Diákszínjátszók a Múzeumok Éjszakáján

Tizedik alkalommal rendezték meg a Diák – Szín – Játék programját az Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeumban.

A képen egy múzeumi tárgy megtekintése látszik.


Az Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum programját közel 150-en látogatták 2017. június 24-én. Bogdán Melinda tárlatvezetése az iskolai szemléltetés mutatta be, amit az optikai eszközök ismertetésén túl az Uránia Tudományos Színház üvegdiáiból összeállított vetített képes előadás kísért.

A Drágaszág című előadás a Nemes Nagy Ágnes Szakközépiskola tánctagozatos diákjainak Tóth Laura koreográfus vezetésével végzett egy éves munkájának az eredménye. A produkciónak külön érdekessége, hogy a tárgyak szeretetéről szól, ami szorosan kapcsolódik a múzeumok életéhez.
Karinthy Ferenc a második világháború alatt játszódó kamaradrámáját, a Gellérthegyi álmokat Gergelyfy Zsófia Annamária (Nemes Nagy Ágnes Szakközépiskola) és Kaluczky Zsombor (Vörösmarty Gimnázium) rendezte és játszotta. A katonaszökevény Fiú és az üldözött zsidó Lány kapcsolatáról szóló színművet a két frissen érettségizett fiatal intenzív színpadi jelenléttel elevenítette meg.

Az est rendhagyó módon nem diákszínházi előadással zárult, hanem a Magyar Mozdulatművészeti Társaság és Magyar Mozdulatkórus Fátyoljáték című interaktív előadásával. A Fenyves Márk és Pálosi István által vezetett társulat gyakran dolgozik nagy textíliákkal, így téve a mozdulatokat még kifejezőbbé, ezért úgy döntöttek, hogy ennek az előadásnak a főszereplőivé teszik a fátylakat. Az előadás után Pálosi István vezetésével ki lehetett próbálni a textíliák mozgatását, a közönség igazán aktív volt, majdnem 40 ember vett részt ebben a játékban.