5 életszemlélet-formáló TED előadás

Miért jó útmutatók a félelmeink? Miért éri meg néha halogatni a feladatainkat? Mi a stressz napos oldala? Miért leszünk boldogabbak, ha az apróságokért is hálásak vagyunk? Hogyan kapcsolódik össze a zene és a nyelv az agyunkban?

A képen a TED logója látható.

Újabb nagyszerű TED előadásokat ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek segítenek felülvizsgálni és akár megváltoztatni eddigi életszemléletünket. (Technikai segítség a magyar felirat gyors megtalálásához: a videók jobb alsó sarkában találnak egy szövegbuborékot, annak közepén három ponttal, erre az ikonra kattintva tudnak válogatni a feliratok közül.)

Miért fogalmazzuk meg inkább a félelmeinket céljaink helyett?

Ne fessük az ördögöt a falra – hangzik a magyar közmondás. De mi van akkor, ha a legrosszabb forgatókönyv elképzelése valójában a segítségünkre van, hogy elképzeléseinket, ötleteinket megvalósíthassuk, sikerre vigyük? Erről szól Tim Ferris, több sikerkönyv szerzőjének az előadása. 

Meglepő szokások az eredeti gondolatok mögött

Lehetünk-e a halogatástól kreatívabbak? A mérsékelt halogatásnak számos előnye van, hogy mik is ezek, kiderül Adam Grant előadásából.

Lehet-e a stressz a barátunk?

Kelly McGonigal egészségpszichológus egy Harvard Egyetemen végzett izgalmas pszichológiai kísérlettel támasztja alá előadását, hogyan támogathatnak minket mentálisan az olyan jól ismert stresszreakciók, mint a hevesebben verő szív vagy a felgyorsult lélegzetvétel.

Boldog akar lenni? – Legyen hálás.

Mindannyian boldogok akarunk lenni, ez közös az egész emberiségben. De vajon azért vagyunk hálásak, mert mindenünk megvan a boldogsághoz, vagy azért válunk boldog emberré, mert hálásak vagyunk? Erről szól David Steindl-Rast bencés szerzetes előadása.

Agyunk improvizáció közben

Hogyan működik az agyunk alkotás és improvizáció közben? Milyen területek kapcsolnak ki és kapcsolnak be? Erre kereste a választ Charles Limb sebész és jazz-zenész.

Kapcsolódó tartalmak

TED: instant fogyasztható előadások

Inspirál, rácsodálkoztat, megdöbbent, elgondolkodtat – a TED több mint három évtizede kínál rövid, lényegre törő, élményalapú, könnyen emészthető előadásokat az antropológiától kezdve a matematikán át egészen a tipográfiáig, egy évtizede immáron az interneten is, felhasználók millióinak. A világhírű és kevésbé ismert előadók célja nem is az adott témában való elmélyülés, hanem az innovatív ideák terjesztése és az érdeklődés felkeltése.

Tehetséges fiatalok TED előadásai

A képen a TED logója látható.

Mi történik, ha abban hiszünk, hogy az élet a komfortzónán kívül kezdődik? Jobb-e utat keresni, és megtalálni a közösséget, amelyben az ember otthon érzi magát, vagy utat alkotni, és hatással lenni a közösségre? Hogyan válunk a saját magunk ellenségévé? Milyen egy magyarul folyékonyan beszélő, kínai gimnazista lány élete Budapesten?