Digitális zenepedagógia – A számítógép használata ének-zene órán?

A számítógép tanórai alkalmazása segít elmélyíteni az ismereteket és egyszerűbbé teheti a számonkérést, a felmérést és az értékelést is. A kottaíró és zeneszerkesztő programok, valamint az internet adta lehetőségek éppen ezeket a célokat is szolgálhatják, legyen szó tanári felkészülésről vagy tanórai munkáról.

A képen egy kottaíró program részlete látható

Zeneszerkesztők, kottaíró programok

A zeneszerkesztő és a kottaíró programok használata magabiztos alapokon fekvő felhasználói szintű számítógépes ismereteket igényel. Vannak olyan zeneszerkesztő programok, amelyek egyben kottaíróként is funkcionálnak, de vannak külön kottaíró/szerkesztő programok is.

A zeneszerkesztők esetében a zeneíráshoz sablonokat (patterneket) kell készíteni. Ez nagyban hasonlít egy Excel táblázathoz, oszlopokból és sorokból épül fel. Ezeknél a programoknál a számítógép billentyűzete zongoraklaviatúrává változik, amin az egész- és félhangok egy-egy betű lenyomásával jönnek létre. Szerkesztés közben hosszabb dallamokat is összeállíthatunk, mintha hangszeren játszanánk. Legnagyobb előnye, hogy az elkészített mű bármikor javítható, szerkeszthető. Alkalmas a hangsor gyorsítására, lassítására, sőt akár új hangszerekkel is tarkíthatjuk.

Néhány zeneszerkesztő program:

  • Audacity
  • Magix Music Maker
  • FL Studio
  • Wave Editor

A kottaíró programok használata más jellegű, sokkal közelebb áll a valódi kottaíráshoz. Hasonlóan a manuális módszerhez, ötvonalas rendszerben kell dolgozni. A kották alá szöveget is lehet írni, és amennyiben a program alkalmas rá, lehetőség van akár teljes partitúra elkészítésére is.  Az elkészített kotta kinyomtatható, illetve program függvénye az is, hogy meghallgatható-e. A programokkal való ismerkedéshez az egyes demo verziók is elegendők, amelyek többnyire ingyenesen vehetők igénybe.

Néhány kottaíró program:

  • Muse Score
  • Finale
  • Sibelius

Zenei tartalmú CD-k és oktatószoftverek

Az ének-zene oktatásában nagy segítséget nyújtanak a különböző oktatóprogramok is. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat, amely a pedagógusi munkát támogatja, és alkalmazásuk színesebbé teszi a tanórákat.

A Manó Muzsika multimédiás oktatószoftver interaktív, azonnal ellenőrizhető feladatokat, ritmusgyakorlatokat és hangfelvételi lehetőséget kínál. A fő témakörei közé tartoznak a ritmusok, az ábécés hangok, a fontosabb hangszerek, a zenekar, az alapvető zenei fogalmak és kifejezések ismertetése. Ezenkívül megismerkedhetnek a tanulók 8 nagy zeneszerző életútjával, illetve a dalok könyvében 16 dal kottáját is megtalálhatják.

A programról részletesebben: http://www.profi-media.com/id-47-manomuzsika.html

Az Operamesék CD-ROM 63 klasszikus operát dolgoz fel a mesék világát idéző irodalmi stílusban. Röviden kitér az operák szerzőire, keletkezési körülményeire, a bemutatókra és egyéb érdekességekre is.

Kép forrása: http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/kiallitas/honapkonyve/opera/opera.html

A Zenei Lexikon (CD-ROM) 8600 címszót és rengeteg fényképet tartalmaz. Több ezer életrajzi leírás, ismertető szöveg és elemzés nyújt segítséget az ismeretek bővítéséhez és a tudás gyarapításához.

A Fúga multimédiás zeneoktató CD tartalma az általános és középiskolai ének-zene tananyagára épül, s ennek a tudásanyagnak az elmélyítéséhez kiválóan használható. A kisiskolások és a nagyobbak is jól tudják alkalmazni, hiszen a program kezdő és haladó szintre van felosztva.

Internetes források alkalmazása

Az internet használata nagy segítséget adhat a különböző gyűjtőmunkákhoz, kutatáshoz, anyaggyűjtéshez. Az irányított, szervezett használattal színesebbé tehetők a tanórák, s ettől motiváltabbá válhatnak a diákok is.

Az internetes keresések alkalmával ügyelni kell arra, hogy a felhasznált oldal hiteles legyen, mindig csak megbízható források alapján szabad dolgozni. A szerzői jogoknak is utána kell nézni, és erre fel kell hívni a tanulók figyelmét is. A különböző zenei gyűjtemények, szoftvereket tartalmazó honlapok nagy része oktatási célzattal ingyenesen vehető igénybe, de minden esetben tájékozódni kell a felhasználási jogokról.

Néhány zenei tartalmú gyűjtemény elérhetősége:

Az interneten különböző zenével kapcsolatos ingyenes elérhető játékot is találhatunk, amelyek segítenek megismerni a zenetörténetet, és bevezetik a diákokat a zenekészítés rejtelmeibe.

Az alábbi linkeken több zenével kapcsolatos játékot is ki tudnak próbálni:

Tanári munka és felkészülés

A fent említett programok, szoftverek és internetes keresések sikeres tanórai alkalmazása alapos tanári felkészülést igényel. Szükséges, hogy a pedagógus tisztában legyen a program működésével, ismerje a példák és feladatok felépítését, és tudja, hogy egyes kereső kifejezések milyen eredményekkel járhatnak.

Érdemes a szoftverek használatának elkezdése előtt felmérni a tanulók képességeit is, ami történhet hagyományos felmérő teszttel, vagy esetleg el lehet kezdeni a program használatát a legkönnyebb feladatokkal, és figyelni arra, hogy milyen tempóban haladhatnak az anyaggal tovább.

A programokat a kerettantervbe be lehet építeni, érdemes a tanóra tematikáját követve kiadni a különböző feladatokat. A kottaíró és a zeneszerkesztő programok szinte minden órán alkalmazhatók, hiszen bármely dalt le lehet kottázni.

A digitális eszközök alkalmazása nem csak az ének-zene tananyag elmélyítéséhez nyújt segítséget, hanem fejleszti a digitális íráskészséget és a digitális kompetenciákat is, valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy színesebbé, interaktívabbá teszi az órákat, amely mind a tanárnak, mind a diáknak könnyebbséget jelent.