Családi programtippek a nyári szünidőre

A nyári időszakban egy kicsit több időt tudunk felszabadítani, hiszen a gyerekeknek vakáció van, és a szülők is nagyobb kedvvel veszik ki a szabadságot ebben az időszakban. A családdal közösen eltöltött idő mindenki számára rendkívül fontos, ezért érdemes minél több közös programot szervezni. Cikkünkben bemutatunk néhány olyan kikapcsolódási lehetőséget, amely minden korosztály számára tökéletes lehet. 

A képen egy család látható, kézen fogva sétálnak.


Állatkerti séta

Az állatokkal már az egészen kicsi gyermekek is jó kapcsolatot ápolnak a mesék, játékok révén, ezért igazán izgalmas élmény lehet számukra, amikor megtekinthetik „valódi” másukat. A legtöbb állatkert ma már úgy van kialakítva, hogy nem csak külső szemlélői vagyunk az eseményeknek, hiszen sok helyen a szelídebb fajokkal testközelből is megismerkedhetünk: ilyen többek között a maki-ház, illetve a különböző állatsimogatók. Sok helyen szerveznek bemutatókat is, ahol még jobban megismerhetjük az állatok életmódját. 

A nagyobb állatparkokban – mint a Budapesti Növény- és Állatkertben, a Nyíregyházi Sóstó Zooban, vagy a Pécsi Állatkertben – több nagytestű növény- és húsevő élőlénnyel találkozhatunk, akiket a természetes élőhelyükön talán soha nem tudnánk meglesni, de természetesen szép számmal laknak kisebb termetű rágcsálók, madarak és rovarok is ezeken a helyeken. 

Egyes parkok állatokra specializálva alakultak meg. Kerekin, a Balaton déli partján például egy egyedülálló Madárkert található. Akik a madarak színes világát szeretnék megismerni, semmiképpen ne hagyják ki ezt a helyet. Veresegyházon megismerkedhetünk Bellával, Ellával, Dömével és Brumival is. A veresegyházi Medveotthon egy örök klasszikus hely, ahonnan mindenki élményekkel és nagy mosollyal az arcán tér haza. Ha kedve van családjával belekóstolni a farmi életbe, akkor mindenképpen el kell látogatnia Gyenesdiásra, ahol az Állatfarmon testközelről ismerhetik meg a háztáji állatokat, sőt még a kecskefejést is kipróbálhatják.

Az állatkertek elérhetőségei: 
Budapesti Növény- és Állatkert: http://www.zoobudapest.com/
Sóstó Zoo: http://www.sostozoo.hu/ 
Pécsi Állatkert: http://pecszoo.hu/ 
Balatoni Madárkert: http://www.madarkert.hu
Medveotthon: http://www.medveotthon.hu/ 
Gyenesdiási Állatfarm: http://www.gyenesdias.info.hu/hu/info/aktivan_gyenesdias_balaton/szarazfoldi_kalandok_gyenesdias_balaton/livi-allatfarmja.html 

Kirándulás kisvasúttal

A gyerekek és a felnőttek egyaránt kedvelik a kisvasutas kirándulásokat, melyek során mesebeli tájakat, vidékeket ismerhetnek meg a kalandozni vágyók.

A Pálházai Erdei Vasút Magyarország legrégebbi vonala. Ősét a „lóüzemű görpályát” 1888-ban építette Károlyi gróf Pálházától a Kőkapui vadászkastélyig 7 km hosszúságban. Ezt a vonalat már számtalanszor javítgatták, toldották, de még mai napig használatban van. 

A Fenyvesi Kisvasút az ’50-es évek óta közlekedik Balatonfenyvesről a Nagybereken át. A 76 cm-es nyomtávolságú síneken közlekedő kisvasút eredetileg üzemi vasútként a Balaton - Nagybereki Állami Gazdaság tulajdonában, főként a gazdaságbeli teher- valamint személyszállításra használták. A több szárnyvonal közül most átmeneti jelleggel csak a Balatonfenyves - Somogyszentpálon jár rendszeres személyszállító kisvasút.

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a Börzsöny északi részén található, Magyarország egyetlen, kizárólag önkéntes munkával működtetett kisvasútja. Technikai különlegessége, a személyszállító kisvasutak körében ritkaságnak számító 600 mm nyomtáv és az ún. görpályás vonalvezetése.

A kisvasutak elérhetősége: 
Pálházi Állami Erdei Vasút: https://www.kisvasut.hu/index.php?rfa=129
Fenyvesi Kisvasút: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balatonfenyvesi-kisvasut 
Kemencei Erdei Múzeumvasút: https://www.kisvasut.hu/kemence 

Kalandpark, aquapark

Az öt évtizeddel ezelőtti meseerdő mára Ausztria keleti felének legkedveltebb családi kirándulóhelyévé vált. A Fertő tavi régióban található Familypark Soprontól mindössze 20 percnyi autóútra található, éppen ezért számos magyar család is szívesen látogatja meg. A ruszti dombvidék természetes környezetében, a 145 ezer négyzetméternyi területen különböző járműves játékok, mászó- és élményrészleg, csúszdák, állatsimogató és meseerdő került kialakításra. 2018 igazán különleges a Familypark számára, hiszen éppen idén ünnepli 50. évfordulóját, ezért számos meglepetést tartogat a látogatóknak. 

