Egyetem és diákmunka egyszerre?

A tanulmányok elvégzése mellett a munkatapasztalat jelentősége évről-évre nő, a diákoknak pedig egyre több lehetőségük van arra, hogy elkerüljék az üres önéletrajz fenyegetését.

alt


Munkatapasztalat már fiatalon

A legtöbb munkáltató nagyra értékeli, hogy van már valamilyen gyakorlati tapasztalata a jelentkezőnek. Megfelel erre az önkéntes munka, nemzetközi csereprogramban való részvétel is, ahol valamilyen felelősségi kört már vállalt a tanuló. A munkahelyen szerzett gyakorlat mégis más: nagyobb magabiztosságot kölcsönöz azáltal, hogy ismerős lesz a munkahelyi közeg, az adminisztráció és a hivatalos kommunikáció is.

Ennek a tendenciának köszönhető, hogy ma már korántsem csak a zsebpénz-kiegészítésért vagy a kollégium díjának fedezéséért vállalnak munkát az egyetemisták. A tapasztalatszerzés és az önálló jövedelem mellett a későbbi karrierépítés sem elhanyagolható szempont. Rengeteg gyakornoki pozíciót nyitnak a cégek, ahol megfelelő teljesítmény esetén később főállást is kínálnak a diplomát megszerző fiatalnak.

A jelentkezéshez csak egy okostelefon kell

Az állásjelentkezés pedig évről-évre egyszerűbb folyamat: az elérhető diákmunkák közül a weboldalon illetve a zárt Facebook-csoportokban lehet válogatni. Nincs már jelentősége a diákszövetkezet földrajzi elhelyezkedésének sem, hiszen a diákoknak nem feltétlenül kell bemenni a szövetkezethez: az Atlasz Iskolaszövetekezet például 2018-ban bevezette a papírmentes, elektronikus szerződést, így otthonról is könnyű leszerződni egy-egy munkára.

A bevezető beszélgetés előre egyeztetett időpontban videóchaten történik, ennek folyamán minden szövetkezeti tag segítséget kap a megfelelő munka kiválasztásához. Így tényleg elég egy okostelefon és 1-2 szabad óra, hogy túlessünk az állásjelentkezésen.

A kötelezettségek összeegyeztetése

Kérdés persze, hogy mikor tud dolgozni egy egyetemista, aki hétfőtől-péntekig az egyetemen ül, a maradék időben pedig a könyvtárban tanul vagy a beadandóit írja? A diákmunkák gyakran az órarendhez igazítható beosztású vagy rugalmas munkaidejű pozíciók, de elérhetőek már az otthonról végezhető telefonos, adminisztratív diákmunkák is. Így heti 2 délután, vagy 1 hétvégi nap vállalásával már bele lehet kezdeni a tapasztalatgyűjtésbe.

Legyen szó önkéntes munkáról, szakmai gyakorlatról vagy akár diákmunkáról: a lényeg, hogy minél hamarabb érdemes kitekinteni az elméleti tanulmányok falai közül és gyakorlati tapasztalatra szert tenni. Jót tesz az önéletrajznak, a karrierépítésnek és az önbizalomnak is!