A biztonságos internethasználatért: Safer Internet Program

A fiatalok számára már egyértelműek az internet biztosította lehetőségek, azonban pedagógusként találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor ártalmak is megjelennek. Számunkra sem egyértelmű, hogy hogyan tudjuk felvértezni tanítványainkat az internet árnyoldala ellen. A tudatos és biztonságos internethasználat terjesztésében segítségünkre lehet a Safer Internet Program.

alt


A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Programban (SIP) tudatosság-növelő központként és konzorciumvezetőként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Azt szeretné elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célja, hogy egyszerre hívja fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtse meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

alt

 

Ennek megvalósításaként a szervezet a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is kötetlen, játékos, interaktív formában hívta fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre és azok kivédésének lehetőségeire. 2017-ben a Safer Internet Program szakképzett oktatói 762 alkalommal 2005 tanórát tartottak, összesen 50574 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 38 816 fő – mellett 7997 szülőt és 3761 tanárt is továbbképeztek, 122 budapesti és 169 vidéki helyszínen, összesen 291 intézményben. Ebből kifolyólag a program hozzáférhető széles körben, az ország több szegletében is. 

alt
Térképen a 2017-ben meglátogatott 291 intézmény

A gyerekek, szülők és pedagógusok minden településen nagy lelkesedéssel fogadták az oktatókat. A foglalkozások során olyan témákat érintettek, melyek a mindennapi életünk részei. Ilyen többek között a személyes adatok védelme, az online zaklatás, netikett és a webes identitás. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással. A diákok túlnyomó többsége nagyon érdekesnek tartotta a foglalkozást, a vezető oktatókat pedig felkészültnek és kedvesnek látták. 

alt


A „Lájkvadász” nevű társasjátékot is szívesen vitték magukkal az oktatók a rendezvényekre, foglalkozásokra, amellyel még könnyebben és közvetlenebbül tudták megszólítani a gyerekeket, hisz játékosan, kötetlen formában nagyon sok hasznos információ adható át vele. A társasjáték nagyon népszerű volt a pedagógusok körében is. 2017-ben összesen 578 társast ajándékoztak az ország különböző intézményeinek. A játék továbbfejlesztett verziója is közkedvelt volt a nagyobb rendezvényeken, melyet már nem csak az asztalnál, hanem szabad téren, élőbábus megoldással is lehet használni. 

Idén 2018. április 9. és 13. között kerül megrendezésre a Digitális Témahét, aminek a Safer Internet Program aktív résztvevője. A program partnerei a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és a jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline, akik akut helyzetekben tudnak támogatást biztosítani a gyerekek számára. 

A Safer Internet Program nagy előnye, hogy tehermentesíti a pedagógusokat és az előadások megvalósíthatók tanórai keretek között. A képzett oktatók által tartott foglalkozások bevonják a gyerekeket, akik hasznos preventív tudással gazdagodnak. 

Az előadások ingyen megrendelhetők. Ezen az oldalon érhetők el a szükséges információk. Ha gyorsan van szükségünk támpontra internetes zaklatás vagy egyéb eset miatt itt több videót, leírást találunk. Faliújságra is kitehető oktatási anyagok is rendelkezésre állnak a program honlapján.