Gyermekkori afázia: A kommunikáció zavara

A gyermekkori afázia a beszédfejlődés befejezése után, valamilyen sérülés következtében kialakuló nyelvi zavar. A kommunikációs zavar kihatással van a gyermek életére és környezetére egyaránt. S éppen ebből kiindulva felmerülhet a kérdés: Vajon gyógyítható a betegség? A választ nem lehet egyértelműen meghatározni, sok befolyásoló tényező van, viszont akadnak olyan módszerek, amelyekkel kezelhető.

A képen egy gyermek szájából betűk szállnak ki.
(Kép forrása: http://www.bataszek.hu/szektarsasagafazia_tudomanyos_kavehaz)


Mi afázia és mi nem? 

Az afázia olyan kommunikáció-nyelvi zavar, amely az agy bal agyfélteke meghatározott területeinek sérülése miatt, a beszédfejlődés befejeződése után lép fel. Vannak olyan betegségek (pl. Alzheimer-kór, sclerosis multiplex), melyek általános agyi meggyengülést okoznak, így a beteg nyelvi képessége is romlik. Az afázia viszont az agy meghatározott sérülésének következtében alakul ki. 

A pszichés vagy a szociális tényezők miatt kialakult gátolt nyelvhasználat – mint az autisták és mutisták nyelvhasználata – is különbözik az afáziásokétól, mivel az afáziás betegek arra törekednek, hogy kommunikáljanak környezetükkel. 

Fontos kiemelni, hogy az afázia mellett általában a teljesen tiszta tudat megmarad. Koncentrációs zavarok, érzelmi labilitás, esetlegesen memóriazavar jelentkezhet, de a legtöbb beteg tisztában van a körülöttük zajló eseményekkel, csak nem képesek kifejezni magukat. 

Gyermekkorban leggyakrabban balesetek következtében jelentkezhet a betegség. Felnőttek esetében agyvérzés, agyi infarktus okozhatja a nyelvi rendszer megsérülését. 

Típusai

Az agysérülés mértékétől és helyétől függően többféle válfaja létezik a betegségnek. A leggyakoribb, amikor az artikulált beszéd szenved súlyos zavart. Ebben az esetben a beszéd folyékonysága megszakad, s mondataik csupán egy-egy szóból állnak. Az is előfordulhat, hogy olyan erős sérülés alakul ki az agyban, hogy csak egy-egy értelmetlen szótag kimondására képesek, és ezekkel próbálnak meg kommunikálni. A mondatból kimaradhatnak igék, szótagok, vagy olyan eset is felléphet, hogy a beteg nem a megfelelő szót használja. A beszéd felsorolásszerűvé válhat, vagy egy-egy szónál megakadhat, s néha felesleges szóismétléseket is tartalmazhat. Ettől függetlenül a beszédet akár tökéletesen érthetik. Ebben a típusban a beszédhez hasonlóan az írás és olvasás is jelentősen gyengül. 

Előfordulhat olyan eset is, amikor a kifejező beszéd nem károsodik, tehát a hangokat pontosan ki tudja ejteni, viszont a megértés erősen sérül. Az afáziás beteg a sérülés mértékétől függően egyes esetekben egyszerű utasításokat, mondatokat sem ért meg, máskor viszont csak a bonyolultabb, összetett mondatok értelmezése okoz gondot. Ennek a típusnak nem minden esetben kísérője az írási-olvasási zavar, azonban gyakran jár mozgásszervi problémákkal. 

Létezik ezenkívül többféle típus is, attól függően, hogy mely területen és milyen mértékben jelenik meg a sérülés. 

Mikor szükséges szakemberhez fordulni?

Valamennyi nyelvi-kommunikációs zavar helyreállításában logopédus szakemberhez célszerű fordulni. A kezelést érdemes minél korábban elkezdeni, a legideálisabb fél éven belül, ugyanis a rehabilitáció ebben az időszakban a legeredményesebb. A terápia mindenkinél jelentős változásokat mutat, a gyógyulási esélyek már egy év után láthatóak. 

A logopédiai terápia módszerei

A logopédiai rehabilitáció célja a kommunikáció, a beszéd és a nyelvi készség fejlesztése egyénre szabott tanulási technikákkal. Emellett fontos, hogy a gyermek az életkorának megfelelő iskolai oktatáshoz juthasson, s ezáltal életminősége is javulhat. 

A terápiában alkalmazott eljárások, gyakorlatok:

  • a percepció (észlelés, érzékelés) fejlesztése
  • a beszédmegértés fejlesztése
  • stimulációs gyakorlatok a beszéd beindítására
  • a nyelvi struktúrák újraépítése
  • a szemantikus rendszer gyakorlatai
  • a beszéd artikulációs aspektusának kialakítása
  • funkcionális kommunikáció a mindennapi élethelyzetekben
  • kognitív funkciók fejlesztése
  • írás-olvasás reedukáció
  • pszichoszociális rehabilitáció a rehabilitációs team tagjaival közösen

Az afáziás beteg élete nagyban megváltozik a kommunikációs eszköz elvesztésének következményeként, és ez a környezetében élőkre is hatást gyakorol. Ezért nagyon fontos a teljes körű segítségnyújtás. A beszédterápián túl a legfontosabb a pszichés problémák kezelése, hiszen gyakran kísérik bénulások, mozgássérülések, amelyek az egész család működésére kihatással vannak. 

A logopédiai foglalkozásokon a beszédet és a beszédmegértést egyaránt fejleszteni kell. A kezelés eredménye nem csak a sérülés mértékétől függ, nagyban befolyásolja a családi háttér is. 

Varázsbetű – az afázia kezelésére

A képen egy kislány mosolyog.
(Kép forrása: http://varazsbetu.hu/megrendel/megrendel_csalad.htm)A szakemberek segítsége mellet érdemes otthoni fejlesztő gyakorlatokat is alkalmazni, melyek játékos formában javítják a beszéd mellett az olvasási-írási képességeket. Ezt kínálja a Varázsbetű Programcsomag. 

A Varázsbetű Programcsomag hatékony segítséget nyújt a szavak újratanulásában, hiszen nagyszámú kép- és szóanyag áll rendelkezésre. A beteg tanulási kedvét meghozzák a Képnézegető és Betűnézegető játékok, amelyekben felvillanó színes képek, gratuláló hangok, üdvözlő üzenetek jelennek meg. 
Valamennyi nyelvi és tanulási készség fejleszthető a programokkal. Egyes feladatoknál megkezdett mondatokat kell befejezni, másiknál az azonos tulajdonságok alapján kell csoportokat létrehozni. Ez mind az afázia-terápia része lehet. Az emlékező képesség erősítésére különféle memóriajátékok is használhatók. Az egyik ilyen jellegű játék a képi vagy vizuális memóriát, míg egy másik a vizuális szeriális vagyis sorrendemlékezetet fejleszti. Ezek a feladattípusok is nagy szerepet kapnak a terápiában. 

A Varázsbetű Programcsomagról részletes információt az alábbi elérhetőségen kaphat: http://varazsbetu.hu/megrendel/varazsbetu_programcsalad/

További hasznos címek:

Források:

http://varazsbetu.hu/beszelgessunk/afazia-a_kommunikacio_zavara/index.php
http://aphasie.hu/hol-van-a-segitseg-ha-nem-tud-beszelni/ 
http://www.beszedhibak.hu/Logop%C3%A9dia/gyermekkori-afazia.html