Digitális Immunerősítő Program

Mit jelent pontosan a digitális immunerősítés? Miért van rá szükség? Pontosan milyen területeken nyújt segítséget? Írásunkban ilyen és hasonló kérdésekre kerestük a választ – és természetesen a legilletékesebbeket, a Digitális Immunerősítő Program létrehozói közül az Új Nemzedék Központ munkatársait is megkérdeztük.

alt


Támadás – 10 másodpercenként

Tegyük a kezünket a szívünkre: minden esetben elolvassuk pontról pontra az általános szerződési feltételeket egy-egy elektronikus vásárlás során? Megfelelőképpen tároljuk (mentjük) bizalmas adatainkat? Milyen szempontok alapján választjuk meg bizalmas jelszavainkat? Ha ezeket végiggondolva az is eszünkbe jut, mekkora tudatossággal és/vagy körültekintéssel teszi meg ezt a kamaszok jelentős része, joggal futkos a hideg a hátunkon. A Digitális Immunerősítő Program elsősorban azért jött létre, hogy „új időknek új dalaival”, azaz új eszközökkel, új szemlélettel segítse a fiatalokat a digitális világban.

Sajnos ma már napi rendszerességgel hallhatunk-olvashatunk arról, hogy kit milyen támadás ért a digitális térben: feltörték a Facebook-profilját és üzeneteket küldözgettek a nevében, törölték vagy éppenséggel a lehető legszélesebb nyilvánosság elé tárták bizonyos adatait, zaklatták a neten, blogot írtak arról, mikor, merre járt… Sajnos ezek a történetek nem amerikai pszichothrillerekben játszódnak, hanem sajnálatos módon a magyar valóság részei. És nemcsak ismert emberekkel fordulhatnak elő ilyen megdöbbentő események.

Néhány megdöbbentő számadat az OECD 2017-es adatai közül: a kiberbűnözők 500 millió felhasználó adatait lopják el – évente. 10 másodpercenként (!) támadnak meg egy otthoni gépet – ezek alapján jószerivel nem is csodálkozhatunk azokon az információkon, melyek szerint világszerte 10-ből 7 fiatal válik elektronikus zaklatások áldozatául (elsősorban természetesen a közösségi hálón) és minden 5. magyar diákot zaklatnak valamilyen formában – iskolaidőben! 

Digitális immunerősítés

Annál is inkább probléma ez, mivel a fiatalok sebezhetők és jóval nagyobb veszélyeknek vannak kitéve, az online térben, mint a felnőttek – több szempontból is. Részint azért, mert életkorukból adódóan a zaklatás bizonyos formái érzékenyebben, felkészületlenebbül érhetik őket, mint a nagyobb tapasztalattal, kialakultabb személyiséggel rendelkező felnőtteket. Esetükben az is problémát jelenthet, hogy technikai szempontból sokszor otthonosabban mozognak a digitális közegben, mint idősebb családtagjaik – így aztán az ő segítségükre, tanácsaikra nem feltétlenül számíthatnak bizonyos esetekben. Egyre fontosabbá válik tehát, hogy a fiatalabb generáció tagjai is megismerjék önvédelmi lehetőségeiket, elsajátítsák a megfelelő biztonsági lépéseket – egyáltalán felismerjék a veszélyes helyzeteket.
 
A fenti adatokból sajnos az is látszik, hogy az ilyen típusú bűncselekményeket gyakorlatilag lehetetlen ugyanilyen tempóban felgöngyölíteni, megakadályozni, illetve hatékonyan felelősségre vonni az elkövetőket. Esetükben ugyanis sajátságos vírusokról van szó – lényegében tehát immunerősítésre van szükség ellenük. Nem véletlenül kapta tehát a Digitális Immunerősítő Program (DIP) nevet az a kezdeményezés, amely elsősorban azért jött létre 2017 tavaszán, hogy az újabb generációk tagjai biztonságos, sőt lehetőség szerint értékteremtő digitális környezetben nőhessenek fel – tudatosítva és lehetőleg elkerülve az esetlegesen felmerülő veszélyeket.

A technikai felkészítéstől a személyes identitás védelméig

A programban oroszlánrészt vállaló Új Nemzedék Központ (http://www.ujnemzedek.hu/) munkatársai a következőképpen mutatták be a DIP tevékenységét: „A Digitális Immunerősítő Program (DIP) célja, hogy a fiatalok biztonságos online környezetben nőhessenek fel. Ezért a weboldalra, a mydip.xyz-re hamarosan felkerül több mint 100 gyakorlatorientált jó tanács, melyek az online biztonságot, védelmet erősítik, hiszen a javaslatoknak köszönhetően a fiatalok könnyebben el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat, valamint környezetük – többek között szüleik, tanáraik, barátaik – is tudatosabbá válhatnak a kérdést illetően. Elkerülhetik például, hogy visszaélés céljából ellopják féltve őrzött adataikat, illetve megtudhatják, miről lehet felismerni az online zaklatókat.

A honlapon jelenleg egy különleges teszt is található, melynek kitöltői megtudhatják, mennyire erős a digitális immunrendszerük, valamint tippeket kapnak, hogyan internetezhetnek biztonságosabban. A mydip.xyz emellett tájékoztat a programról és a hozzá kapcsolódó Kerekasztal munkájáról, tagjairól, valamint hírt ad cyberbullyinggal összefüggő esetekről is. A több éven át tartó edukatív programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ 2017 tavaszán hirdette meg a fiatalok digitális védelme érdekében.”

A Digitális Immunerősítő Program a következő témakörökben nyújt jól hasznosítható és praktikus tanácsokat: tudatosság, technikai felkészültség, személyes identitás védelme, adathalászat, a közösségi média veszélyei. Érdemes felkeresni honlapjukat és áttanulmányozni e kérdéskörökhöz kapcsolódó csomagjaikat (http://www.mydip.xyz/dip-csomagok).

2017. július 17-én az Új Nemzedék Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megalakult a Digitális Immunerősítő Kerekasztal is. Az ebben résztvevők között egyaránt megtalálhatók a Digitális Jólét Program szakértői, a Microsoft Magyarország, a Telenor, az MKB Bank, a Kürt Akadémia, a Deloitte, a KPMG, a Huawei, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai, sőt a Nemzeti Nyomozóiroda vagy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szakértői is.

Kapcsolódó tartalmak

A biztonságos internethasználatért: Safer Internet Program

A fiatalok számára már egyértelműek az internet biztosította lehetőségek, azonban pedagógusként találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor ártalmak is megjelennek. Számunkra sem egyértelmű, hogy hogyan tudjuk felvértezni tanítványainkat az internet árnyoldala ellen. A tudatos és biztonságos internethasználat terjesztésében segítségünkre lehet a Safer Internet Program.

Vadásszunk együtt az álhírekre!

Kikezdi a tudomány hitelét, rájátszik az emberek félelmeire, s kormányokat, politikusokat buktathat meg vagy emelhet fel egy-egy álhír (fake news), amely jelenség a 21. századra teljesen elterjedt gyakorlattá vált. Éppen ezért a médiatudatosság erősítése részeként fontos lenne a diákok számára is megtanítani, hogyan ismerhetők fel a fake news-ok. Cikkünkben egy jól hasznosítható platformot mutatunk be.