„Ételt mentünk, hogy életet mentsünk” – interjú Sczígel Andreával, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatójával

Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába évente, miközben százezrek éheznek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódó élelmiszerfelesleg és az arra rászorulók között. Az egyesület kezdeményezéseiről, a kialakult kapcsolatokról beszélgettünk Sczígel Andreával.

alt


Röviden össze tudná foglalni, hogy mi is a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet fő küldetése?

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta tevékenykedik hazánkban az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként. Egyesületünk non-profit szervezetként működik, amely karitatív tevékenységként hidat szeretne kiépíteni a keletkező élelmiszerfelesleg és a nélkülözők között. Tehát egyfajta közvetítő szerepet töltünk be a két fél között, miközben hozzájárulunk az élelmiszerek megsemmisítése okozta környezetterhelés csökkentéséhez is. 

Hogyan tudják megvalósítani ezt a feladatot? 

Felkutatjuk és összegyűjtjük a felhalmozódott élelmiszerfelesleget, azokat partnerszervezeteink bevonásával eljuttatjuk olyan szociális munkát végző karitatív szervezetekhez, akik hátrányos helyzetben lévő emberekkel foglalkoznak. Az Élelmiszerbank országosan több mint 350 partnerszervezettel dolgozik együtt.

Mi indította el ezt a kezdeményezést? Miért érezték úgy az alapítók, hogy szükséges egy ilyen feladatkörrel foglalkozó egyesület? 

A kezdetektől fogva úgy gondoljuk, hogy ha a hazánkban évente keletkező élelmiszerfelesleg még megmenthető része nem megsemmisítésére kerülne, hanem „újbóli” felhasználásra, azaz újraelosztásra, akkor mindamellett, hogy a rászorulók segélyezéséhez is hozzájárulunk, környezetünk megóvásában is segédkezhetünk. Az élelmiszerek megsemmisítésével nemcsak azért terheljük a környezetet, mert az elégetése, lerakóba kerülése során káros gázok keletkeznek, hanem az élelmiszerek előállításához felhasznált energia is veszendőbe megy a megsemmisítéskor. Az Élelmiszerbank tehát egyszerre zöld- és segélyszervezet is. 

Hazánkban is már 13 éve működik az egyesület, de világszinten sokkal nagyobb múltra tekintenek vissza az élelmiszerbankok. Az első élelmiszerbankot 1966-ban az Amerikai Egyesült Államokban alapították. Az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége 23 országra terjed ki, amelyek összesen közel 530 ezer tonna élelmiszert osztanak szét évente, nagyságrendileg 37 ezer karitatív szervezet részére, s ezáltal körülbelül 6,1 millió rászoruló emberhez jut el az ingyenes adomány. 

És nincs ez másképpen hazánkban sem, ugyanis a Magyar Élelmiszerbank Egyesület a felhalmozódott ételeket minden esetben ingyen veszi át a felajánló élelmiszeripari cégektől és kereskedelmi láncoktól, valamint ingyenesen adjuk át a partnerszervezeteinknek is, akik a szétosztást szintén non-profit alapon valósítják meg. 

Az ételmentés milyen vonalakon valósul meg? 

Élelmiszereket mentünk gyártóktól és áruházláncoktól egyaránt. 

Az áruházi ételmentést talán könnyebben el tudja képzelni mindenki. Számomra kicsit nehezebb realizálni azt, hogy milyen ételeket tudnak „megmenteni” a gyártóktól. 

Valóban az áruházi élelmiszermentés kicsit jobban megfogható, hiszen az emberek nagy százaléka tisztában van azzal, hogy a polcokon, ládákban fellelhető ételek nem feltétlenül fogynak el nap mint nap az üzletekből. Az áruházi élelmiszermentések eredményeként nagyon sok értékes élelmiszer – elsősorban pékáru, zöldség, gyümölcs, vegyes élelmiszer – szétosztására van lehetőség. Ezek a termékek napi segítséget nyújtanak nehezebb sorsú embertársainknak, így a rendszeres, kiszámítható adományok életminőség váltást is eredményezhetnek. Ebben a folyamatban leginkább szervező, koordináló és ellenőrző szerepet töltünk be. Fő feladatunk egyrészt a kapcsolatok kiépítése, az átvevő szervezetek megfelelő felkészítése és természetesen a mentés elindítása; másrészt a működtetés során a folyamat monitorozása, amely többek között az elszállításhoz és a kiosztáshoz kapcsolódó adminisztráció folyamatos ellenőrzését jelenti. Az áruházakból történő élelmiszer mentés során a partnerszervezetek minden esetben közvetlenül az áruházból hozzák el a felesleget és az áruház közelében élő nélkülözők részére osztják ki.

