Elmesélhető-e a kamaszkor képregényben?

A legifjabb nemzedéket célozza meg a budapesti Deák17 Galéria legújabb kiállítása, amely a kortárs grafikusok képregényeiből nyújt válogatást.

alt


Az első igazi – felnőtteknek szóló –, modern képregények több mint száz évvel ezelőtt jelentek meg az Egyesült Államokban, és míg korábban népszerűségük nem volt töretlen, manapság közkedveltségük egyre csak növekszik. Bármely korszakban vizsgáljuk is, elmondható, hogy a képregényeknek gyakran szereplői, illetve publikuma is a gyerekek közül kerülnek ki.

Mint ahogy igaz ez a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria pénteken megnyílt, Kölykök+Képregények című kiállításán bemutatott művek esetében is. Mint azt a megnyitó beszédében Szép Eszter képregénykutató is elmondta, Zsigó Bianka kurátor rendkívül széles közönséghez szóló műveket válogatott be a tárlat anyagába kortás magyar grafikusok munkáiból. 

A kiállításon a kedvenc meséinktől (Piroska és a farkas, Csizmás kandúr, Jancsi és Juliska) kezdve megjelennek gyermekkori álmaink és traumáink, az első szerelem, a kamaszkori problémáink (pl. online tér), majd a fiatal felnőttkori dilemmáink, valamint a szülővé válás katarzisa. A tárlat kiállított művei az óvodáskorúaktól a kamaszokig mindenkihez szólnak, hozzánk, felnőttekhez ugyanúgy, hiszen a gyerekkor emlékei felnőttként is meghatározóak.

Kölykök+Képregények
Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. em.)
Megtekinthető: 2018. szeptember 7 - október 27.