Digitális énekóra a MuseScore-ral!

Az IKT eszközök használata egyre elterjedtebb az oktatás területén, viszont van néhány tantárgy, amelyhez nagyon nehezen találhatunk megfelelő alkalmazást vagy programot. Az ének-zene is ebbe a kategóriába tartozik, ezért nagyon megörültünk, amikor rátaláltunk a MuseScore-ra, amivel még színesebbé tehetik a pedagógusok a tanórát.

alt


A programról…

A MuseScore egy ingyenesen letölthető zeneíró szoftver, amely felhasználóbarát felülete és hatékony funkciói révén rendkívül jól alkalmazható az énekórákon. A program Windows és Linux operációs rendszeren egyaránt működik, a MuseScore hivatalos oldaláról tölthető le (https://musescore.org/hu). 

A program interneten keresztül is használható: a MuseScore.com oldalon bárki létrehozhat egy ingyenes fiókot, ahova feltöltheti az elkészített kottákat és megoszthatja a világgal, vagy esetleg egy zártabb, biztonságosabb csoporton belül. 

A programot már okostelefonra is letölthetjük, amelyen keresztül szintén csatlakozni lehet a MuseScore fiókhoz, ahol különböző kottákat kereshetünk, lejátszhatunk, vagy akár ki is nyomtathatunk. 

De hogyan is működik a MuseScore? 

Ha megnyitjuk a programot, egy viszonylag egyszerű felület tárul elénk, de láthatjuk, hogy igencsak szép számmal vannak benne menüpontok és sok lehetőség van arra, hogy kreativitásunkat kiéljük. De be kell vallani, hogy ha ezt a programot laikusként, oktató vagy zeneileg szakavatott ember segítsége nélkül próbáljuk alkalmazni, akkor nem biztos, hogy nagy sikerélményünk lesz. 

alt

 
Az alkalmazása viszont valóban nagyon egyszerű. Mivel magyar nyelven is letölthető a program, így a nyelvezettel hamarabb megbirkózhatunk, mint a zenei fogalmakkal, feltéve, ha valakinek nincsen előképzettsége. A gyakorlás során kipróbáltuk, hogy lehet hangjegyeket, kulcsokat, ütemeket, akkordtáblákat és dalszöveget beilleszteni ebbe a letisztult „hangjegyfüzetbe”. És íme, az eredmény, ami inkább látványos lett, mintsem zeneileg kidolgozott: 

alt


A hangjegyek beillesztése az „N” betűre emlékeztető kezdőikonnal lehetséges. Ha ezt a gombot lenyomjuk, és választunk mellé egy hangtípust – félhang, egészhang, stb. – akkor a kotta vonalai között kattintgatva el tudjuk helyezni őket a megfelelő helyen. A baloldalon található menüsornak van egy egyszerű és egy speciális variációja is (én természetesen a speciálist választottam, hogy minél több funkciót megismerhessek). Innen az egér segítségével húzgálhatjuk be a kulcsokat, akkordtáblákat, ütemjelzőket, vagy akár az ütemvonalakat. A legpraktikusabb benne, hogy ezeket a jeleket odarakja be, ahova illik, tehát nem lehet teljesen szabadon mozgatni, ezzel elkerülhetjük, hogy teljes káosz alakuljon ki a platformon.  

A program lehetőséget nyújt arra is, hogy a megszerkesztett dallamot visszahallgassuk, elmentsük vagy akár kinyomtassuk. 

MuseScore az iskolában

A program kiválóan használható osztálytermi környezetben, hiszen könnyen kezelhető, sokoldalú, és ingyenesen telepíthető bármely számítógépre. Az online felületen akár zárt csoportot is létre lehet hozni, ahova a tanulók feltölthetik az elkészült kottákat, meghallgathatják egymás alkotásait, és a megjegyzésekkel kifejezhetik elismerésüket egymás munkája iránt, vagy megoszthatják véleményüket egymással. 

A program használata sokat segít abban, hogy a gyerekek megismerkedjenek a zene világával, hiszen akár az általuk ismert dalokat is feljegyezhetik. Nagy előnye, hogy ha a gombok felett állítjuk meg a kurzort, akkor kiírja a program, hogy milyen zenei jelet, hangot látunk, s ha beillesztjük a felületre, akkor meg is hallgathatjuk, hogy mennyire magas, vagy mély szólamban csendül fel. 

A digitális eszközök használata szinte elhagyhatatlan a modern oktatásban, hiszen a Z és az Alfa generáció tagjai már egy virtuális világ részesei, éppen ezért sokkal fogékonyabbak a technikai megoldásokra, mint a hagyományos papíralapú jegyzetekre. Természetesen a klasszikus módszerek alkalmazása elengedhetetlen, de alkalmanként érdemes felpezsdíteni a hangulatot egy-egy digitális újítással. 

Oktató videó a könnyebb használatért

Forrás: https://musescore.org