A gyártó vállalatok esetében is hasonló szerepkört töltünk be, azzal a különbséggel, hogy itt mindig az Élelmiszerbank raktárába, Budapestre kerülnek az élelmiszerek és innen osztja ki azokat az Élelmiszerbank, partnerszervezetein keresztül. Az itt átvett élelmiszerek között találhatók esztétikai, például csomagolás hibás termékek, lejárat közeli élelmiszerek, szezonális, de nem lejárt áruk, és egyéb olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztásra alkalmasak, de a gyártó nem szeretné, vagy valamilyen oknál fogva nem tudja kereskedelmi forgalomba hozni. 

Jelenleg mely áruházak vesznek részt a folyamatban? 

Összesen több mint 280 áruházból gyűjtjük be naponta az élelmiszerfelesleget partnereink segítségével. Jelenleg az Aldi, az Auchan, a METRO, valamint a Tesco áruházláncokkal dolgozunk együtt, de tervezzük más láncok bevonását is a jövőben. Így tudjuk növelni a megmentett ételek mennyiségét, amelyeket így még több emberhez tudunk eljuttatni. 

Már érintőlegesen szóba került, hogy hogyan is zajlik le ez a folyamat. Kicsit részletesebben ki tudná fejteni, hogy az összegyűjtött ételek hogyan kerülnek el a magánszemélyekhez? 

Az egyesületünk nem segélyez közvetlenül magánszemélyeket. Az élelmiszerfelesleget karitatív szervezetekhez juttatjuk el, akik szétosztják a termékeket a rászoruló emberek között. Viszont az ételek útját folyamatosan nyomon követjük a felajánlótól egészen a nélkülözőkig. A partnerszervezetek az áruk kiosztását szigorú szabályok szerint végzik el, a kiosztásról minden esetben dokumentáció készül, az ezekhez kapcsolódó elszámolások ellenőrzését az önkéntesek végzik. 

Jelenleg több mint 350 karitatív szervezettel működünk együtt, akik több mint 300 ezer embert látnak el. A szervezetek felé történő élelmiszerosztásnál az egyenletes és méltányos elosztásra törekszünk, tehát különös figyelmet fordítunk a rászoruló ellátottak létszámára, demográfiai jellemzőire, életkörülményeire és az ellátás módjára. 

A Karácsonyi adománygyűjtésünk alkalmával kivételesen nem cégektől várunk élelmiszert, hanem magánszemélyeket kérünk arra, hogy tartós élelmiszert adományozzanak. Évente megszervezzük ezt az akciónkat a partner áruházláncok bevonásával, általában november végén. Idén november 23. és november 25. között került megrendezésre. Ilyenkor önkénteseink az Aldi, Auchan, METRO és Tesco üzletekben várják a vásárlók adományait. Az élelmiszeradományok minden évben a helyi nélkülözőket segítik a nehéz téli hónapokban. 

A gyűjtésben résztvevő áruházak listája a https://www.elelmiszerbank.hu/hu/projektjeink/karacsonyi_adomanygyujtes.html oldalon érhető el. 

Az adomány útja:

Már többször említette az önkénteseket, akik az egyesületnél tevékenykednek. Milyen feladatokat lehet ellátni Önöknél önkéntesként? 

Az önkéntesek számára több alternatívát is tudunk ajánlani. Vannak olyan menedzsment, illetve vezetői feladatok, ahol rendszeres kiszámítható időkereten belül tudjuk fogadni a segítőinket, ami általában heti 10 órát vesz igénybe. Szintén rendszeres elfoglaltságot igényel az irodai vagy raktári segítői önkéntes lehetőség, ide mindig várunk jelentkezőket. Azonban azok számára is nyitva áll kapunk, akik alkalmanként tudnának részt venni munkánkban, ilyen a „JótéKonyha” rendezvényeinken való segédkezés, az újságírás, fotózás vagy filmkészítés. De természetesen bármikor felmerülhetnek olyan ad hoc alkalmi feladatok, ahová szívesen várjuk az önkéntesek jelentkezését. 

Jelenleg a közoktatási intézményekben az érettségi megszerzésének egyik feltétele az Iskolai Közösségi Szolgálat teljesítése. Önöknél van lehetőségük a diákoknak arra, hogy ezt elvégezzék? 

Igen, természetesen tudjuk őket fogadni, legtöbbször nyáron, mivel a legtöbb ilyen lehetőség munkaidőben van, vagy esetleg alkalmanként hétvégén.

A jövőre tekintve mik azok a célok, amelyeket szeretnének tejesíteni? 

Szeretnénk továbbra is minél több áruházláncot és gyártót bevonni élelmiszermentő tevékenységünkbe, hogy minél kevesebb élelmiszerfelesleg halmozódjon fel hazánkban. Célunk, hogy minél több nehézsorsú embertársunkon segítsünk a jövőben is. 

Honlap: www.elelmiszerbank.hu

Az alábbi linkre kattintva megtekintheti, hogy hogyan támogathatja Ön a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkáját: https://www.elelmiszerbank.hu/hu/hogyan_segithet.html