Egyedi magyar kezdeményezés a hazai nyelvoktatás felpezsdítésére

Ingyenes pedagógusoknak szóló évindító angol nyelvű gyakorlati tréninget tartottak Budapesten.

A képen a workshop résztvevői láthatók.

Tanévkezdő motivációs rendezvényt tartott Budapesten a napokban az Angol Kalauz olyan, kimondottan a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára, akik nyitottak a megújulásra és szívesen jelentkeztek a felhívásra. A gyakorlati tréning célja az volt, hogy a pedagógusok az Angol Kalauz csapatával, még az iskolakezdés előtt összegyűljenek és frissítsék nyelvoktatási módszereiket. Az Angol Kalauz program mögött egy hazai, több évre visszatekintő, szakmai fejlesztés, tudástár áll, amelyet az Oktatási Hivatal szakmai bizottsága akkreditált 60 órás pedagógusképzésként ismert el. Így az óvodai és iskolai pedagógusok a teljes tanfolyamot elszámolhatják a kötelező továbbképzésben, ami virtuális hospitálásaival, online tartalmaival és gyakorlati napjaival jelenleg egyedülálló a magyarországi idegennyelv-oktatásban.  

Az Angol Kalauz módszer két sajátossága, hogy egyrészt magyar gyerekekre szabott hazai újítás, másrészt a nagyobb csoportlétszámú közoktatásban és a kis létszámú közösségekben is hatékonyan használható játékok, ötletek, módszertani frissítések jellemzik.  

Az oktatás szervezőjének, a program alapítójának Fürész-Mayernik Melindának nem titkolt célja, hogy új lendületet és motivációt vigyen az idegen nyelvet oktatók munkájába. Ezért a képzésre regisztrálók a tanfolyam mellé egy ingyenes ötlettárral is segítséget kapnak az új tanév elkezdéséhez.

A modern módszertanok gyakorlatát sokszor nehéz elképzelni, ezért az Angol Kalauz nemrégiben egy ingyenes, 5 órás gyakorlati műhelymunka során mutatta be programjának lényegét a pedagógusoknak, a legnépszerűbb angol dalok, mondókák, körjátékok segítségével. A gyakorlati képzéseiken a felnőttek „belebújhatnak a gyerekek bőrébe”, megtapasztalhatják, milyen a másik oldalon lenni, vidám, élvezetes játékokon keresztül megismerkedni az angol nyelvvel. Bizonyított, hogy ez a legjobb módja a hatékony nyelvtanulásnak, a közoktatásban mégis kevés idő és lehetőség nyílik ennek alkalmazására. Az Angol Kalauz célja ezen változtatni, feltöltődést biztosítani a nyelvtanároknak, angolos óvó néniknek a hamarosan kezdődő tanévre.

(A fotót Vámos Nóra készítette.)