DIOO: Szuperszámítógép óvodásoknak

Felmerül a kérdés, hogy milyen módszerekkel lehet az óvodás korú gyerekeket a digitális írás elsajátítására megtanítani úgy, hogy az internet veszélyeit elkerüljék. Ennek a tudásnak a megszerzésére fejlesztették ki a DIOO-t, ami úgy tanítja a gyerekeket, hogy végig azt hiszik, játszanak.

A képen egy screenshot látható a programból.

 

Mi a DIOO?

A DIOO, azaz a Digitális OkosJáték Óvodásoknak egy új, innovatív, magyar képességfejlesztő eszköz. Egyre több óvodás gyermek ismerheti meg, és népszerűsége folyamatosan növekszik.

A DIOO nem egy klasszikus számítógép, amit a kisgyermek bármikor és bármennyi ideig használhat, és nem is egy tablet vagy telefon, amely a korlátok nélküli játéknak ad teret, hanem éppen az ellenkezője. Óriási előnye ugyanis, hogy ez egy zárt biztonságos rendszer, s így a digitális technológia és az internet veszélyei teljes mértékben elkerülhetők. Ráadásul az sem történhet meg, hogy túlságosan „rákapnak”, mert a használati időt korlátozni lehet.  
 
A foglalkozás egyrészt az óvodapedagógusok munkáját támogatja, másrészt élményt nyújt az óvodásoknak, a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt. 

A DIOO bemutatófilmje:


„Megérinted - Megszereted!”

A DIOO-t a gyerekek szinte azonnal megszeretik, hiszen játék közben fejleszt, képességet növel, mindemellett leköveti a fejlődés különböző fázisait is. 
Az óvodákra általában jellemző, hogy a gyerekek sokan vannak, így egy óvónő viszonylag keveset tud foglalkozni a gyerekek személyre szóló fejlesztésével. A DIOO ebben is nagy segítség, ugyanis minden egyes gyerek a képességeinek megfelelő feladatokat oldhatja meg. Ezáltal elkerülhetőek az „egyenfeladatok”, amelyek egyeseknek túl nehezek, másoknak viszont túl könnyűek. 

Az egyéni értékelés a következőképpen jelenik meg a rendszerben: 
 

alt


 
Az iskolaalkalmasságot mérő és felkészítő programok többféle, személyre szabott értékelő rendszerrel rendelkeznek. Az óvodapedagógusok munkáját azzal is támogatják, hogy pontos adatokkal szolgálnak az adott gyermek fejlődéséről, mivel a korábban elért eredmények bármikor visszakereshetők.  Így az esetlegesen felmerülő gyengeségeket hamar korrigálni lehet, illetve az is gyorsan kiderül, ha egy gyermek valamiben átlagon felül teljesít. 

Az „OkosJáték”, mely a képességfejlesztés tárházát tartalmazza, valójában egy olyan érintőképernyős digitális komplex rendszer, amely a fiatal felhasználók digitális tudását erősíti.

Nagy szerepe van a sajátos nevelést igénylő gyermekek fejlődési folyamataiban. A program megvalósítói szakmódszertani alapokon és kor-specifikus elvek alapján dolgozták ki a képességfejlesztő rendszert. 

DIOO tények

A kihelyezett eszközök, amelyeket a tesztidőszakon túl telepítettek a különböző intézményekbe, alátámasztják mindazt, amit a fejlesztő páros megálmodott, azaz a magyar gyerekek versenyképes, széleskörű tudást kapnak. 

Milyen specifikumokkal rendelkezik a program?

 • ösztönös használatot biztosító 22 colos érintőképernyő fali konzolba beépítve
 • 15 percre korlátozott használati idő (ajánlott), zárt, biztonságos rendszer
 • egyéni azonosítás és fejlődésregisztrálás – RFID „kulcs” (token) segítségével
 • a gyerekek méretére szabott, állva használható, komfortos kialakítás
 • környezetbarát konzol
 • 16 fajta játék – 2000 feladat
 • mind a 8 kritikus képességet fejleszti: térorientáció, matematika, logikus gondolkodás, környezetismeret, szerialitás készsége, valamint auditív, verbális, grafomotoros, és vizuális készségek
 • játékos eredménytáblázat a gyerekek számára
 • precíz grafikus statisztika az óvónőknek és szülőknek
 • virtuális rajztábla és az alkotás e-mail-ben küldése a szülőnek
 • központi szerveren tárolt adatok

Az óvodások véleménye a DIOO-ról: