FitBit és Aquafy – Az „egészséges” mobil alkalmazások

Nincs ideje edzőterembe járni, de szeretne többet mozogni és egészségesebben élni? Minden fontos ügyet telefonon intéz? Akkor a legegyszerűbb megoldás a FitBit és Aquafy fitnesz applikációk letöltése, és kezdődhet az egészséges élet!

Ma már szinte tényleg mindent el lehet végezni a telefonon keresztül a heti nagybevásárlástól kezdve a számlafizetésig, viszont az edzést egyelőre még egyetlen alkalmazás nem végzi el helyettünk. Reméljük, hogy ez nem is változik, hiszen az egészséges életmód és a testmozgás rendkívül fontos mindenki számára. Annek ellenére, hogy az okostelefonokra letölthető applikációk nem végzik el helyettünk az edzést, nagyon sokat segíthetnek a helyes életmód kialakításában. 

Miben segíthetnek? 

Motivál! 

Minden embernek szüksége van elismerésre, pozitív visszajelzésekre, főleg ha egy új dologba kezd. Ezeket egyes alkalmazások megadhatják, hiszen nyomon tudjuk követni, hogyan haladunk, s emellett hasznos ötletekkel és tanácsokkal is ellát, hogy minél gyorsabban elérjük a kitűzött célt. 
Sok kütyü helyett egy mobil!  
Edzés közben szívesen hallgat zenét? Vagy kíváncsi rá, hogy mekkora távot futott? Az okostelefonban minden ott van, amire az edzés során szükségünk lehet, ráadásul, ha praktikus karra rögzíthető tokban tároljuk, akkor azon sem kell tanakodni, hogy hova tegyük. 

Rendszerez!

A korábban papírra felírogatott teljesítmények, információk összeillesztése hosszú időt vett igénybe, s sokszor nem is jöttek ki a releváns adatok. Ezen már nem kell, hogy többet fájjon a fejünk, hiszen a telefonba beírt adatok alapján a program kiszámolja, hogy mennyit fejlődtünk, sőt az edzéstervet is karban tartja, hiszen külön emlékeztet, hogy mikor kell az újabb feladatokat elvégezni. 

Mit tud a FitBit? 

Nappal és éjszaka

Az alkalmazás célja, hogy a nap minden egyes részét figyelemmel kövesse. Megtekinthetjük, hogy egy adott nap hány lépést tettünk meg, mekkora távolságot gyalogoltunk, mennyi kalóriát vittünk be a szervezetünkbe, és hogy egyáltalán mennyi időt töltöttünk aktívan. 
Az alkalmazás segítségével azt is ellenőrizhetjük, hogy mennyit aludtunk az adott héten, s ez mennyiben felel meg a szervezetünknek. 

fitbit screenshot

Tevékenységek és edzések

Lemérhetjük a futás, a séta, vagy a túra tempóját, ütemét, és idejét. Az edzések során zenét vagy hangutasításokat is beállíthatunk. 
Az edzések adatait a rendszer egy naptárba menti, ahonnan bármikor előkereshetjük eredményeinket, s láthatjuk, hogy bizonyos időnként mennyit javult az állóképességünk. Eredményeinket illetve az edzések után vagy előtt elkészített selfieket megoszthatjuk barátainkkal az alkalmazáson keresztül. 

fitbit screenshot


 
Motiváció és barátok

Az okostelefonon esetenként egy-egy értesítés is felbukkanhat, amelyek emlékeztetnek az edzésre. Ha elérünk egy célt, vagy mérföldkövet, akkor különböző jelvényeket kaphatunk. Ezeket szintén meg lehet osztani a barátokkal, s az ő elismerésük minket is motiválhat a további pontszerzésre. 
Lehetőség van arra is, hogy a barátokkal, családtagokkal versenyezzünk, ezzel önmagunkat (és őket is) ösztönözhetjük, hogy minél magasabbra jussunk a ranglétrán. 

fitbit screenshot


 
Súly és táplálkozás

Ha a vízbevitelt és az elfogyasztott élelmiszerek kalóriaértékét is vezetjük a rendszerben, akkor nyomon követhetjük, hogy mely napokon mennyi „felesleges” ételt fogyasztottunk el. A statisztikából kiderül, hogy a súlyunknak megfelelően  hogyan  is táplálkozzunk, mennyi vizet fogyasszunk a súlyvesztés vagy a súlyunk megtartásának érdekében. 

fitbit screenshot


 
Az applikáció letölthető a Google Play Áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fitbit.FitbitMobile&hl=hu., az Apple Store-ból: https://itunes.apple.com/us/app/fitbit/id462638897?mt=8, és a Microsoft áruházból: https://www.microsoft.com/hu-hu/store/p/fitbit/9wzdncrfj1xx egyaránt. 

Mi az Aquafy? 

Az Aquafy egy olyan alkalmazás, amely lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük szervezetünkben a víz egyensúlyát. Ez egy nagyon fontos folyamat, hiszen rengeteg betegség megelőzhető, ha egy kis figyelmet fordítunk az egészséges életmódra. 

Kiszámolja, hogy a súlyunk, életmódunk alapján – az időjárást is figyelembe véve – mennyi folyadékot kell a szervezetünkbe bevinni. A naplózások során kiválaszthatjuk, hogy milyen folyadékot fogyasztottunk – vizet, narancslevet, kávét, teát – és lehetőségünk van újabb típusok megadására is. 

aquafy screenshot


 
A regisztráció során kitér a terhesség és a szoptatás kérdéskörére is, mivel ez is nagyban meghatározza a beviteli mértéket. 

aquafy screenshot


 
A naptárban nyomon követjük, hogy mennyire tartottunk be a megfelelő értékeket, sőt ha túl kevés italt fogyasztottunk, emlékeztet is az ivásra. 

aquafy screenshot


 
Az applikációk elérhetők a Google Play Áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.posplawworks.aquafy&hl=hu, az Apple Store-ból: https://itunes.apple.com/us/app/aquify/id1112500221?mt=8

Összegzés

Azt kijelenthetjük, hogy egyik alkalmazás sem elegendő önmagában, hogy tudatos, egészséges életmódot folytassunk, de kétségkívül segít abban, hogy a rendszerességet betartsuk. Alkalmazásuk egyszerű, nem is túl időigényes, s ráadásul mindig kéznél van. Tehát ha kevés az ideje vagy kezdene valamit a testével, akkor ezek az appok mindenképpen hasznosak lesznek az ön számára is.