„Álomszakma” - Pályaválasztási ötletek diákoknak

Milyen szakmát válasszak? Ez a kérdés mindenki életében megjelenik, és nem egyszerű a válasz. Sok mindent mérlegelnünk kell ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, és tisztában kell lennünk azzal is, hogy ma szinte lehetetlen egy életre szóló szakmát választani. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, tanácsot, amely segítségünkre lehet a pályaválasztás során.

alt


Mire vagyunk képesek?

Erre a kérdésre elsősorban magunknak kell választ adni, de jó megoldás az is, ha pályaorientációs tanácsadóhoz fordulunk, valamint segítséget nyújtanak a szakbemutatók, szakleírások is. 

A legfontosabb azt meghatározni, hogy mi is érdekel minket, mi az, amiben örömünket leljük. Sokan azt gondolnák, hogy ez evidens, hiszen mindenki tudja, hogy mit szeret csinálni. De a válasz nem olyan egyszerű! Át kell gondolnunk, hogy miben vagyunk tehetségesek, milyen képességekkel rendelkezünk, miben vagyunk kifejezetten erősek, és miben gyengék. Figyelembe kell vennünk a saját személyiségjegyeinket is, és ahhoz mérten választani területet. Például, ha nem igazán szeretünk emberekkel foglalkozni, akkor valószínűleg nem lesz túl testhezálló egy ápolói vagy tanári pálya. Ellenben, ha nagyon szeretünk művészetekkel foglalkozni, akkor érdemes valamilyen művészeti főiskolára beiratkozni. 

Saját képességeinket nehezen tudjuk helyesen megítélni, éppen ezért érdemes kikérni a család, a barátok, a tanárok és egyéb ismerősök véleményét is, hiszen ők kívülről látnak minket, és új néző pontokat tárhatnak elénk. Lehet, hogy olyan javaslattal állnak elő, ami nekünk eszünkbe se jutott volna, pedig igazán a profilunkhoz illő. 

Az önismereti tesztek is segíthetnek az „énkép” kialakításában. Az interneten ma már számos teszt elérhető, s nagyrészük regisztráció nélkül is kitölthető. Kedvcsinálónak összegyűjtöttünk néhány tesztet:

What Does Your Personality Say About The Type Of Job You Should Have?

Pálya-kalauz kérdőív

Nemzeti Pályaorientációs Portál

Pályaorientációs önismereti tesztek

Ha túljutottunk az első lépésen, érdemes jó alaposan utánajárnunk, hogy mit is nyújthat számunkra a kiszemelt szakirány. Gyakran előfordul, hogy a diákok nincsenek tisztában azzal, hogy mit várhatnak az adott képzéstől, milyen készséget, tudást sajátíthatnak majd el. Ezért érdemes részt venni pályaorientációs tanácsadáson, szakbemutatókon, nyíltnapokon, hiszen itt a szakma képviselői (és általában a szakon tanuló diákok) ismertetik, hogy mit várhatunk az egyetemi évek alatt, és milyen lehetőségünk van a későbbi karrierépítésre.

Mire van igény a munkaerőpiacon? 

Amellett, hogy önelemzést végzünk, s tájékozódunk a lehetőségekről, egyfajta „piackutatást” is le kell folytatnunk, azaz meg kell figyelnünk, hogy mik a „menő szakmák”, melyből van hiány, és mik az aktuális „munkapiaci trendek”. Az oktatási és álláskeresői portálokon minden évben közzétesznek több cikket is témában, amelyek segíthetik az eligazodást. 

A munkapiaci trendet érdemes több évre visszamenően lekérdezni, hiszen gyorsan változik a világ, a gazdaság, s így a munkaerőpiac is folyamatos mozgásban van, ezért a hallgatóknak, fiatal munkakezdőknek is rugalmasnak kell lennie.  

Hasznos, ha végigböngésszük az aktuális állásajánlatokat több internetes oldalon. Ezeket az ajánlatokat nézzük úgy, mint egyfajta „készséglistát”, amely megmutatja, hogy egy-egy pozíció betöltéséhez milyen képesítés, szakirány és elvárás szükséges. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő oktatási intézményt?

Ha már legalább körvonalaiban megtaláltuk, hogy milyen tevékenységek, szakmák érdekelnek, és felmértük képességeinket is, újabb kérdéssel kell szembenéznünk: Hol tudom ezt a szakot megtanulni? Ez szintén nagyon fontos, és több tényező is befolyásolja. A jelentkezésnél több lehetőséget is megadhatunk, de figyelnünk kell a sorrendre, hiszen az az intézmény élvez prioritást, amit első helyen írtunk be. 

Az kiválasztásnál az egyik legfontosabb tényező a felsőoktatási intézmény presztízse és oktatási színvonala, ugyanis ezek nagyban befolyásolják a későbbi elhelyezkedés esélyeit is. Fel kell mérnünk azt is, hogy milyen gyakorlati helyek vannak a közelben, s milyen ezek értékelése. 

A felvételizők egy részének az intézmény kiválasztásánál az is lényeges, hogy az egyetem/főiskola milyen hagyományokat ápol, és mennyire pezsgő  a hallgatói élete. Az egyetemek honlapján sok esetben találhatunk videókat, interjúkat, ahol az oktatók és a diákok osztják meg élményeiket, s ezáltal egy szubjektív képet kaphatunk az adott intézményről. 

Természetesen nem csak magát az intézményt kell ismernünk, hanem a környezetet is. Ha a kiválasztott helyszín távolabb esik eddigi lakóhelyünktől, akkor mindenképp utána kell járni a lakhatási lehetőségnek és a megélhetési költségeknek. Befolyásolhatja választásunkat személyes kötődésünk a helyhez, a család, barátok véleménye, vagy a korábbi oktatók tanácsai. 

Az egyetem helyetti alternatívák…

Azok a diákok, akik nem érték el a ponthatárt, s ezért lecsúsztak az egyetemi felvételiről, még mindig jelentkezhetnek felsőoktatási szakképzésre vagy OKJ-s képzésre. A felsőoktatási szakképzések magasabb végzettségnek számítanak az OKJ-s képzéstől, s megszerzésével a diákok akár a későbbi egyetemi évek számát is lecsökkenthetik. Ezeket a képzéseket az egyetemek, főiskolák szervezik meg, nappali és levelező tagozaton is el lehet végezni. 

Az OKJ-s képzés a felnőttképzés egyik formája, ami abban különbözik az egyetemi vagy főiskolai felnőttoktatástól, hogy alacsonyabb alapelvárásokkal lehet jelentkezni: többnyire érettségihez kötöttek, de csak ritkán elvárás a nyelvvizsga megléte. A képzés gyakorlatorientált, bár elméleti tudást is nyújt a résztvevőknek. A legtöbb tanfolyam 2-3 évig tart, a végén OKJ-oklevelet kapnak a vizsgázók. 

Aki nem tudja eldönteni, hogy mi érdekli igazán, érdemes az idegen nyelv tanulására fordítani az idejét, mivel a nyelvek ismerete sok munkahelyen előnyt jelent. Sőt, vannak kifejezetten olyan cégek, akiknél „csupán” a nyelvismeret az elvárás. A nyelveknek akkor is hasznát vehetjük, ha a későbbiekben mégis szeretnénk folytatni tanulmányainkat, hiszen a diploma megszerzése is nyelvvizsgához kötött.