Elsősök Csodaországban – startol a Repülőiskola

Szeptember 5-én indul a Fővárosi Nagycirkusz Repülőiskola – Elsősök Csodaországban című programja, mely során elsősöket látnak vendégül a tanév első hetében. A rendezvény ünnepélyes sajtótájékoztatójáról jelentkezünk.

A Fővárosi Nagycirkusz nem csak meghívja az elsős gyerekeket, de az egész előadásukat úgy építik fel, hogy egy olyan történetet meséljen el, ami segít őket eligazodni az iskola új világában. Ugyanis nem csak könnyebben tanulunk szórakozás közben, de kapcsolatokat is könnyebben teremtünk. „Éppen ezért kifejezetten erre az alkalomra egy olyan műsorral készülnek, amely a produkciói során megmutatja ennek a különleges, új világnak a csodáit, és segít nem csak a megismerésben, de a beilleszkedésben is, és abban, hogy az iskola egy kellemes, közös élménnyel vegye kezdetét.” – írják a szervezők a program ajánlójában.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, hangoztatta, hogy a magyar kormányzat számára rendkívül fontos, hogy akik oktatják a gyerekeket, célirányosan, jó körülmények között tudják eindítani a tanévet, főleg most, amikor a családok évét tartjuk. Elmondta, hogy a program Izsevszkből indult, és rögtön megkérdezte Murad Abdullaevet, az előadás poducerét, hogy mondjon pár szót az program kialakulásáról. A producer elmondta, hogy az előadás 10 éve megy. Párhuzamot vontak a cirkuszi tárgyak, előadások, készségek megtanulása között és az iskolával való ismerkedés között. Izsevszkben minden első osztályos úgy kezdi a tanévet, hogy részt vesz ezen a cirkuszi programon. Az államtitkár reményét fejezte ki az iránt, hogy Magyarország vezető szerepre tegyen szert Közép-Európában, ami a cirkuszművészetet illeti.   

Donnert Károlyné, a Jövő Cirkusza Alapítvány elnöke, örömét fejezte ki, hogy a program által még jobban meg tudják szólítani a fiatal korosztályt is, és megköszönte az államtitkár úrnak a támogatást. 

Kardos Kata cirkuszpedagógiai koordinátor elmondta, hogy közel két éve zajlik a cirkuszpedagógiai program, és a mai nap is része ennek a folyamatnak, amikor is a tegnap még óvodások, de ma már iskolás gyerekek lehetőséget kapnak arra, hogy elkezdjék kialakítani az osztályközösséget, és kapcsolatokat teremtsenek a közös élményekre alapozva. Beszámolt arról is, hogy a cirkuszpedagógiai program során gyakorlatias tudást kapnak a gyerekek, és így az iskola falain kívül, egy szabadabb környezetben tudnak tanulni és a már meglévő tudásukat elmélyíteni. 

Greifenstein János a Repülőiskola előadás rendezője arról beszélt, hogy a hónapok óta nagy sikerrel futó Atlantic Flight című program alapján alkották meg a Repülőiskolát, és áthangolták a már meglévő számot az iskolakezdésre. Kiemelete, hogy az artistaképző diákjai szerepelnek az előadásban.