Egyetemek seregszemléje – az Educatio kiállításon jártunk

Kisbuszból átalakított DJ-pultból dübörgő zene, ugrándozó kabalafigurák, diákok egymás hegyén-hátán, amerre csak a szem ellát, latyak, forralt bor, fesztiválhangulat. Az idei Educatio kiállításon felkerestük az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) kitelepülését, ahol Liptai Kálmán rektor úrral és Sütő Gergővel, az egyetem kommunikációs referensével beszélgettem.

Az Educatio-n nem csak az EKE campusai és szakjai mutatkoznak be, de külön előadást is tart az Élménysuli – Komplex Alapprogram projekt is, mely a leendő pedagógusoknak lehet különösen fontos, hiszen a projekt feltett szándéka, hogy megújítsa az eddigi pedagógiai módszertant, és új, jó gyakorlatokat vezessen be a köznevelésben. 

Liptai Kálmánt, az Eszterházy Károly Egyetem rektorát kérdeztem.

alt


Hegedűs Mihály: Ha csak kettő dolgot emelhetne ki, hogy miért érdemes az Eszterházy Károly Egyetemre jelentkezni, akkor mi lenne az?

Liptai Kálmán: Nagyon nehéz kettőt választani. De két fontos dolog, hogy nagyon-nagyon barátságos emberi légkör van és nagyon magas nálunk a színvonal.

H. M.: Mi a legnépszerűbb szak az egyetemen?

L. K.: Három olyan különleges szakunk van, ami nagyon sok hallgatót szokott behozni. Ilyenek az informatika szakjai: gazdasági, programtervező informatikus szakok. Másik a sporthoz kapcsolódó szakjaink, tehát rekreáció, testnevelő tanár, edzőképzés. Harmadik pedig a művészeti, mozgóképkultúra és vizuális művészetek. Ez a három legvonzóbb terület jelenleg az egyetemen. Illetve a negyediket majdnem elfelejtettem, mert az több részből áll, az a pedagógusképzés. A pedagógusképzés minden szintje, azaz az óvóképzéstől egészen a doktori képzésig.

H. M.: Mivel a portálunkat leginkább pedagógusok olvassák, nekik mi az, amit üzenne? Mitől különleges az EKE?

L. K.:  Az egyetemen hosszú távú gondolkodás folyik. Azon kezdtünk el gondolkodni, hogyan tudnánk még inkább olyan tanárképzést létrehozni, hogy a végzett tanárok egyből be tudjanak illeszkedni az iskola világába. Nemcsak a gyakorló iskolánkat használjuk, hanem nehezebb sorsú iskolákba is elmennek a hallgatóink. Szeretnénk olyan komoly, gyakorlatorientált képzést létrehozni, hogy ne kelljen átélni a kikerülő hallgatóknak azt a nehézséget, hogy az egyetem világából az iskola világába csöppennek, és ez a megrázkódtatás sokszor egy fél év, vagy egy év, vagy akár másfél évig is tarthat, amíg beleszoknak. Olyan hallgatókat szeretnénk kibocsátani, akik ezt helyből meg tudják lépni. Ami nagyon fontos, hogy erős továbbképzési rendszert szeretnénk kiépíteni. Modellértékkel először a kis környezetünkben, aztán egész Magyarországnak akár a filozófiáját is szeretnénk meghatározni. Hogy amikor majd gond van, meg kérdés van, akkor legyen hova visszajönni. 

H. M.: Látom, hogy nagy a nyüzsgés most a standon. Sok az érdeklődő? Milyenek az érdeklődő diákok?

L. K.:  Fontos számunkra, hogy mindig nagyon kulturált standot építsünk fel. Az, hogy vizuális művészeti képzésünk van, azt jelenti, hogy komoly tervezés előzi meg a standnak a létrehozását. Ez abban is megmutatkozik, hogy minden szintjén igényes a standunk, és ezt szerintem a látogatók már tudják is. Olyan dolgokat vonultatunk fel, ami hasznos és segítünk a pályaorientációban. Tehát nemcsak azért érdemes ide jönni, mert az Eszterházy Egyetemen jó lenni, hanem azért is jó idejönni, mert kapnak segítséget a bizonytalanok, hogy melyik irányba mozduljanak. Nagyon népszerű szokott lenni, amit nyújtunk, és ez azért is van, mert a hallgatóinkat használjuk a standon. A hallgatók idejönnek és segítenek. Ők már eszterházysok, és nagyon szeretnék, hogy minél többen tanuljanak az Eszterházy Egyetemen. A múlt évben 14% növekedés volt az Eszterházy Egyetemen a beérkezett hallgatók létszámában. Ezt csak úgy lehet, ha jelenleg, most jól szereplünk, meg olyan minőséget nyújtunk, hogy érdemes legyen hozzánk jönni. 

