Fesztméletlen - a TanTrend nyári fesztiválajánlója

Míg a külföldiek elsősorban a könnyűzenei fesztiválokat látogatják szívesebben, addig a hazai látogatók egy-egy kuriózumnak számító koncertet, előadást kaphatnak el a hazai, nyári összművészeti eseményeken. A TanTrend nyári fesztiválajánlója következik.

A képen fesztiválozók láthatók.
 

Művészetek Völgye
(július 20 - július 29.)

Nincs nyár Művészetek Völgye nélkül, így természetesen idén sem maradhat el a Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiváljaként számon tartott Művészetek Völgye. A Taliángörögd, Kapolcs, Vigántpetend háromszögben zajló kulturális fesztivál szinte minden műfajban várja kedves vendégeit. A minőségi cirkuszi szórakoztatást a Recirquel Újcirkusz Társulat biztosítja, a könnyedebb zenei élményt többek között a Magashegyi Underground, Harcsa Veronika, a Bagossy Brothers Company, Ivan and the Parazol jelenti, de a táncművészet sem maradhat ki a repertoárból, hiszen Duda Éva és Frenák Pál társulata is színpadra lép. A Besh o Drom, a Kerekekes Band, a Parno Graszt, Palya Bea pedig a népzenei vonalat képviseli a fesztiválon, ahová szintén érkeznek majd a Színház – és Filmművészeti Egyetem, a Kaposvári, a Katona József és a Petőfi Színház produkciói, illetve a Momentán Társulat improvizációs estjei. Nem mindennapi helyszínen: a kapolcsi kastélyban a Magyar Nemzeti Filmarchívum támogatásával filmritkaságokat tekinthetnek meg a mozgókép szerelmesei, míg az irodalom iránt rajongók Lackfi János verseit hallgathatják meg a Kaláka Együttessel, Háy Jánossal, Dragomán Györggyel, Varró Dániellel vagy épp Bereményi Gézával.

https://www.muveszetekvolgye.hu/

Ördögkatlan
(július 31 - augusztus 4.)

Nem fognak utálkozva nézni egymásra a Villányi falvakban (Nagyharsány, Kisharsány, Beremend, Villánykövesd) a helyiek, a fővárosból vagy más vidéki településekről érkezők július végétől, hiszen szinte már hagyománya van nyár közepén az Ördögkatlan fesztiválozói jelenlétének, akik gépjárművel, kerékpárral vagy gyalogosan járják a környező falvakat a kedvenc előadó, koncert vagy kulturális élmény eléréséhez. Abból viszont lesz bőven, hiszen a tizenegyedik Ördögkatlanban Boban Marcovic, a Budapest Bár (kiegészülve Jordán Adéllal és Udvaros Dorottyával), a 30Y, a Quimby, az Anima Sound System, a Csík Zenekar Presser Gáborral, Lajkó Félix vagy a Bohemian Betyars éppúgy fellép, mint a gyerekműsorral érkező Rutkai Bori, Bíró Eszter vagy a Pannon Filharmonikusok. Színházi programokban is bővelkedik az idei Katlan, hiszen aki lemaradt az évadban, most olyan előadásokat pótolhat be, mint az Orlai Produkció Loveshake, Leszámolás velem, Second life című sikerdarabjai, de érkezik a Katona József Színház jóvoltából Miskin herceg is Takátsy Péterrel a főszerepben. Hegedűs D. Géza Márai-estjét hozza el a Vígszínházból, de jegyet válthatnak a Forte Társulat előadására (Az öngyilkos), illetve az ifj. Vidnyánszky – Vecsei H. alkotópáros Míg fekszem kiterítve című produkciójára is. A komolyzenei vonalat nem kisebb nevek képviselik, mint például Kolonist Klára vagy Brickner Szabolcs, akik Haydn Teremtés című oratóriumát mutatják be a Megbékélés Kápolnában, de az irodalom sem hiányozhat a műsorból: Nádasdy Ádám az Ördögkatlan sajtótájékoztatóján bejelentett, méltó sztárvendége a fesztiválnak.

www.ordogkatlan.hu

Kerekdombi Fesztivál
(szeptember 13 – 16.)

