Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek – Ráhangolódás, önelfogadás, együttérzés

„Egy anyuka azt mondta, sajnos a kislánya születése előtt sok gyermeknevelős könyvet olvasott. Időbe telt, míg elfelejtette, és elkezdte élvezni az anyaságot” – kezdi előszavát Cziglán Karolina pszichológus, s némi iróniát fedezhetünk fel saját könyvének céljait illetően.

alt


Ahogy előszavában folytatja a ma már leginkább felnőttekkel foglalkozó pszichológus, nem volt szándéka receptkönyvet adni az olvasó kezébe, hiszen a gyermeknevelésre adott tanácsok „általában” nem általánosíthatók… „A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az” – kezdi Tolsztoj az Anna Kareninát, s ezért vagyok én is kissé szkeptikus minden életvezetési tanácsadó kötettel szemben, hiszen lehet boldog avagy boldogtalan egy család (mit jelent, hogy boldog egy család, és mit jelent, ha nem az?), működése, mechanizmusa, konfliktusforrásai, megoldási módszerei más- és másféleképpen működhetnek. 

A pszichológus szerző nagy fába vágta a fejszéjét: olyan tanácsokat próbált összegyűjteni, amelyek a szoptatástól a kamaszévekig, vagy még azon is túl szolgálhatnak útmutatásul szülőknek vagy akár a nagyszülőknek a szülői elvárások, az anyaság és apaság meg- és átélése, a párkapcsolat védelme, a testvér, a nagyszülők, a válás, a nem hagyományos családmodellek stb. témájában. A sokak számára talán leginkább az Index portál Dívány.hu oldaláról ismerős pszichológus szerző sorra veszi a fenti nagyobb témákat és elemez mikroszituációkat, s ad bizonyos esetekre reagálási tippeket. Az egyes gyermeknevelési területet érintő fejezetekből kiválaszthatók a leginkább bennünket érdeklők, és mindenki találhat magának olyan témát, amely őt személy szerint jobban érdekli: akár a nagyszülőkkel való kapcsolatról, vagy az apahiányról, vagy a válás és annak gyermekre gyakorolt lehetséges hatásairól, vagy akár a kamaszproblémák sajátosságai iránt érdeklődik.

A szerző hangsúlyozza az 1971-ben elhunyt pszichológus, Donald W. Winnicott által bevezetett, az „elég jó anya” azóta számtalanszor hangoztatott fogalmát. A szülőség nem olyan dolog, amire igazán fel lehet készülni, mondja Cziglán Karolina. Az elképzeléseink és a valóság között tátonghat szakadék, és hogy ezt a szakadékot félelemmel és frusztrációval töltjük be, vagy elfogadva a helyzetet és saját magunk és gyermekeink hibáit és korlátait, hidat építünk az ideális családkép és a realitás között, az nagyban rajtunk, szülőkön múlik. S ha elkészül az önbizalmat erősítő híd, akkor talán kevésbé hatnak ránk negatívan majd az olyan mondatok, amelyekkel szülőként is naponta találkozhatunk: „Még mindig szoptatsz?”, „Még mindig hord pelenkát?”, „Az én gyerekem tíz könyvet is elolvasott a nyáron”, „Az én gyerekem megeszik mindent, ami egészséges.” 

A könyv számtalan területet érint, éppen ezért nem tud minden egyes érintett problémára, családi kihívásra megfelelő mélységben kitérni. De talán nem is ez a lényeges. A családban élés, ahogyan bármilyen más emberi kapcsolat, soha nem konfliktus nélküli, és az ilyen típusú tanácsadó könyvek leginkább a hozzáállásunk finomításában, a kommunikáció tudatosításában tudnak segítséget nyújtani. Nem adnak instant megoldást, különleges pszichológiai módszert, szakértők által kidolgozott kommunikációs technikákat – és nem is ez a cél. A szerző ennek ellenére szolgál néhány konkrét tanáccsal és bátor okfejtéssel a változó apaszerepről vagy a szivárvány- (meleg)családok gyereknevelési sajátosságairól, pontosabban ezek társadalomra gyakorolt pozitív hatásáról. 

A pszichológus hangsúlyozza a nyílt kommunikációt a családon belül, a kényes kérdéseknek (család fekete foltjai, születése körülményei stb.) a gyermek korát figyelembe vevő kezelését, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a párkapcsolati problémánkkal vagy például a kistestvér ellátásával/gondozásával ne terheljük a gyereket, mert szerepzavarba kerül, ami később komoly önelfogadási problémákat okozhat. 

A könyv tehát hasznos útmutató azoknak, akik bele szeretnének kóstolni a családi élet pszichológiájába, de aki jobban el szeretne mélyülni a témában, annak a könyv végén felsorolt szakirodalmat is érdemes böngésznie. 

Cziglán Karolina: Tökéletlen szülők, boldog gyerekek
Jaffa Kiadó