Hasonlóan izgalmas élményt nyújtanak - kicsiknek és nagyoknak egyaránt - az aquaparkok is. Az ország területén sok magas színvonalú, vagy éppen hangulatos és kalandot ígérő vízi vidámpark várja a látogatókat. A budapestiek egyik kedvenc családi célpontja az  Aquaworld Élményfürdő, ami Európa egyik legnagyobb fedett vízi témaparkja, s nemcsak nyáron, hanem egész évben várja a „vizes élményre” vágyókat.

A Demjéni Termál Völgy hegyes-dombos vidékén már a kirándulás is felüdít, ezt csak az tetézheti, ha megmártózunk a jótékony hatású termálvízben. A gyógyvíz köré egyedülálló, a római kori fürdők hangulatát idéző aquapark épült. A völgyhöz tartozó Cascade Barlang- és Élményfürdő 760 méter hosszú barlangrendszerével és 1500 négyzetméter vízfelületével Közép-Európa legnagyobb barlangfürdőjének számít. 

A parkok elérhetősége: 
Familypark: https://www.familypark.at/hu/kalandpark/
Aquaworld: http://www.aquaworldresort.hu/
Demjéni Termál Völgy: https://demjencascade.hu/ 

Geocaching – Természetjárás kicsit másképp

A geocaching olyan szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék, amely a kincskeresés izgalmaira alapozva egyesíti a modern technikát (GPS, Internet) a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel. 

Lényege, hogy úgynevezett geoládákat kell felkutatnia a kalandozóknak, amelyeket általában ismertebb emlékhelyeken, kilátóknál, és egyéb látványos részeken helyeznek el. Ezeknek a ládáknak a GPS koordinátáit nyilvánosságra hozzák, hogy bárki felkutathassa őket. A játék természetesen navigációs eszköz nélkül is bátran játszható. Érdemes megemlíteni, hogy a GPS eszköz használata egyúttal nem jelenti a láda automatikus és könnyű megtalálását, mivel egyrészt a szabadidős GPS készülékek helymeghatározási pontossága 10 méter nagyságrendű, másrészt a láda elhelyezője és a további játékosok igyekszenek a ládát elrejteni. 

A játék 2000. május 3-án indult, ugyanis ekkor rejtette el Dave Ulmer az első ládát az Amerikai Egyesült Államokban. Hazánkban 2001. június 1-én helyezték el az első ládát, melyeknek száma 2011. július 2-án érte el a 3000-et. 

Ez a típusú kincsvadászat sok helyre eljuttathatja az egész családot, és az izgalmas keresgélés mellett számos érdekességet, nevezetességet és látnivalót fedezhetünk fel. 

Részletek: http://www.geocaching.hu/ 

Cirkuszi fergeteg

Sajnos néha előfordulhat – nyár ide vagy oda – hogy éppen a jól megérdemelt szabadnapunkon lesz kedvezőtlen az időjárás. Bár nyáron mindenki a szabadtéri programokat kultiválja leginkább, de ezekre az alkalmakra is fel kell készülnünk. 

A beltéri programoknak is számos válfaja létezik: múzeumlátogatás, játszóházi foglalkozás, mozi, vagy akár egy cirkuszi előadás. Azért emeltem ki a legutóbbit, mert úgy vélem, hogy nemcsak a gyermekeknek, de még a felnőtteknek is igazán újszerű élményt tud nyújtani egy cirkuszi produkció. És valljuk be őszintén, ez az a hely, ahova nem minden nap jár az ember. 

Az egyik legismertebb a Fővárosi Nagycirkusz, ahol ebben a szezonban egy cirkuszi utazásra invitálják a művészek a nézőközönséget. Az Atlantic Flight című műsor során igazán mesebeli helyekre repülhetünk el, amelyben szabadon szárnyal a képzelet, és nem ismer határokat a fantázia. 

Akik nem a főváros közelében élnek, azok se keseredjenek el, hiszen számos vándorcirkusz járja az országot, amelyek szintén színes és látványos show műsorokat mutatnak be a szórakozni vágyóknak. A világhírű Eötvös Cirkuszt idén nyáron a Balaton partján, Révfülöpön találhatják meg a vendégek. 

A cirkuszok elérhetősége: 
Fővárosi Nagycirkusz: https://www.fnc.hu/# 
Eötvös Cirkusz: http://www.eotvoscirkusz.com/index.php