Gyereknek lenni 2017-ben

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány már második alkalommal készítette el a Gyermekjogi jelentést, ami összefoglalja azt, hogy Magyarországon hogyan jelennek meg a gyermekek a médiában, miről zajlik a közbeszéd és miképp gondolkodnak a felnőttek a gyerekek helyzetéről.

alt


Három különböző forrásból származó, tavalyi évre vonatkozó, információkat dolgoz fel a Gyermekjogi jelentés, körbejárva a jogszabályok módosításait, a szakmai anyagok, statisztikák publikációit, illetve a híreket, média megjelenéseket. A 34 oldalas tanulmány itt olvasható, a következőkben pedig azok a kiemelések, amik érintik az oktatás területén dolgozó szakembereket. 

2017-ben 20 éves a Gyermekvédelmi törvény

A Gyermekvédelmi törvény 20 éve során az egyik legtöbbet módosított rendelkezéssé vált, aminek változásait a gyermekvédelmi rendszer nem tudta a gyakorlatban is foganatosítani, mivel a szükséges anyagi, személyi erőforrások nem állnak rendelkezésre. A gyermekbántalmazási ügyek és szexuális visszaélések napvilágra kerülésével a jogszabályok szigorították a megelőzés elveit, és hatékonyabban léptek fel az ügyek kezelésében. Létrejött a Gyermekvédő hívószám, ami a nap 24 órájában hívható vonal, ami a gyermek veszélyeztetettségére való szakszerű reagálást támogatja. 2017-től foglalkozásuktól eltiltják azokat, akik szexuális bűncselekményeket hajtottak végre kiskorúakkal szemben. 

2017-ben módosult a Köznevelési törvény

A módosítás beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekre vonatkozó része társadalmi és szakmai vitákat is kiváltott. Ez a rendelkezés 2018. szeptember elsejével lép életbe, aminek célja, hogy az oktatási intézmények több segítségben és fejlesztésben részesítsék a tanulókat, a felmentés eszközén kívül. 

Növekszik a sajátos nevelési igényű gyermekek száma, de integrációjuk megoldatlan

2017-ben ombudsmani vizsgálat foglalkozott az SNI státuszú fiatalok oktatáshoz való hozzáférésének minőségével. A vizsgálat feltárta, hogy a szakemberek hiánya ellehetetleníti a megfelelő fejlesztéshez való hozzájutást. A fenntartók anyagi és tárgyi erőforrások hiányában nem tudnak eleget tenni a törvény és a szakértő vélemények által előírt fejlesztési javaslatoknak. 

A 10–14 éves korosztályban évente 25–30 gyerek vet véget az életének

2017-ben a veronai busztragédia és a Kék Bálna esete kapcsán megjelent a közbeszédben a fiatalok mentális jóllétének kérdése. Az oktatási ellátórendszer ezen a területen is kapacitáshiánnyal küzd, 2016-os felmérés szerint országos szinten az iskolapszichológusi státuszok felét sikerült betölteni, pedig ők kiemelt szerepet játszanak a prevenció területén. 

A Gyermekjogi jelentés rámutat arra, hogy a jogalkotó és a szakemberek közös törekvése a gyermekek védelmének, kiteljesedésének megvalósítása, ez azonban rendszerszintű forráshiány következtében sem az oktatási, sem a szociális területen nem megoldott.