FameLab – tudományról kreatívan már Magyarországon is!

A Magyar Tudományos Akadémia és a British Council Hungary együttműködésében 2018-ban első alkalommal Magyarországon is megrendezésre kerül a FameLab verseny, és ezzel hazánk is csatlakozik a nemzetközi tudomány-kommunikációs megmérettetéshez.

alt


Mi is az a FameLab? 

A FameLab a világ egyik vezető tudomány-kommunikációs versenye, amelynek célja, hogy megtalálja azokat a szakembereket, akik saját tudományágukat, kutatási területüket a 21. századi közönség számára inspirálóan és izgalmasan tudják bemutatni. 

A versenyen résztvevőknek három perc áll rendelkezésre, hogy humoros, informatív és lelkesítő formában ismertessék témájukat. A tudomány kommunikációja, közérthetősége rendkívül fontos, hiszen a jövő generációját ezek az előadások tudják bátorítani a tudományos pálya választásafelé. A rövid, tömör témaismertetés segít abban, hogy az érdeklődők megismerjék az eddigi eredményeket, s talán ebből merítenek ötletet saját területükhöz. Ezek az ismertető előadások elősegítik a tudomány elfogadottságát és növelhetik szerepének jelentőségét a társadalomban. 

A kezdeményezést a brit Cheltenham Fesztivál indította útjára 2005-ben, majd 2007-től a British Councillal együttműködve nemzetközi méretűvé nőtte ki magát. Azóta már több mint 9000 kutató vett részt a versenyen a világ minden tájáról. 

2018-ban 29 ország rendezi meg a nemzeti versenyt, amely egy Európát, Amerikát, Afrikát, Ázsiát és a Közel-Keletet érintő hálózatban realizálódik. 

A hazai FameLab

Magyarországon 2018. február 20-án nyitották meg az online regisztrációs felületet, amelyen egészen március 26-ig lehet jelentkezni a versenyre. A jelentkezést le lehet adni az online regisztrációs lap kitöltésével, vagy akár a FameLab appon keresztül is. 

Érdemes csatlakozni a programhoz, hiszen a verseny korábbi résztvevői közül többen is jelentős sikereket értek el: TEDx beszédeket tartottak, könyveket írtak, magas beosztású tisztségeket töltöttek be, és voltak, akik számos díjat nyertek kiemelkedő tudományos munkájukért. 

A FameLab Magyarország döntősei részt vesznek egy kétnapos mesterkurzuson, amelyet tapasztalt instruktorok tartanak. Ezen a képzésen a résztvevők fejleszthetik kommunikációs képességüket. A hazai döntő nyertese elutazik a Cheltenham Tudományos Fesztiválra, a FameLab International döntőjére, amely elősegítheti későbbi tudományos tevékenységét, hiszen olyan nemzetközi kapcsolatokat építhet ki, amelyek által határokon átívelő tudásra tehet szert. 

Kik vehetnek részt a versenyen? 

Olyan 18 éven felüliek jelentkezését várják, akik természettudományi, informatikai, műszaki vagy matematikai területen folytatnak egyetemi tanulmányokat, valamint doktoranduszhallgatókat, egyetemi óraadókat és oktatókat, középiskolai szaktanárokat releváns végzettséggel, továbbá olyan szakértőket, akik alkalmazott kutatásokkal foglakoznak. 

Mivel a FameLab célja, hogy új tehetségeket ismerjen fel, jelentős tudomány-kommunikációs vagy nyilvános kommunikációs tapasztalattal rendelkezők – többek között PR referensek, művészek, előadóművészek, újságírók és más, tudományos kapcsolattartással foglalkozó kutatóintézeti dolgozók – jelentkezését nem fogadják el.

A verseny szabályairól

Az előadás időtartama három perc. Témája csak a természettudományok, a műszaki tudományok, az orvostudomány, az informatika vagy a matematika területéhez kapcsolódhat. 

Az ismertetés során nem használhat az előadó Power Point, Prezi vagy egyéb elektronikus prezentációs eszközt, sőt szemléltető eszközként is csak olyan tárgyat használhat, amelyet egymaga a színpadra tud vinni, ugyanis nem biztosítanak az előkészülethez többletidőt. Az előadás önálló, nem vonhat be más embereket. 

Ha az előadó továbbjut az országos döntőbe, ami 2018. május 14-én kerül megrendezésre, egy új előadással kell porondra lépnie. Ez nem jelenti azt, hogy a főtémát is meg kell változtatnia, de a tartalmi lényegnek különböznie kell a selejtezőben elhangzott dolgoktól. 

A hazai rendezvények nyelve a magyar mind az elődöntőben, mind az országos döntőben. A Cheltenham Fesztivál keretében megrendezésre kerülő előadássorozaton viszont már angol nyelven kell ismertetni az adott kutatási kört, de ez ne okozzon gondot egy jelentkezőnek se, mert a szervezők segítséget nyújtanak nyelvi felkészítővel és egyéb nyelvi segítséggel. 

Néhány ösztönző, kedvcsináló előadás: 

Katherine Storrs - FameLab Cambridge Final 2016 (Winner):

Tshiamo Legoale - Famelab International Final 2017: 

Deirdre Robertson - FameLab Ireland 2017 (Winner): 

Forrás: http://mta.hu/famelab, www.britishcouncil.hu