5 magyar nyelvű TED előadás, amit érdemes megnézni

A TED konferenciák előadásai világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, köszönhetően az izgalmas, többnyire szemléletváltó témának és a tömörségüknek. Általában egy előadás csak annyi ideig tart, mint egy hosszabb kávészünet. Elég napi egyet megnézni ahhoz, hogy úgy érezhessük, tanultunk valami újat.

A képen a TED logója látható.


Ebben a válogatásunkban öt olyan előadást ajánlunk elsősorban pedagógusok figyelmébe, melyek a munkájukat közvetlenül vagy közvetve segíthetik.

A tanári pálya márpedig menő

Joós Andrea, aki biológia és természetismeret tanár, számos apró ötlettel, jó gyakorlattal fűszerezte előadását. Mindezek mellett egy pedagógusnak igazán motiváló és inspiráló lehet a videó megtekintése, segíthet abban, hogy új, korábban nem gondolt aspektusait ismerje meg saját tanári hivatásának. 

Éneklőbb emberek

Tóth Árpád a Csíkszerda karnagya, ének-zene tanár stand up comedynek sem utolsó, csodálatos előadásában a közös éneklés erejéről beszél. A prezentáció csúcspontján Tóth Árpád több száz embert énekeltet meg. Mélyen megható, hogy többnyire az egymást nem ismerő emberek tömegéből az együttdúdolás révén pillanatok alatt valamifajta közösség születik.

Valóság-e, ami nem hat?

Vecsei H. Miklós színész, rendező, a Sztalker Csoport alapító tagja az Y generáció problémáihoz visz közelebb. Azoknak, akiknek a pedagógiai hivatás egyenértékű az életre való neveléssel is, kötelező darab!

Miért éri meg jól kérdezni

Bartha Álmos kvízmester prezentációja sokat segíthet egy pedagógusnak, hogyan segítse kérdésekkel a diákokat egy-egy információ megszerzésében, de fantasztikus ötleteket is adhat a számonkéréshez.

Improvizáció: a játék és a pillanatban létezés öröme

Várady Zsuzsi és Molnár Levente (a Momentán Társulat tagjainak) előadása sokat segíthet abban, hogyan őrizzük meg és frissítsük fel a kreativitásunkat.

Kapcsolódó tartalmak

TED: instant fogyasztható előadások

Inspirál, rácsodálkoztat, megdöbbent, elgondolkodtat – a TED több mint három évtizede kínál rövid, lényegre törő, élményalapú, könnyen emészthető előadásokat az antropológiától kezdve a matematikán át egészen a tipográfiáig, egy évtizede immáron az interneten is, felhasználók millióinak. A világhírű és kevésbé ismert előadók célja nem is az adott témában való elmélyülés, hanem az innovatív ideák terjesztése és az érdeklődés felkeltése.