Belevalók – Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes diabétesz oktatóprogramja pedagógusoknak

Magyarországon jelenleg 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és közel ennyien vannak, akik nem tudnak betegségükről. A kisgyermekkorban kialakuló betegek száma is rohamosan növekszik, mintegy 5000 tizennyolc év alatti fiatalt érint. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány csapata úgy véli, hogy cukorbetegen is lehet teljes értékű életet élni, csak be kell tartani néhány alapszabályt, mint az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a napi többszöri vércukorszint ellenőrzés és az időnkénti orvosi kontroll.

A képen egy gyermek látható.


Az alapítványról

Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete Erős Antónia kezdeményezésére 2005-ben jött létre. 

Célja, hogy minél több emberrel megismertesse a cukorbetegséget és az abból fakadó veszélyeket. Országos szintű programjaikkal a magyar társadalom figyelmét fel szeretnék hívni az egészségtudatos életmódra, amellyel számos krónikus betegség – többek között a cukorbetegség – kialakulása is megelőzhető. 

Az alapítvány Facebook oldalán (https://www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany), és a Cukkerberg blogon (http://cukkerberg.blog.hu/) további érdekes információkat és aktualitásokat találhatunk, amelyek nem csak a vércukormérés jelentőségére, hanem a cukorbetegség szövődményeire, a megelőzés fontosságára és az egészséges életmódra is felhívják a figyelmet. 
Eddigi eredmények

Egyik legfontosabb eredményük a patikai vércukorszintmérés 2005 óta. Bárki jelképes összegért megmérettetheti saját vércukorszintjét a sárga matricával megjelölt 500 patika egyikében. A program 2008-ban vérnyomás- és koleszterinméréssel is bővült. A Cseppont Patikákban évente kétszer (ősszel és tavasszal) különféle kedvezmények is várják a látogatókat a Cseppont Patikahéten. 

A 2012-től a korábbi Egy Csepp Körút (ECSET) szűrőprogramot az Egyszer Élünk Körút váltotta fel, melynek keretében május és október között a különböző egészség- és gasztrofesztiválokon, valamint a családi napokon kínálnak lehetőséget az egészség ellenőrzésére. 
2006 óta folyamatosan minden évben a Diabétesz Világnap (november 14.) tiszteletére megrendezésre kerül az Egy Csepp Világnap. Idén november 12-én lesz lehetőség az ünneplésre a Millenárison 10 órától 18 óráig. A rendezvényen az ingyenes szűréseken kívül családi programokkal, koncertekkel, egészségpiaccal, Magyarország Cukormentes Tortája kóstolással és gyerekprogramokkal várják a többezres látogatósereget. 

2012 óta a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közreműködésével kiválasztják a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét. 

A Kolibri Kiadóval közösen, 2013-ban megjelentették a Szárnyak és paták című, 5 éven felülieknek szóló mesekönyvet. A történet egyik szereplője, Glu, cukorbeteg. A történet segítségével átélhetőbbé válik, hogy mit is jelent gyermekkorban a diabétesz. Az alapítvány ezzel a könyvvel minden családhoz szólni szeretne, hiszen napjainkban egyre több kisgyermeket érint a cukorbetegség veszélye. A könyv egyfajta érzékenyítő szereppel is bír, ugyanis segít eloszlatni a tévhiteket, csökkenteni a diszkriminációt és elfogadni a másságot. 

Az oktatóprogramról

2013-ban az óvodapedagógusok számára elindítottak egy új programot Belevalók néven. Ez egy félnapos, ingyenes továbbképzés, amelyen felkészítik a nevelőket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapos feladatokra. 

Az alapítványhoz beérkezett visszajelzések azt mutatták, hogy korábban több olyan intézmény is akadt, ahol a cukorbeteg gyerekeket elutasították beiratkozáskor, mivel féltek a diabétesszel élő gyermekek kezelésétől, hiszen a nevelők nem ismerték a betegséget és nem is merték vállalni a felelősséget. 2015 szeptemberétől viszont a törvény kimondja, hogy kötelező minden 3 éves gyermek – köztük a cukorbeteg is – felvétele az óvodába. Az alapítvány szakértői úgy vélik, hogy elegendő egy félnapos továbbképzés, hogy az alapvető ismereteket megszerezzék az óvónők. 

Az óvodapedagógusok a tanfolyam elvégzését követően tudni fogják, hogy mit kell tenniük, ha bekerül egy cukorbeteg gyermek a közösségbe. 

Az oktatás elméleti és gyakorlati részből áll, melynek során a pedagógusok megismerhetik egy cukorbeteg mintanapját, mintaétrendjét, az életszerű szituációs gyakorlatok által megtanulhatják egyes vészhelyzetek elhárítását. Emellett a korosztályi igényeknek megfelelő használati eszközök – vércukormérő, inzulinadagoló „pen”, az inzulin fajták, patronok, inzulin pumpa – is bemutatásra kerülnek a szakértők tolmácsolásában.  

Az oktatási anyag innen tölthető le: http://egycseppfigyelem.hu/content/_common/attachments/ecsf_ovodai-kiadvany2016.pdf

A képzéshez kiegészítésként hasznos irodalmakat találhatnak az alábbi linken: http://www.egycseppfigyelem.hu/programjaink/belevalok/hasznos_irodalom