Allison Havey és Deana Puccio: Szex és lájk – könyvajánló

Napjainkban nehéz elsiklani afelett a tény felett, hogy bár a folyamatos információáramlás és netes jelenlét számos előnnyel jár, vannak veszélyek is, melyekkel nem árt tisztában lennünk. A generációs elmélet szerint a nemzedékek viszonya merőben eltérő a netes világhoz: a szülők és a kamaszok gyakran nehezen értenek szót, vagy egyáltalán nem találják a közös hangot – nem csak online, de az offline térben sem.

alt


A tinédzserkori viharok korábban is nagy türelmet és empátiát követeltek a szülőktől, de a mai, „nehezített körülmények” között sokszor még reménytelenebb szót érteni: a legifjabb (Z-generáció) számára rengeteg dolog kézenfekvő és természetes a digitális világgal kapcsolatban, míg a szülőket képviselő X-generációnak bőven van mit behoznia ezen a téren. Érdemes tehát nagy levegőt vennünk, és bepillantást nyerhetünk a digitális bennszülöttek napi megpróbáltatásaiba.

A szerzők – maguk is gyakorló szülők – tulajdonképpen egy lényegre törő, praktikus kézikönyvet szerkesztettek, melyben rengeteg hasznos tanáccsal és tippel látnak el minket, nem kerülgetve a kényes témákat. A RAP-projekt (Raising Awareness and Protection: leginkább Fokozott Tudatosság és Megelőzés néven fordítható) megalkotói számos középiskolába eljutottak az Egyesült Királyságban, s tartottak formabontó előadásokat, beleszőve személyes élményeket és rövid szituációs játékokat egyaránt. Tapasztalataik szerint a mai fiatalok világa nem hasonlítható az előző generációkéhoz: az iskolai beszélgetés, jelenlét nem ér véget a kicsöngetéssel, a chatelés és képmegosztás folytatódik a Facebook-on, az Instagramon, Twitteren és Snapchaten. Tulajdonképpen sosincs pihenő, a velük történő érdekes vagy esetenként kínos események folyamatosan dokumentálhatók és megoszthatók – akár mások által is. A biztonság fogalmát tehát újra kell értelmeznünk, megfelelő keretbe helyeznünk. 

A kifejezetten szülőknek készült könyv kimerítő részletességgel járja körül az online és offline biztonság témáját, különböző szeletkékre bontva a problémakört. Felmerül az ismerkedés, a közösségi média, a pornográfia, a bulik, a fesztiválok, a külföldi utazás és az egyetemi élet témája is. Felhívja a figyelmet a kommunikáció fontosságára, az alapvető, szoros bizalmi kapcsolat kiépítésére szülő és gyermeke között, hiszen az mindig a kisebb rossz – bár néha elviselhetetlen szégyennek élik meg az áldozatok – ha a szülők vagy barátok is tudomást szereznek egy szörnyű esetről, és gyors orvosi és mentális támogatást kaphat az érintett, mint hogy magányosan kelljen szembenéznie az átélt traumával.  A különböző témákhoz kapcsolódóan a szerzők mindig bemutatnak két-három kritikus szituációt, melynek gyanútlan kamaszok a résztvevői, akik egy-egy randi, utazás, buli vagy egyszerű chatelés alkalmával kerülnek olyan helyzetbe, amely megváltoztatta (pozitív végkifejlet esetén jó irányba) az életüket. A fejezetek végén praktikus listák és tippek segítik a szülőket, a szerzőpáros több esetben grafikonokkal és különböző statisztikai eredményekkel támasztja alá a leírtakat, valamint nem felejtik el feltüntetni a témát boncolgató, külhoni internetes oldalak linkjeit sem. Ennek ellenére egy alapos, tabudöntögető szülői kézikönyvet vehet kezébe a kíváncsi olvasó, aki szeretné jobban megérteni a mai, „gépmagányra ítélt” nemzedék problémáit, a rájuk leselkedő, gyakran láthatatlan veszélyeket.

(A könyvet köszönjük a Jaffa kiadónak.)