inkább a komolyabb kreativitást, nagyobb esztétikai kiteljesedést részesítik előnyben. Nekik már érdemes megmutatnunk, hogy a gesztenyéből és a makkból milyen különleges ajtódíszeket, asztaldíszeket készíthetünk, de felhasználásukkal akár a mécseseket is színesebbé tehetjük. 

alt
Kép forrása: https://noi-tipp-top.blog.hu/2015/09/30/oszi_dekoracio_a_sokoldalu_gesztenye 


 

2. Szín kavalkád levelekkel

Ha az utcákat rójuk, vagy az erdőben csatangolunk, mindenképpen álljunk meg egyszer-egyszer, s vegyünk fel néhány elhullott falevelet, hiszen ezeket is számos módon felhasználhatjuk. 

A kisebbek örömére a levelekből is számos állatfigurát készíthetünk, amit kartonra ragasztgatva a tanterem falára is kiakaszthatunk. 

alt
Kép forrása: http://www.evamagazin.hu/91491-gyonyoru-preselt-level-dekoraciok 


A könyvek között préselt levelek – amiknek gyűjtése gyermekkorunk egyik legszebb időtöltése volt – szintén jó alapként szolgálnak, hogy felvidítsuk környezetünket. A leveleket önmagukban is hasznosíthatjuk faliképként, de készíthetünk belőle lenyomatokat is egy kis tempera segítségével, és az őszi színek mellett egy kicsit „vadabb” összeállítást is elkészíthetünk. 

A friss levelekkel és egyéb termésekkel, tobozokkal díszíthetjük az ajtónkat, az asztalunkat, de csodás mécsestartó is lehet belőlük.

alt
Kép forrása


 
3. Ágas-bogas őszi díszek

A falevelek egyik nagyszerű kiegészítője lehet a faág, amit akár a plafonra, vagy a falra függesztve fel is díszíthetünk levelekkel, makk és gesztenyefigurákkal, és más kedves díszekkel. 

alt
Kép forrása: https://katakreativ.blogspot.com/2017/10/osztalyterem-dekoracio-osz.html 

 

Amennyiben sikerül beszereznünk fatörzs szeleteket, újabb és újabb lehetőségek nyílnak ki előttünk, hiszen ezeket is kedvünkre festhetjük, vagy díszíthetjük akár levelekkel, papírdíszekkel egyaránt. 

alt
Kép forrása: http://kiflieslevendula.blogspot.com/2015/09/oszi-dekoracio-fatorzsszeletbol.html


4. Csutka Jutka, Csuhé Panna és Kukorica Jancsi

A kukorica mindig is az egyik fő szimbóluma volt az ősznek. Nem véletlen, hiszen színe, alakja tökéletesen passzol az évszak hangulatához. A kukorica is számtalan módon használható fel a dekorációhoz, termése mellett a csuhéhoz is bátran hozzányúlhatunk.  

alt
Kép forrása

 

A paraszti gazdaságok azon igyekeztek, hogy az egyes termények minden részét hasznosítsák. Hamar rájöttek, hogy a kukorica csuhéborítása és szára is jól hasznosítható: különböző tárgyakat fontak belőle, és a megmaradt feleslegből játékokat készítettek, így született meg Csuhé Panna is. A csuhébabák készítési technikája nem bonyolult, könnyen boldogulnak vele a gyerekek is, és a sikerélmény garantált lesz számukra. 

alt
Kép forrása: http://www.termeszettar.hu/anyagok/kukorica/kukorica.htm

 

Ne feledjük, hogy a kellemes és barátságos iskolai környezet nemcsak jobb kedvre deríti a diákokat és a pedagógusokat, de komfortosabbá és otthonosabbá teszi az iskolába járást is.