Elindult a Pénz7

2018. március 5-én elindult a diákok pénzügyi intelligenciáját fejlesztő tematikus hét. A program sajtótájékoztatóján jártunk.
 

A képen a Global Money Week és a Pénz7 emblémája látható.

A Pénz7-et 2015 és 2016 között a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben indította el, mint főszervező, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával. 2017-től az EMMI mint projektgazda, a tananyagot a tanév hivatalos rendjébe is beillesztette. A program bővülését támogatta a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Alapítvány, mivel a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói alapismeretek élményalapú bemutatása is bekerült a programsorozatba.

A program fókuszában az általános és középiskolások állnak, akik közül első évben, 2015-ben, mintegy 650 iskolában, közel 90 ezer diák kapcsolódott be a Pénz7 eseményeibe, míg idén 1200 iskola csatlakozott a programhoz és több mint 200 ezer tanuló bővítheti pénzügyi és vállalkozási ismereteit.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő, hét évre szóló nemzeti stratégiát ismertette, melynek első két éves cselekvési terve közigazgatási egyeztetésen van, várhatóan március közepén kerül a kormány elé, amint elfogadják, életbe is lép. Ez egy evolutív stratégia, azaz minden második évben visszamérik az eredményeket, és annak alapján határozzák meg a további lépéseket. 

A stratégia kiemelt célja a pénzügyi tudatosság fejlesztésének nemzeti alaptantervbe illesztése, a fogyasztók tudatossá tétele a pénzügyekben különös tekintettel a megfontolt hitelfelvételre és öngondoskodásra – ismertette az államtitkár asszony.  Fontos célok még, hogy mindenki számára elérhető legyen a bankszámla, valamint a stratégia fontos része a készpénzhasználat csökkentése is. 

Az államtitkár bejelentette, hogy a Pénz7 program keretében elindítják a készpénzmentes iskola pilot projektet, amelyet a Deloitte-tal, a Mastercarddal és a Pénziránytű Alapítvánnyal együtt dolgoztak ki.     

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta a pénzügyi edukáció fontosságát, hogy a tanulók megfelelő kritikával tudják fogadni az olyan jelenkori, kétséges trendeket, mint például a bitcoin-láz. Arra is ígéretet tett, hogy Nemzeti alaptantervben fokozottan fogják megjeleníteni a pénzügyi világ eseményeit. 

Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára arról beszélt, a pénzügyi és vállalkozói héten arra is szeretnék felkészíteni a diákokat, hogy fel legyenek vértezve azokkal az ismeretekkel, amelyek egy sikeres vállalkozás indításához szükségesek lehetnek. 

Ezzel kapcsolatban ismertette, hogy 2016-ban 118 ezer új vállalkozás jött létre, 110 ezer szűnt meg, és 50 ezer ment csődbe. A bukás oka a legtöbb esetben a pénzügyi ismeretek hiánya volt, 30 százalékban a jogi ismeretek hiánya, és további okok még a piaci és a vezetési ismeretek hiányát jelölte meg. Hangsúlyozta, csak a vállalkozások 10-15 százaléka megy csődbe elkerülhetetlen külső tényezők miatt, 85 százalék saját tudásának, felkészültségének hiányosságai miatt jut erre a sorsra. 

A Pénz7-et a 2017/2018-as tanévben már negyedszer rendezik meg, középpontjában a „hitelekről okosan”, valamint az „üzleti ötlet és együttműködés” témák állnak. A program iskolai eseményei március 5. és 9. között zajlanak. A diákok együttműködést és felelős problémamegoldást is tanulhatnak, akár önkéntes szakemberek segítségével is.  
    
Az idei év újdonsága, hogy az élményalapú ismeretszerzést digitális megoldások is támogatják. Ennek jegyében a középiskolás diákok számára több, a hitelfelvétel témaköréhez kapcsolódó animációs film és e-learning tananyag készült. A pedagógusok felkészülését a hagyományos tanári útmutatók és óratervek mellett webináriumok (webes szakmai előadások) és ugyancsak e-learning tananyag segíti.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, 2015 óta megkétszereződött a programsorozat résztvevőinek száma. Az alapítvány tankönyveiből 120 ezer – 60 ezer általános és 60 ezer középiskolás – diák tanul. A Pénz7 eseményeit 2015 óta az European Money Week páneurópai rendezvénysorozat keretében rendezik meg. A Pénz7 program idén is kapcsolódik a Global Money Week eseménysorozathoz, amelyet márciusban 130 országban rendeznek meg.

Forrás: MTI

(A fényképeket készítette Kaliczka Gabriella.)