A Művészetek Völgyéhez hasonló, az észak-magyarországi régióban megrendezésre kerülő összművészeti fesztivál megszervezése, létrehozása hívta életre a Kerekdomb Fesztivált, amely távolabbra esik még a naptárban ugyan, de már most érdemes fontolóra venni azoknak, akik a nyár folyamán nem jutnak el egyetlen kulturális fesztiválra sem. A kínálat Tállyán is széles, a szervezők minden korosztályra gondoltak. A legkisebbek többek között régmúlt korok mesterségeivel ismerkedhetnek meg, mint az ostorfonó, a babakészítő, a kádár. Emellett Palya Bea, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Malek Andrea és az Eszement Meseband, vagy épp Hábetler Andrással Kerekdombi Operamesék is várják majd az aprónépet. A nagyobbaknak a könnyedebb szórakozást az Anna And The Barbies, a Budapest Bár, a Margaret Island nyújthatja, a komolyzene szerelmeseinek pedig Kelemen Barnabás, Fassang László vagy épp a Miskolci Szimfonikus Zenekar jelentheti a garanciát. A színház iránt elkötelezett látogatók Gyarmati Fanni életének pillanatait ismerhetik meg Hámori Gabriella tolmácsolásában, de érkeznek majd az improvizációs előadásaikkal elhíresült Momentán tagok, Rögvest című estjükkel, Tordai Teri és Horváth Lili Nőkből is megárt… című produkciójukkal látogatnak el Tállyára, Pokorny Lia pedig Dolgok, amiért érdemes élni című előadásával utazik az észak-magyarországi régió fesztiváljára. Emellett természetesen – szigorúan 18 év felett – borkóstolókkal várják a kulináris élvezeteket hajszoló vendégeket, de a házigazda Tállyát is be lehet járni vezetett sétával, hogy megismerkedhessünk a település hagyományaival.

www.kerekdombfeszt.hu

Hétrétország Fesztivál
(augusztus 11 – 20.)

„Természetből a java - művészetből a magva, nyitott porták, nyíltszívű emberek, értelmes szórakozás!” – írják a rendezők az őriszentpéteri kulturális fesztivál csalogatójaként, ahová nemcsak a nyugat-magyarországiaknak érdemes ellátogatniuk. Olyan kuriózumokat láthat ugyanis a közönség, mint a világban elismert, Magyar Örökség-díjas Lukács Miklós cimbalomművészt, Müller Péter Sziámi és barátainak koncertjét, Fischer Iván Lakásszínházának Esterházy Péter művéből színpadra alkalmazott Tizenhét hattyúk vagy Bergman Jelenetek egy házasságból című előadásait. Fellép továbbá Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor Junior Príma-díjas színművész, Kollár-Klemencz László, Lajkó Félix, valamint a Dresch Mihály Vonós Kvartett.

www.hetretorszag.hu

Szentendrei Teátrum és Nyár
(július 7 – augusztus 18.)
 

2019-ben jubilál a Szentendrei Teátrum, amikor is fennállásának 50. évét ünnepli majd, így már most nagy várakozás elé néznek Szentendrén, hiszen belépett a jubileumi évbe a fesztivál. Az idei programsorozat a megszokottakhoz igazodva változatos előadásokat kínál. Az Apacuka Zenekar, Az állatok nyelvén tudó juhász című vásári játék, a Nyúlkaland, a Vitéz László menyecskét keres nem titkoltan az ifjabb érdeklődőket célozza meg, ám a felnőtteket például a Nemzeti Színház művésze, Szűcs Nelli Fedák Sári estjével várja, valamint olyan kamaradarabok is érkeznek majd, mint a Varsói melódia Tompos Kátya és Adorjáni Bálint főszereplésével, vagy a Loveshake Rezes Judit és Szabó Győző közreműködésével. Kováts Adél főszereplésével Ibsen Nórájának történetét gondolja tovább Galgóczy Judit rendező, megpróbálva választ kapni arra a kérdésre, hogy mi történhetett Nórával azután, hogy elhagyta családját. A beszláni túszdrámát feldolgozó előadást Fehér Balázs Benő rendezi, az Európa legjobb színésznőjének választott Borbély Alexandra is látható majd a Szentendrei Nyár programjában, csakúgy, mint a biztos sikert jelentő Hernádi Judit – Kern András páros.

https://szentendreiteatrum.hu/