Az iskolákat is kezdi meghódítani a teqball

Rakétaként lőtt ki az asztalitenisz és a futball elemeit vegyítő teqball népszerűsége. A technikai tudást, állóképességet fejlesztő, meghajlított pingpongasztalon űzhető sportnak immáron nemzetközi szövetsége is van, és nem kizárt, hogy egyszer az olimpián is láthatjuk a legjobb teqballosokat. A magyar találmányt ma már a legnagyobb futballklubok használják edzéseiken, de kezdi meghódítani a magyar iskolákat is.

alt
Kép forrása: www.szekesfehervar.hu


De mi is az a teqball?

„Bárki kitalálhatta volna, hiszen mi csak meghajlítottunk egy asztalt. Ilyen egyszerű a dolog” – vallja Borsányi Gábor, a teqball társalapítója a Szirmai Márton rendező és Tóth Barnabás producer által készített, A gondolkodás művészete című, magyar találmányokat bemutató kisfilmben. De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne?

A feltalálók maguk is elismerik, hogy rengeteg munka van abban, hogy a teqballt végre hivatalosan bemutathatták 2016 októberében. Az alapötlet Újpesthez köthető, ahol az alapítók a panelházak között sokat fociztak, és amikor ezt megunták, elkezdtek a betonos pingpongasztalon lábteniszezni. Csakhogy valamiért mégis azt érezték, hogy ez az asztal nem ideális a játékhoz. Ekkor jött a felfedezés: meg kell hajlítani az asztalt. Az ötletelés azonnal megindult.

Huszár Viktor műszaki ötletgazda elárulta, hogy három éven keresztül tesztelték a lehetséges megoldásokat, hiszen ennek az asztalnak 200-szor nagyobb terhelést kell kibírnia, mint az asztaliteniszben, valamint a hajlítás szögét is annak megfelelően kellett beállítani, hogy a labda pattanása a futballnak megfelelő legyen.

A teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeit vegyíti, és leginkább a lábtenisszel rokonítható. Egy domborúan meghajlított síkú, 3 méter hosszú, 1,7 méter széles, 0,9 méter magas asztalon űzhető, amelynek két térfelét azonban középen nem háló, hanem plexi választja el. Versenyeken a Nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) által jóváhagyott, 5-ös méretű labda használható. 

A játékosok kedvük szerint alakítgathatják a regulákat, de a teqball oldalán elérhetők a hivatalos szabályok, amelyek nagyon egyszerűek. A labdát maximum három érintéssel kell visszajuttatni az ellenfél térfelére; az ellenfelet és az asztalt nem lehet megérinteni; egymás után ugyanazzal a testrésszel nem lehet hozzáérni a labdához; egy labdameneten (amely addig tart, amíg a labda játékban van) belül pedig maximum kétszer lehet ugyanazzal a testrésszel visszajuttatni a játékszert az ellenfél oldalára közvetlenül egymás után. 

A teqballt játszhatják ketten, hárman (francia páros), négyen (páros), vagy többen is, a cég által kifejlesztett összecsukható Teqball Smart asztalok pedig lehetővé teszik az egyszemélyes játékot, ezáltal edzésre is alkalmas. Minden szett 12 pontig tart; az a csapat nyeri meg a szettet, amelyik hamarabb eléri a 12 pontot (11-11-es állásnál két ponttal kell nyerni). A mérkőzéseket két bíró dirigálja: a játékvezető, illetve a munkáját segítő játékvezető asszisztens. A teqballban is létezik időkérés, a sportszerűtlen magatartásért pedig ugyanúgy sárga lap jár, mint mondjuk a labdarúgásban. (a játékszabályok magyar nyelven ezen a linken érhetők el) 

Irány az olimpia?  

A teqball népszerűsége sosem látott magasságokban van, köszönhetően többek között annak, hogy a sportágat az aranylabdás, világbajnok klasszis brazil labdarúgó, Ronaldinho népszerűsíti, sőt egy ideje már Albert monacói herceg is a teqball szerelmese. Nagyjából 35 országba jutott már el, az idei BL-győztes spanyol Real Madrid, az utánpótlásáról híres holland Ajax Amsterdam, az angol Arsenal, az Everton, a Southampton vagy a francia Olimpique Marseille edzésein is használják. Nagy ugrást jelentett, amikor tavaly márciusban létrejött a svájci Lausanne városában a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ), amelynek elnöke Borsányi Gábor lett, s amelynek célja, hogy összefogja a nemzetközi teqball közösséget, illetve kialakítsa a sportág versenyrendszerét. 

Tavaly júliusban a budapesti Elek Gyula Aréna adott otthont az első teqball világkupának, amelyen húsz ország legjobb teqballosai vettek részt. Akkor elhangzott, hogy ez az esemény utat nyithat a világbajnokságok, a Grand Prix-k, sőt akár az olimpia felé is. Erre minden esély megvan, hiszen egykoron a gördeszkások is legfeljebb csak álmodozhattak arról, hogy egyszer az ötkarikás játékokon szerepeljenek a legjobb versenyzők. Idén áprilisban a Teqball alapítói, Huszár Viktor, Borsányi Gábor és Gattyán György a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaival is egyeztettek, s bár a megbeszélés részleteiről nem szivárogtak ki információk, könnyen lehet, hogy a sportág olimpiai programba való felvételéről is szó esett.

Mivel nagyon különleges eszközről van szó, a teqballasztal nem olcsó, a Teqball One nettó ára 1990 euró, míg a Smarté 2490 euró. Szerencsére azonban egyre több iskolában űzhető a sportág. A pedagógusok a teqball közösségteremtő hatását emelik ki, mivel mindenki bevonódik: a gyermekek körbeállják az asztalt és szurkolnak, vagy beállnak és játszanak. Ilyen asztallal lehet többek között találkozni a ceglédi Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda, illetve a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium udvarán, idén februártól pedig a kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában is.