5 dolog, amit minden gólya átél az egyetemen

Vannak olyan dolgok, amelyekkel minden gólyának szembesülnie kell, ha átlépi az egyetem kapuját. A sok kaland mellett akadnak nehézségek is, amelyekkel meg kell birkózni, szembe kell nézni, legyen szó tanulásról, ismerkedésről vagy lakhatásról. Összegyűjtöttünk néhány dolgot a legmeghatározóbb élményekből!

A képen egyetemisták láthatók

1. Szinte megszűnik a rendszer

Természetesen nem arra kell gondolni, hogy mindenféle rendszeresség eltűnik az egyetemisták életéből, de sok mindenben lazább lesz a rendszer. Többek között a középiskolai tanrend fog megváltozni. Magad állíthatod össze az óráidat, eldöntheted, hogy egy-egy tárgyat melyik félévben veszel fel, melyik tanárnál (ha van több lehetőség), és melyik napszakban. Nem kell minden nap korán felkelned, hogy reggel nyolcra beérj az iskolába, bár biztosan lesznek olyan órák, amelyeknél ezt nem tudod elkerülni. Ha ügyesen gazdálkodsz az időddel, még az is lehet, hogy a pénteki napon csak délelőtt egy-két előadásod lesz, sőt az is megeshet, hogy a hétvégédet ezzel a nappal meghosszabbíthatod.

Ráadásul az egyetemen nem minden órára kell mindig bejárni. Ha csak előadásod van, akkor azt bátran kihagyhatod, azonban vannak olyan szemináriumok és gyakorlatok, ahol van jelenléti ív, és csupán 2-3 órát hagyhatsz ki, hogy teljesíthesd.

A vizsgák időpontját is magad választhatod ki. Ha úgy gondolod, hogy egy tárgyból való felkészüléshez több időre lesz szükséged, akkor azt hagyd a vizsgaidőszak végére. De ügyelj arra is, hogy legyen időd újravizsgázni, ha esetleg valamilyen oknál fogva nem lenne sikeres az első próbálkozásod.

2. Ismerkedés a Neptunnal

Sok egyetemistától hallhattál már Neptun rendszerről. Ez egy olyan oktatási szerver, ahol fel tudod venni a tantárgyakat, a vizsgákat, nyomon tudod követni az oktatási rendet és emellett több tanítással kapcsolatos ügyet is el lehet rajta intézni. A Neptun sok esetben hasznos, de sajnos a működése nem minden esetben gördülékeny. Biztos lehetsz benne, hogy akkor fog lefagyni, amikor a tárgyakat szeretnéd felvenni, vagy egy fontos vizsgára akarsz feljelentkezni. Legrosszabb esetben hosszú perceken keresztül nem is tudsz majd újra bejelentkezni, csak akkor, amikor már a „jó helyek” beteltek.

3. TZ helyett ZH

A középiskolában jól megszokott röpdolgozatokat, témazárókat felejtsd el! Itt nincsenek évközi számonkérések, csak nagyon ritka esetben, és azok is inkább gyakorlati jellegű feladatok. A félévi vizsgák viszont nem egyszerűek, s éppen azért nem, mert nem vagy rákényszerülve, hogy évközbe tanulj. Amikor valaki (szinte mindenki) elkezdi az egyetemet, megfogadja, hogy ő úgy is egész évben folyamatosan tanulni fog. Ez lehet, hogy az első félévben még menni is fog, de rájössz, hogy mennyi minden más, érdekes dolog van, amivel foglalkozhatsz a tanuláson kívül, vagy helyett. Így ez a vizsgaidőszakra marad, ami elég megterhelő lesz.

4. Otthon édes otthon!

Sokan az egyetemmel nem csak a középiskolás éveket, de a szülői házat is maguk mögött hagyják. Ez nagy szabadságot jelent, viszont legalább ekkora felelősséggel is jár. Nem kell korán felkelned, vagy korán lefeküdnöd, ott és akkor eszel azt, amit szeretsz. Viszont saját magadnak kell beosztanod a pénzed is, ami kezdetben nehezen fog menni. A hónap eleji nagylábon élések után gyakran a hó végi vegetálás következik. És ekkor fogsz rájönni, hogy nincs is jobb mint a hazai. A hétvégi látogatások során ráébredsz, hogy milyen jó is az, amikor főznek, mosnak rád. Akár albérletbe, akár kollégiumba költözöl, arra mindig ügyelj, hogy legyen elég helyed az otthonról hozott ételeknek, mert sokat tudsz vele spórolni, és azért lássuk be, a szülők főztjénél nincs finomabb.

5. Új barátok, új élethelyzet

Lehetséges, hogy az elköltözéssel néhány régi barátot is elveszítesz, de ne szomorkodj ezen, hiszen jönnek újak, akikkel még a szakmai érdeklődésed is közel azonos lesz. Sőt, a legtöbb egyetemen sok külföldi diákkal is találkozhatsz, ami nem csak a kulturális nyitottságodat fejleszti, hanem segít elmélyíteni nyelvismeretedet is.
Az egyetemi évek alatt számtalan kalandban lesz részed, hiszen már szeptemberben rengeteg program vár rád. Ezeket az alkalmakat érdemes kihasználni. Azt gondolom, hogy senki előtt nem titok az sem, hogy az egyetemisták sokat buliznak. Vannak kifejezetten egyetemi klubok, szórakozóhelyek, ahova bármely nap betérhetsz, legyen szó hétvégéről, vagy hétköznapról.