„De nehéz az iskolatáska!” – Na de mi is van benne?

Ma elkezdődött a 2017/2018-as tanév. Érdemes még egyszer átnézni az első osztályosok iskolatáskáját, hogy minden szükséges felszerelést beszereztünk-e. Iskolánként eltérhet a tanszerkövetelmény, de van néhány dolog, amelyre biztosan mindenkinek szüksége lesz a tanév során. Cikkünkben ezeket az eszközöket gyűjtöttük egy csokorba.

A képen egy sikolás látható, felugrás közben

Kezdjük a füzetekkel, papírokkal!

A füzetek elhagyhatatlan kellékei az iskolai életnek, szükség van vonalasra, négyzetrácsosra és simára is. De vajon melyikből mennyit érdemes venni? (Figyelni kell a névcímkénél található számokra is, amellyel a sorköztávolságot jelölik.) A vonalasból elegendő 3-4 darab (a füzet száma 14-32), mivel ezeket leginkább a magyar tantárgyhoz fogják használni. Az íráshoz legalább 2 darabra lesz szükség, emellett gondolni kell az otthoni gyakorlásra is, és nem árt, ha van plusz egy, ha esetleg betelik, elszakad, vagy elveszik. A négyzetrácsos füzetek a matematika tantárgyhoz tartoznak, ebből elég 2-3 darabot beszerezni. A sima füzetet több tanórán is használhatják a gyerekek, mint a környezetismeret, hittan, vagy erkölcstan, így minimum 2 darabot érdemes vásárolni belőle. Amennyiben már első osztálytól elkezdődik a nyelvoktatás, előfordulhat, hogy a tanító kér plusz egy vonalas vagy sima füzetet is, de szótárt mindenképpen. Az ének-zene órákhoz egy kotta füzet is kell. Mindemellett egy üzenő füzetnek is lapulnia kell a táskában. Ezt lehet külön ilyen felirattal is vásárolni, de megteszi egy vonalas füzet is, amit a borítással megkülönböztethetünk a többitől.

Ha valaki nem akarja ennyire kiszámolni, és van lehetősége egy kicsit nagyobb összeget rááldozni a tanévkezdésre, akkor érdemes minden füzettípusból 5-5 darabot venni, így lesz lehetőség az évközbeni füzetpótlásra is. A megmaradt füzeteket pedig a következő évben is fel tudja használni a kisdiák.

A füzetek mellett bármely órán megeshet, hogy olyan feladatokat ad ki az oktató, hogy egyéb papírokra, lapokra lesz szükség hozzá. Éppen ezért érdemes 6 csomag írólapot, 50 darab A/4-es és 10 darab A/3-as műszaki rajzlapot, 2 csomag origami papírt (négyzet alakú), 2 csomag A/4-es színes papírt, 2 darab kartonpapírt, 20 darab borítékot és 1 csomag fénymásolópapírt is megvásárolni. Ezek sem mennek kárba, ha az idei évben nem használja el a gyermek, hiszen másodikban is szüksége lesz mindegyikre.

Nézzük a tolltartót!

A vásárlás másik sarkalatos pontja az írószerek beszerzése. 3-4 darab grafitceruza mindenképpen kerüljön a tolltartóba. Az íráshoz HB-s jelzésűek, a rajzoláshoz a puhább 2B-sek. A ceruzákból érdemes többet venni, mert eltörhetnek, elveszhetnek, így folyamatosan pótolni kell a készletet. A rotring ebben a korban még nem ajánlott, mert gyorsan elpattan a hegye. A 12 darabos színes ceruzakészletnél ügyelni kell, hogy ne legyen nagyon kemény, mert azokkal nem tudnak szépen színezni. Javítószínesnek szükséges lesz 2 darab postairón (a klasszikus kék-piros vastag ceruza), és 2 darab zöldceruza. Emellett még kell egy radír, egy hegyező (lehetőleg fémből) és egy 15 centiméteres kisvonalzó is.

Mi kell még az iskolatáskába?

Néhány tantárgynak, mint a rajz, a technika vagy a matematika, külön eszközigénye van.

A rajzlapok alapfeltételei a rajz órának, de emellett a felszerelésből nem hiányozhat a filctollkészlet, a zsírkréta, a tempera, a 12-es vízfesték, minimum 2 darab ecset (1 vékonyabb 4-es, 6-os és egy vastagabb 8-as, 10-es), egy vizes edény az ecsetek kimosásához (ez lehet egy konzervdoboz, vagy egy tejfölös pohár), és egy ecsettörlő rongy. Természetesen egy gyűjtőmappára is szükség lesz az elkészült képek tárolásához.

A technika órai felszerelésekből nem érdemes mindent előre megvásárolni, ki lehet hagyni a celluxot, és a rajztáblát, mivel a pedagógustól függ, hogy alkalmazza-e őket az óráin. Viszont a korábban említett papírok mellett nélkülözhetetlen a ragasztó, az olló, a gyurmakészlet és a hurkapálca.

Egy elsős kisdiáknak matematika órán is szüksége lesz néhány segédeszközre, ilyen a korongkészlet, a papírmérőszalag, a műanyag óra vagy az egyenes és derékszögű vonalzók. Néhány eszköz (dobókocka, tükör, színes pálcika, papírpénz) ebben az esetben is csak opcionális, és tanára válogatja, hogy mit szeretne alkalmazni a tanév során.

A tornazsák és a tisztasági csomag összetétele szintén eltérő lehet iskolánként, de egy biztos, hogy megléte kötelező! A tornazsák tartalma általában fehér póló, tornanadrág, fehér zokni, és tornacipő. A tisztasági csomagban minden esetben kell lennie törölközőnek, fogkefének, fogmosó pohárnak, fogkrémnek, de emellett érdemes beletenni zsebkendőt, szalvétát, WC papírt is.

Trendi vagy praktikus?

A megvásárolt termékeknél érdemes figyelni arra, hogy praktikusak legyenek, de emellett az is fontos, hogy gyermekünk szívesen használja őket.

Az iskolatáska kiválasztásánál a kisdiák nagy valószínűséggel az éppen aktuális kedvenc mesehősössel díszített típust választaná. Meg kell próbálni erről lebeszélni, hiszen ami idén „trendi”, az jövőre már nem biztos, hogy az lesz. Érdemes egy kétrekeszes egyszerű kivitelezésű hátizsákot választani, amit kulcstartókkal, műanyag figurákkal pillanatok alatt divatossá tehetünk. Előnye ennek a megoldásnak, hogy a következő pár évben csak ezeket a díszeket kell lecserélni.

A füzetek, tollak esetében is érdemes mérlegelni, hogy megéri-e a drága „figurás” borítóval ellátottat választani, vagy inkább vegyünk a gyermeknek is tetsző csomagolópapírt, amivel az olcsóbb, egyszerű füzeteket befedhetjük.

Néhány praktikus megoldással elkerülhetjük a többletköltségeket és mégis divatos tanszerekkel indíthatjuk útjára a kis elsősünket.