Csipogó: Madarakról gyerekeknek

Hogyan tanítsunk a gyerekeknek a madarakról, hogy érdekelje őket? – sok biológia tanárban felmerülhetett már ez a kérdés. A videók összeválogatása, a képek kiválasztása, a madárhangok begyűjtése nem kis feladat, viszont elkerülhetetlen, hogy szemléletesebbé tegyük a tanórát. A www.csipogo.hu oldalon egy csokorba szedték ezeket, a dolgunk csak annyi, hogy felhasználjuk őket!

A képen egy madár látható.


A Csipogóról

Az oldal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) figyelmével üzemel, s a Svájci-Magyar Együttműködési Program 4. prioritási területének „Égigérő tanterem” című, SH/4/10 azonosítószámú pályázata kapcsán valósult meg. Kialakításában Cserháti Hajnalka, Goal System Kft., Győri Bori és Seres Tamás működött közre. 

A honlap anyaga a természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A különböző ikonok segítségével tájékozódhatunk, hogy milyen feladat vár ránk. A Madárkisokos és a Madarak menüpontokban találkozhatunk Pitypalaty Pannival, aki segít eligazodni az információk tengerében és visszavezet minket az adott téma kezdőoldalára. Ha a kéz ikont látjuk, akkor valamilyen aktív feladat található az oldalon, ahol összerakni, szétszedni, kattintgatni vagy húzogatni kell az elemeket. A nagyító mellett fontos információkat találunk. A fülhallgató ikon mellett a különböző madárhangokat hallgathatjuk meg. Némely információ összeköttetésben van más tartalmakkal vagy oldalakkal, amelyet egy összekapcsoló ikon jelez. Az olló barkácsolásra hívja fel a figyelmet, itt találhatunk itató, fészeképítő tippeket és egyéb praktikákat. Az egyes témák több kisebb részre vannak bontva, hogy ne kelljen egyszerre sokat olvasni, ezért az iránytű azt mutatja a tartalmak alján, hogy van még folytatás, és ha érdekesnek találjuk a témát, akkor jobban belemerülhetünk. 

Mivel találkozunk az oldalon? 

A Madárkisokosból megismerhetjük a madarak legfontosabb jellemzőit, tulajdonságait. Emellett az életkörülményeiket is bemutatja az oldal, hogy milyen élelmeket fogyasztanak (évszaknak megfelelően), milyen leleményességgel találnak maguknak ivóvizet, és hogyan keresik meg a számukra legmegfelelőbb fészkelő helyet. A természetes körülmények bemutatására törekszik, de kitér arra is, hogy mi emberek milyen módon tudunk segítséget nyújtani a madarak számára egy-egy fagyos estén, vagy amikor már nem találnak maguknak élelmet. 

A Madarak menüpontban egyes fajokat – a búbosbankát, a fecskét, a gólyát, a harist, és a tengelicet – mutatja be mélyrehatóbban a weblap. Kitér az alfajokra, és azok életkörülményeire. Megtudhatjuk, hogy mely fajok költöznek, mikor indulnak el a nagy útra, és mi az, ami miatt újra visszatérnek hozzánk. A különböző madarak megismerése mellett találhatunk programajánlatokat is, mint a Gólya Road Show, a Tavaszi Madárles Program (Spring Alive), vagy a Tokaji Partifecske hajózás. Ezeket többnyire videókkal illusztrálják, hogy mire is számíthatnak a résztvevők. 
Ha az Élőhelyek menüpontra kattintunk, akkor egy-egy rövid leírással találkozunk a Natura 2000-ről, az erdők, szántók madárvilágáról, és a vizes élőhelyek kedvező hatásairól. 

Ha valaki bizonytalan tudásában, abban is segíthet az oldal. A Tudástárban olyan alapfogalmakkal és szakkifejezésekkel találkozunk, amelyek szorosan kapcsolódnak az ornitológiai és természetvédelmi ismeretek elsajátításához. A fogalmak gyermeknyelven vannak megmagyarázva, így könnyen értelmezhetők. A gyűjtemény folyamatosan bővül, hogy minél nagyobb tudásanyag álljon rendelkezésünkre. 

Az Eseménynaptárból és a Hírek rovatból az aktuális programokat, eseményeket tudhatjuk meg. Az Eseménynaptárban feltüntetett programokra kattintva eljutunk az eredeti tartalomhoz, ahol részletes információt kaphatunk arról, hogy hol és mikor kerül megrendezésre az adott esemény. 
Az oldalon rengeteg Letölthető anyag is rendelkezésre áll. A különböző újságokból, folyóiratokból és ismeretterjesztő anyagokból sok érdekes információt tudhatunk meg természeti kincseinkről, főként a madárvilágról. Emellett különböző rejtvények, játékok is fellelhetők a tárházban, amelyek akár egy-egy tanórán is jól használhatók. 

Miért mutattuk be az oldalt? 

A válasz tulajdonképpen egyértelmű. A gyermekeknek szól, az ő nyelvükön íródott és a színes, játékos, interaktív feladatok lekötik figyelmüket. Egy-egy biológia óra tananyagát színesebbé tehetik a pedagógusok, ha kivetítik a diákoknak. Egyéni és csoportos munkára is alkalmasak a példák. 
A feladatok megoldása környezettudatos gondolkodásra sarkallja a tanulókat, amelyből egyfajta diskurzus is kialakulhat, s meg tudják osztani egymással élményeiket, gondolataikat. Az anyagok jobban rögzülnek, és az életben is alkalmazható feladatok – fészeképítés, etetőkészítés, stb. – várnak rájuk. Az élményszerű tanulás garantált az oldal használatával.