Sütő Gergőt, az egyetem kommunikációs referensét az egri hallgatói életről kérdeztem. 

alt


Hegedűs Mihály: Ha valaki az egri egyetemre nyer felvételt, akkor milyen hallgatói életre számíthat? Mik ennek a főbb sarokpontjai?

Sütő Gergő: Hogyha röviden és teljesen őszintén kellene megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy hallgatóként egy életre alma mater lesz neki ez a hely. Mégpedig azért, mert azon kívül, hogy minden megtalálható nálunk, mint Budapesten, a nagy fővárosi egyetemeken, azon kívül vannak olyan szegmensei a mindennapoknak, amikről azt gondolom, hogy egyedülállók. Itt a hallgatók nem neptunkódokként funkcionálnak, hanem személyként, emberként ismerik őket. A gimnázium után ez egy óriási nagy váltás, amikor beosztják a mindennapjaikat, órarendet kapnak, a felsőoktatás ugye már nem olyan, hogy a tanárok felügyelik az egész napjukat, itt elengedik a gyerek kezét és magának kell beosztani mindent. Nálunk viszont – ezt joggal mondhatom – mindenkire odafigyelnek, személyként, az egyéni, személyes tehetségekkel foglalkoznak, és a munkaerőpiacra a hallgatók már nem pályakezdőként érkeznek, hanem olyan leendő munkatársként, akik az adott szakterületen belül már kipróbálták magukat. 

H. M.: Például erre ad lehetőséget az egri Líceum TV is?

S. G.: Igen, ez egy remek példa erre. Nagyon sok gyakorló műhelye van az Eszterházy Károly Egyetemnek, és egyedülálló módon van egy saját kábeltévénk is, a Líceum Televízió, ahol gyakorlatilag a stúdió körülményektől kezdve a terepmunkáig mindent meg lehet tapasztalni. Lehet stúdióban műsorvezetőként dolgozni, de lehet kamera mögött állni egy Educatio Kiállításon, de akár egy NB1-es női, kézilabda mérkőzésen lehet operatőrként dolgozni. 

H. M.: Mi az, amit a város tud egy hallgatónak nyújtani? Könnyebb például kollégiumot, vagy albérletet találni, mint Budapesten? Mit kell tudni alapfokon Egerről egy odajáró hallgatónak?

S. G.: Nagyon finom nálunk a bor, ez egy nagyon fontos dolog. (nevet) Eger egy kisváros, de mindig úgy tekintek rá, mint egy ékszerdobozra. Én azt gondolom, hogy egy nyüzsgő, de mégis a szó pozitív értelmében vett vidéki város vagyunk mindenféle lehetőséggel. És ha a lakhatásról beszélünk, azért az Egyetemről tudni kell, hogy minden campusunkon rendkívül jó a kollégiumi elhelyezés lehetősége, tehát nagyon sok hallgató bejut, nagyon jó körülményeket biztosító kollégiumokba. Ezenkívül az albérlet árakról azt meg kell jegyeznünk, hogy én azt gondolom, hogy ezek majdnem azonosak a kollégiumokkal, egy nagyon picit drágább, de tényleg minimálisan. És Egerben érezhető az, hogy a helyi lakosság már figyel erre, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák a hallgatóknak. Azt látom, hogy nagyon jó szimbiózisban él az „őslakosság” illetve azok a hallgatók, akik egy-két-három évre jönnek Egerbe, az egriek tolerálják a hallgatói életet, városi rendezvényeket szerveznek közösen. 

(Képek: Kaliczka Gabriella)

További képek az egyetem Facebook oldalán, itt!