Digitálisan, mesésen

Nagyszüleink rongyosra olvasott képeskönyveit semmi se tudja felülmúlni, azonban a nyaralások és a velük járó hosszabb utazásokon jól jönnek a könnyen zsebre vágható, strandtáskában is meglapulni képes digitális eszközökön elérhető mesék. Ezekből válogattunk.

A képen egy gyermek olvas tableten.


Az abszolút befutó

A BOOKR Kids Mesetár még a rohamosan növekvő nemzetközi piacon is megállná a helyét. Több mint 170 interaktív kötetet és neves színészek hangján megszólaló hangoskönyvet tartalmaz a leporellótól az ifjúsági regényig. Virtuális könyvespolcain modern és klasszikus, külföldi és magyar szerzők munkái (magyarul  és idegennyelven!) egyaránt megtalálhatóak, több egyedi funkcióval (ikon alapú keresés az olvasni még nem tudóknak, narrációt követő szövegkiemelés, stb.), és fejlesztő játékokkal kiegészülve. Noha a BOOKR Kids a Móra Kiadóval együttműködésben látta meg a napvilágot, a mesetár számos más, népszerű magyar könyvkiadó (mint a Csimota, a Kolibri, vagy a Manó Könyvek) kötetét szintén tartalmazza. Újabban az alkalmazást futtató start-up pedig egy „mesetablettel” rukkolt elő, mely egy teljes értékű androidos készülék rengeteg mesével feltöltve. Maga az alkalmazás szinte minden típusú okostelefonra letölthető, ingyenes változata azonban csak módfelett korlátozott elérést biztosít, így a lelkes olvasóknak érdemes az egy, három, vagy hat hónapos „olvasójegyre” előfizetniük.

Az esztétikus

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemhez kötődő MOME Tech Lab alkotóműhely a magyar kultúrát újraértelmező digitális technológiák innovatív útjait keresi. Oktatási tevékenységük mellett nagy hangsúlyt fektetnek pedagógiai eszközök fejlesztésére: ezen belül is fontos kutatási témájuk a digitális zenepedagógia és az interaktív mese. Utóbbi keretében két formabontó mesekönyvük készült el: A Kiskakas gyémánt félkrajcárja, mely különösen igényes grafikájával, ötletes és humoros, mégis letisztult és a népi hagyományokat felidéző képi világával hívja fel magára a figyelmet. Továbbá a Szörnyek háza, mely egyedülálló módon nem egy digitális adaptáció, hanem az alkotóműhely kért fel egy szerzőt (azaz Nyulász Pétert), hogy tabletre írjon mesét. A MOME-n végzett illusztrátor Szepesi Szűcs Barbara kifinomult rajzai, a kellemes zene segítik elő az aktív olvasói befogadóélményt: a gyerekek irányíthatják a szereplőket és többféle módon juthatnak el a mese befejezéséig. Az alkalmazás androidos és iOS-es telefonra egyaránt ingyenesen tölthető le. 

Az eredeti

Az Útramanó egy GPS alapú alkalmazás, mely az autós utazás során az ablakon keresztül látottakat foglalja mesébe. Szusz a kis szélgyerek, és Felhő a főszereplője annak a mesének, mely a fővárosból az M7-es autópályán Siófokra tartó kisgyermekeket és családjukat szórakoztatja olyan módon, hogy a történet az útmenti látnivalókra van felfűzve, legyen az egy gyönyörű templom vagy egy hétköznapi villanyoszlop. Ahogy az autó egy-egy ilyen elem mellett elhalad, egy audióanyag indul el, mely végül koherens egésszé áll össze. A fejlesztő szakemberek emellett figyelembe veszik a gyermek életkori sajátosságait, érdeklődését, és hagynak időt a látottak és hallottak feldolgozására is. Az alkalmazás béta verziója ingyenesen letölthető, de csak androidos telefonokon és egyelőre kizárólag a fenti útvonalon működik. A készítők szeretettel várják az ifjú tesztelők visszajelzéseit közösségi fórumukon.