Ady zenéje

Ady Endre halálának száz éves évfordulójáról múlt héten közétett kvízünk után azzal emlékezünk meg, hogy csokorba gyűjtjük a Nyugat meghatározó költőjének zenei emlékezetét Kodály Zoltántól Cseh Tamásig.

A képen Ady Endre látható.

Kodály Zoltán: Akik mindig elkésnek

Kodály vegyeskarra írt kórusműve Ady halála után csaknem két évvel, 1921. január 10-én csendült fel először. A zenemű a vers három versszaka alapján három egységből épül fel. A formáról egyik legnagyobb zenetudósunk, Szabolcsi Bence ezt írta: „Mit tesz, mit tehet ezzel a formával Kodály dallama? A lehető legtöbbet: kibontja igazi lényegét, lehatol a gyökeréig, a szó, a hangsúly első rezdüléséig és visszaépíti abba, amiből megszületett: a zenei inspirációba. A melódia ugyanis, ugyanakkor, amikor hajszálfinom részletekig követi minden egyes szó igényét, természetes belső vonalát: nagy íveket is formál, minden strófára egy-egy sajátos, nagy dallamívet; s ezek a nagy dallamívek korrespondeálnak, egészen a vers drámai menetének megfelelően.”
 

Reinitz Béla: Kató a misén

Ady Endrénél csak egy évvel fiatalabb zeneszerző, aki a Népszava fő zenekritikusa is volt, több, mint száz Ady verset zenésített meg. Gyűjteményünkbe a Kató a misén című dalt választottuk Mészöly Katalin előadásában.
 

Balaton: A föltámadás szomorúsága

A hazai underground szcéna meghatározó együttese a Balaton jó barátságot ápol Adyval. Víg Mihály énekbeszéde új hangsúlyokat ad ennek a meghatározó Ady-darabnak.
 

Cseh Tamás: Biztató a szerelemhez

Novák János tangódallama szépen fonódik egybe a verssel, ehhez társul Cseh Tamás szuggesztív előadásmódja. 
 

Role zenekar: Az ágyam hívogat

Az 1987-es alapítású csíkszeredai zenekar a magyar irodalom és népköltészetünk remekeire építi saját rockzenéjét. Tőlük ajánljuk ezt a darabot a 2011-es Ady lemezükről.
 

Cseh Tamás: Ady utolsó fényképe

A képen Ady Endre látható.

Végül egy kakukktojás, ez már nem versmegzenésítés. Bereményi Géza szövege Ady Endre emblematikus, utolsó, kalapos fotójából indul ki. Amellett, hogy az Ady utolsó fényképe az egyik legszebb magyar nyelvű dal az elmúlásról, remek kiindulási alapot adhat egy irodalom órán, ahol a magyar tanár arra biztathatja a diákokat, hogy írják meg a saját szövegüket akár Ady, akár más költőnk fotójáról.
 

 

 

Kapcsolódó tartalmak