Egy szendvics, más semmi

Hatalmas népszerűségre tett szert az a texasi tanár, aki vizsgájuk előtt mogyoróvajas szendvicset kent a folyosón diákjainak. Az elemózsia nemcsak a messziről érkező gyerekek gyomrának, hanem általában a tanárok megítélésének is nagyon jót tett.

alt


Több millióan nézték meg azt a videót, melyen Brian Johnston a folyosón ülve szendvicset ken és osztogat a diákoknak az angol nyelvi megmérettetésük előtt. Egy egyszerű gesztus, egyszerű és tipikus alapanyagokból (szendvicskenyér, mogyoróvaj és jelly, azaz dzsem). Mégis, mivel valaki a jelenetet felvette és feltette a világhálóra, a hír rögtön lábra kapott és Johnstonnak rengeteg virtuális vállveregetés jutott a világ minden tájáról. Miért fontos ez? Azért, mert a tanárokat sajnos sokfelé – például az Egyesült Államokban is – nem becsülik meg eléggé a diákok és szüleik. Mint a kommentekből kiderül, Johnston amúgy is egy figyelmes, segítőkész, a gyerekeket odaadóan terelgető tanár, de sajnos sokszor szükség van a közmédia erejére ahhoz, hogy ez tudatosuljon másokban is. 

A Clear Springs Gimnázium, ahol Johnston tanít, amúgy is elismerésre méltó intézmény. Sajnos az előző tanév során kétszer is adódott alkalma helytállni: először a környéket érintő Harvey hurrikán okozta károk eltakarításában vettek részt aktívan a diákok. Majd a közeli Santa Fei gimnáziumban történt lövöldözés (melynek során egy diák 8 társát és két tanárt lőtt le) után az iskola, diákok és tanárok összefogásával kampányt indított az áldozatok támogatására. Az iskolában tehát nagyon fontos az összetartás, és minden pozitív gesztusnak nagy hatása van. 

Visszatérve Johnstonra, a videóval kapcsolatban rengeteg kommentelő (a sok fanyalgó mellett) számol be arról, hogy saját tanára (vagy pedagógiai asszisztense!) nemcsak válogatott reggelikkel lepte meg őket vizsga előtt, hanem erején felül támogatta őt és osztálytársait egész közös munkájuk során: legyen szó a gitáróra kifizetéséről, a karácsonyi ajándék vásárlásáról, vagy akár átmeneti örökbefogadásukról. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy a tanárok hiába teszik ki a lelküket a diákokért, sem ők maguk, sem az iskola vezetése, sem az állam (az amerikai tanárok fizetése világviszonylatban alacsony) nem értékelik eléggé erőfeszítéseiket.

Mogyoró, mentol, fahéj

Mellesleg Johnston beletrafált: a „teljesítménynövelő” ételek listáján elsők között szerepelnek a mogyorófélék, értékes fehérje, zsír, és antioxidáns tartalmuk okán, továbbá mivel fejlesztik az emlékezőtehetséget. Más kutatások szerint a menta (akár csupán az illata is), sőt, a fahéj is segíthet abban, hogy jobb legyen a vizsgázók teljesítménye. Sok-sok amerikai iskolában mentolos, vagy másfajta cukorkát, gyümölcsöt, rágcsálnivalót kapnak a diákok vizsga előtt. Nemcsak a tanároktól: van, ahol az iskola áldoz erre, számos esetben pedig a szülők gondoskodnak az elemózsiáról. Egy a lényeg: még azok is, akik hajlamosak üres gyomorral iskolába indulni, legalább a vizsga előtt egyenek valamit. És igyanak is, sok-sok vizet, mert attól kezdenek el forogni az agytekervények. A cukros, fehérliszt-alapú, tehát gyorsan lebomló szénhidrátok hosszútávon sajnos nem segítenek a koncentrációképesség fenntartásában. A csokoládé továbbra is a kedvencek közé tartozik, viszont érdemes minél magasabb kakaótartalmú terméket és kis mennyiségben fogyasztani, hogy az emésztésre ne kelljen a testnek túl sok energiát fordítani. 

Itthon nem jellemző, hogy vizsgák előtt tanárok, szülők, vagy épp az iskola reggelivel lepné meg a diákokat, viszont sok helyen épp maguk a diákok szoktak szendvicseket kenni – a rászorulóknak. Manapság több mint 25 budapesti oktatási intézményben készítenek tanárok és diákok rendszeresen szendvicset a szünetben, vagy a tanítás után. A szendvicsek (és egyéb, a gyerekek által a szállítmányhoz hozzáadott tartós élelmiszerek, gyümölcsök és rajzok) ezt követően a Food Not Bombs Hungary nevű civil szervezet segítségével menhelyekre, hajléktalanszállókra jutnak el. Az adományfutár programnak idén kezdődött meg a harmadik tanéve és remélhetőleg még sokáig robognak tovább.