Adventi koszorútippek, amiket otthon vagy az osztályban is elkészíthetünk!

Vasárnap meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorúnkon… De előtte gyorsan be kell szereznünk egyet, vagy még jobb, ha mi magunk készítjük el! Cikkünkben olyan adventi koszorúötleteket mutatunk be, amelyet akár az osztállyal vagy otthon a gyermekkel is el tudnak készíteni a vállalkozó szellemű pedagógusok és szülők.

alt


Készítsünk papírból adventi koszorút!

A legkönnyebben beszerezhető alapanyagok közé tartozik a papír és a karton, amelyekből szép, egyedi koszorút készíthetnek a kicsik és nagyok egyaránt. 

alt
Forrás: http://catholicblogger1.blogspot.hu/2012/11/crafty-crafters-advent-wreath.html


 

A fent látható koszorú elkészítése nagyon egyszerű, nem kell hozzá semmi különleges eszköz vagy anyag, csupán színes papírok (színes kartonokból stabilabb koszorú készíthető el), olló, ragasztó, egy-két gyerekkéz és némi kreativitás. 

Első lépésként érdemes egy koszorúformát kialakítani a papírból, amelyre később a hengerként megformázott „gyertyákat” ragaszthatjuk. A koszorúforma alá „fenyőágakat” erősítünk, amit a gyerekek körberajzolt és kivágott kéznyomai is alkothatnak. 

Úgy gondolom, hogy egy ilyen koszorút akár az osztály közösen is elkészíthet, ami az ünnepi időszakot meghittebbé teheti, ha a tanári asztalon díszeleg. Akárhány helyen készítik el ezt a koszorút, mindig egyedi lesz, hiszen nincs két olyan csoport, ahol ugyanolyan alkotások születnének − a diákok egyéni kreativitásának köszönhetően. 

Papírból számtalan féle és fajta adventi asztaldíszt elkészíthetünk. Lehet az alapja akár papírtányér, kartonlap, újrahasznosított papírok, szinte bármi, amit fel tudunk használni. A díszítésnek és a gyertyáknak is csak a képzeletünk szabhat határt. A gyerekekkel rajzoltathatunk rénszarvas figurát, télapót, karácsonyi gömböket, csillagot vagy levélmintákat, majd ezeket is felragaszthatjuk a koszorú alapjára. A gyertyák lehetnek papírból − mint a fenti példán −, de felkerülhetnek rá akár eredeti mécsesek is. Ez utóbbi esetben arra kell ügyelnünk, hogy az alap elég masszív legyen ahhoz, hogy a feltéteket elbírja. 

Miből alkothatunk ezen kívül?

alt
Forrás: http://www.otthondeco.hu/adventi-koszoru-karacsonyi-asztaldisz-hintaloval-650 

 

A papírhoz hasonlóan a textil is egy viszonylag könnyen beszerezhető alapanyag. Ebben az esetben szükségünk lesz egy koszorú alapra, amit vásárolhatunk boltban, de akár mi magunk is elkészíthetünk fából, papírból vagy gyékényből. Mindkét esetben fontos, hogy a koszorú felülete sima legyen, mivel ezt borítjuk be textilcsíkkal vagy szalaggal. 

Ebben az esetben mindenképpen érdemes gyertyát vagy teamécsest helyezni a koszorúra, hiszen ez már egy kicsit kimunkáltabb változat. A díszítés itt is változatos: felkerülhetnek rá termések, tobozok, fenyőágak, különféle díszítő masnik/szalagok, hólabdát ábrázoló vattagolyók, különböző fűszerek (a képen például fahéj látható), esetleg festett vagy festetlen dió, mogyoró. 

Kicsit elrugaszkodhatunk a hagyományoktól…

alt
Forrás: https://www.yellowblissroad.com/non-traditional-advent-candles/ 


Az előző két koszorú mind formailag, mind anyagvilágában hagyománykövetőnek tekinthető. Viszont napjainkban már mindenféle technikát ötvöznek a kreatív bloggerek, és be kell ismerni, hogy vannak köztünk nagyon dekoratív és egyszerűen elkészíthető dísztárgyak is. 

Az adventi asztaldísz − ebben a formában már nem nevezhetjük koszorúnak − esetében megjelent az üveg mint alapanyag. Egy szép csipke, szalag, egy kis üvegfesték, esetleg egy szép papírlap, és máris elkészíthetjük sima befőttesüvegből a csodálatos mécsestartókat. 

Ha az üveg felületét díszítjük a fent említett technika valamelyikével, akkor a mécsessel, gyertyával a közepében megállja a helyét. Viszont, ha csak az üveg száját dekoráljuk egy madzaggal, szalaggal, masnival − mint a fenti képen is látható −, akkor az üveg aljára érdemes valamilyen termést, ásványt, köveket, kagylókat rakni, hiszen ilyen módon nagyon mutatós adventi díszt állíthatunk össze. 

A megvalósítás legnagyobb előnye, hogy ezekhez a „koszorúkhoz” könnyen beszerezhetők a kellékek, hiszen még akár a lakásban is találhatunk feleslegessé vált papírokat, textildarabokat; a töltőanyagokról nem is beszélve.