Appal is megelőzhető a baleset

Nagyszerű eredményt ért el a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium 11. osztályos tanulója, Laufer Tamás Jónás az augusztusban rendezett 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyen, ahonnan bronzéremmel térhetett haza. Telefonon értük utol az ifjú kutatót, aki azt is elárulta a TanTrendnek, miért menő kutatni.

alt


Csungking. Kevéssé ismerősen csenghet a név az átlagember számára, holott a kínai metropolisz még kínai mércével is hatalmas városnak számít, hiszen közel akkora területet foglal el, mint Magyarország. A Jangce partján fekvő, 8 milliós – a városhoz közigazgatási értelemben tartozó területekkel együtt 17 milliós – lakosú Csungking a 13 feltörekvő kínai megapolisz egyike, egyben a Jangce-medence gazdasági motorja. És ami nekünk, magyaroknak jelen pillanatban a legfontosabb, ez a város adott otthont idén nyáron a 33. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenynek (China Adolecents Science and Technology Innovation Contest, CASTIC).

A neves kínai techversenyen a 9-18 éves diákok három korcsoportban (általános iskolás, középiskola alsó tagozatos, középiskola felső tagozatos) mérik össze tudásukat. 2007 óta szerepelnek a nemzetközi megmérettetésen magyar versenyzők, az első évben Sik Gergely és Gilyén András, egy évvel később Szvoboda Péter és Buza Dániel, 2009-ben Rőmer Péter és Sarkadi-Nagy Balázs, 2010-ben hárman, Hunyadi Áron, Sugár Krisztina és Simon Dávid Szabolcs, egy évvel később Erdélyi Soma és Lipécz Ádám, két év kihagyás után, 2013-ban Mérő László, tavaly Csöcsiangban pedig Szegedi Melinda képviselte hazánkat. A legnagyobb sikert Szegedi Melinda érte el, a magyar diák a Peltier-elven alapuló, egy hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas, különböző testtájakra feltehető eszközével aranyérmet nyert.   

A CASTIC története 1985-re nyúlik vissza. A versenyt több mint harminc éve minden esztendőben megrendezik, de mindig más-más kínai városban – idén Csungkingre esett a szervezők választása. A megmérettetés célja, hogy elősegítse a kreatív gondolkodást és tanulást a diákok között, tudományos és műszaki területen – emelte ki a Magyar Innovációs Szövetség. A versenyre évente több mint 500 diák kvalifikálhatja magát Kínából, illetve az ázsiai ország két különleges közigazgatási területéről, Hongkongból és Makaóról. Idén 41 külföldi országból, közel 250 nemzetközi résztvevője volt az augusztus 14. és 20. között megrendezett versenynek, köztük a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium 16 éves diákja, Laufer Tamás Jónás.

Tamás korábban a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen harmadik helyezést ért el, amivel jogot szerzett az indulásra, s a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében utazhatott ki a versenyre, ahol a legjobb projektek díjazásban részesültek. A magyar versenyző remek eredményt ért el: az „Egyensúly befolyásolásának kutatása 2.0, avagy balesetek megelőzése okostelefonnal" című pályamunkájával bronzérmet szerzett, valamint elhozta a CASTIC legnépszerűbb versenyző különdíját is.

De miben is rejlik a találmány nagyszerűsége? Tamás okostelefonra kifejlesztett, balesetmegelőző applikációja az alkohol egyensúlyra kifejtett hatását méri. Egy olyan alkalmazást, illetve módszertant fejlesztett ki az ifjú kutató, amelynek segítségével megvizsgálta, hogy az alkohol milyen hatással van az egyensúlyra, később pedig azzal kezdett el foglalkozni, hogy ez hogyan alkalmazható az orvostudományban az egyensúllyal kapcsolatos neurológiai betegségeknél. 

A kutatás még 2016-ban, a Debreceni Egyetem nyári táborában kezdődött, ahol a tudóspalánta azt kutatta, hogy a látás hogyan hat az egyensúlyra, tavaly pedig ugyanezt vizsgálta meg a zenével és a stresszel összefüggésben. A telefonban lévő szenzorral az egyensúlyt, azaz a test dülöngélését lehet mérni; Tamás azt állítja, hogyha mindenkit lemérünk, akkor az átlagadat ismeretében akár a korai szakaszban fel lehetne ismerni például a sclerosis multiplexet. Az ifjú kutató két alkalmazást fejlesztett, a Spirisense már a versenyre elkészült, s bár a másiknak csak béta verziója van, úgy fest, hogy Tamás új projektbe fog a közeljövőben – mondta el 11. osztályos diák a TanTrendnek. 

Tamás felkészülését Ekler Péter, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszék docense, édesapja, Laufer Tamás és telekis tanára, Dr. Ferschné Várnai Tímea segítette mentorként. Az egyhetes rendezvényről – amelyre az ifjú feltalálót édesapja kísérte el – Tamás videóblogban adott hírt, s arról számolt be, hogy mennyire elképedt a hatalmas város forgatagát látva, illetve hogy a saját bőrén tapasztalhatta meg a kínai internetes cenzúrát, hiszen a városban – ahogy az egész országban – se a Facebook, se a Google szolgáltatásai nem érhetők el. Maga a megmérettetés a nemzetközi expón került megrendezésre, ahol Tamás a csütörtöki megnyitó másnapján, angolul prezentálta fejlesztését. A fizikustehetség meghívást kapott a luxemburgi innovációs versenyre és a tavaszi pekingi nemzetközi versenyre is. A verseny egyik zsűritagja ezenkívül meghívta a shanghaji Tongji Egyetemre, egy másik zsűritagtól pedig meghívást kapott a Nankai Egyetemre is.

És hogy mit tartogat a jövő? Ami a továbbtanulást illeti, Tamás kérdésünkre válaszolva elárulta, hogy a PPKE ITK molekuláris bionika mérnöki képzésére szeretne menni, de nem zárta ki, hogy – ugyanezen a  szakon – külföldön próbál szerencsét. Addig is rengeteg a tennivalója, iskolájában a tudományos diákkör elnökeként a Teleki TDK összejövetelein a kutatás örömére igyekszik ráirányítani a figyelmet, hogy minél több gyermek kezdjen el kutatni, s arra próbálja rávezetni a résztvevőket, hogy találják meg az őket érdeklő témákat. Gyakran megkapja, hogy a kutatóknak nincs magánéletük, de a tamáskodókat könnyen leszereli, mondván, a kutatás ugyanolyan hobbi, mint a fotózás, vagy a rajz – ő például vív –, a tudósok pedig jóval izgalmasabb társadalmi életet élnek, mint gondolnánk.