Beszélgess a bullying-ról! Ezek a videók segíthetnek benne

A bullying a diákok között zajló bántalmazás gyűjtőszava. A gyerekek egymás között piszkálódásnak, csúfolódásnak, szívatásnak hívják, a felnőttek zsarnokoskodásként, terrorizálásként és megalázásként utalnak rá. Pedagógusként a megelőzésben és a beavatkozásban egyaránt fontos szerepünk van.

LT


A rengeteg kifejezés utal a jelenség sokszínűségére, mely történhet fizikai, érzelmi vagy szóbeli formában, személyesen vagy akár névtelenül is. Ha hosszú ideje fennáll, az áldozatok számára súlyos, egész személyiséget befolyásoló károkat okozhat. 

A bullyingról való beszélgetés kihívást jelenthet, mert számos tabu, tévhit, és berögződés övezi a témát, mint az áldozathibáztatás, vagy az egymás felelőssé tétele. Több olyan, beszélgetésindítóként jól használható videót mutatok be, ami tanórai keretben, preventív céllal használható és segít abban, hogy a korábbi élményektől elvonatkoztatva lehessen megvitatni a bullying sajátosságait. 

Szemlélőből Szemtanú antibullying program (2. rész) 


Ez a videó körvonalazza a zaklatás formáit, rámutatva arra, hogy többféle megnyilvánulás számít annak, mint amit a tanulók korábban gondoltak. Két fontos gondolat jelenik meg benne, amire érdemes hangsúlyt fektetni az órai megbeszélés során: Az egyik az, hogy az elkövető gyakran nincs tisztában azzal, hogy fájdalmat okoz. A másik pedig, hogy a bullying egy társas közegben jön létre, így nem csak az áldozatra, hanem a szemlélődőkre is hatást gyakorolva. Átfogó videó, amiben egy valódi osztályteremben igazi diákok jelennek meg. 

RED (angol nyelvű, angol felirattal, de anélkül is érhető az üzenete)

Ez a jelenet bemutatja a bullying klasszikus forgatókönyvét. A kiszolgáltatott vörös hajú fiú egyedül nem tud tenni saját védelme érdekében, a helyzet megoldásához szüksége van arra, hogy a szemlélődő kiálljon mellette. Érzelmileg hatásos történet, az áldozattal empatizál. Ez alapján fel lehet tenni a kérdést a diákoknak, hogy mi vezethette a kosarast arra, hogy fellépjen a piszkálás ellen és közösséget vállaljon a vörös hajúakkal. Érdemes elmélyülni annak részleteiben, hogy hogyan jön létre a bullying, mik a résztvevők motivációi, érzései és lehetőségei ennek elkerülésére. 

A cyberbullying, az internetes térben történő zaklatás, statisztikák szerint hatalmas méreteket ölt, s a fiatalok közel egyharmadának volt része ilyen tapasztalatban. Az okostelefonok térnyeréséből következően a cyberbullying kikerülhetetlen téma. 

Életre kelt chatek

Az internet sajátossága, hogy a zaklatók nem szembesülnek az áldozat reakciójával, így még kevésbé élik meg kommentjeiket bántónak, sértőnek. A hírfolyamok kommentjei gyorsan kiéleződnek, áldozati és elkövetői szerep egymás sértegetésével gyorsan változik. Bár az érzelmi reakciók nem látszanak, a fájdalom valós az olvasott üzeneteket követően. Ezt a távolítást hozza közelebb ez a két videó, amikben színészek jelenítenek meg leírt chat beszélgetéseket. A beszélgetést is érdemes az érzelmek, élmények szintjén tovább vezetni, annak érdekében, hogy együttérzés tudjon egymással szemben kialakulni.  

DeleteCyberbullying HU: Internetes zaklatás: Van kiút! 

Összefoglaló, infografikus videó az internetes zaklatás formáiról. Legfőbb előnye, hogy 10 konkrét lépést mutat meg, ami azonnal alkalmazható, így csökkentve a negatív érzéseket. Tartalmaz javaslatokat szülőknek, tanároknak egyaránt. Arra biztatja a fiatalokat, hogy kérjenek segítséget, amit pedagógusként fontos megerősítenünk. Gyakran nem egyértelmű a diákok számára, hogy mi sértő a másiknak, hol húzódik meg a határ vicc és bántalmazás között. A videó megtekintését követően lehetőség nyílik a téma megbeszélésére.

(A szerző tanácsadó szakpszichológus)