Gyúrd a szlájmot!

Az utóbbi évek egyik legnagyobb (újra)felfedezése a szlájm volt. A vélemények megoszlanak róla, hiszen egyes – kihagyható – hozzávalók az egészségre károsan hathatnak. A gyerekek számára viszont hatalmas élményt nyújt ez a ragacsos gyurma.

alt


Mi is az a szlájm? 

A szlájm tulajdonképpen egy nyálkagyurma, amely az utóbbi pár évben az egyik legmenőbb dolog lett, hiszen az internet tele van képekkel, videókkal róla. Rengeteg videó mutatja be azt is, hogy hogyan kell elkészíteni ezt a nyúlós-színes-illatos csodát! 

Ha mi se szeretnénk, hogy gyermekünk kimaradjon a mókából, akkor neki kell állnunk kavargatni, gyúrni, hiszen ezt a boltokban nem lehet kapni. Az elkészítése nem bonyolult, és nem is kíván különleges hozzávalókat, szinte minden kellék megtalálható a háztartásunkban. Az összetevők a legkülönbözőbbek lehetnek: folyékony ragasztó, borotvahab, mosogatószer, sampon, keményítő, gumicukor, porcukor stb. De meg kell jegyeznünk, hogy minden esetben kerül bele valami személyes kedvenc, amelytől egyedi lesz a találmányunk. Egyes vélemények szerint akkor lesz a legsikeresebb a kotyvasztás, ha teszünk bele kontaktlencse folyadékot vagy bóraxot. Ezekkel az összetevőkkel azonban nagyon óvatosan kell bánni, hiszen gyógyászati alapanyagok. 

A bóraxhoz nem is lehet túl egyszerűen hozzájutni, hiszen a gyógyszertárakban korlátozottan tudják csak kiadni. Nem véletlenül, hiszen a bórax veszélyes az emberi szervezetre: szem-, bőr-, légzőszervi irritációhoz vezethet, és egyéb károsodásokat, betegségeket is okozhat. A szervezetbe jutva már 5 grammja halálos méreg, ha gyermekekről van szó… Sajnos mégis nagyon sokan használják fel a gyerekeknek szánt ragacsgyurmához. 

A játék legizgalmasabb része, figyelni, hogy hogyan is áll össze az anyag. Ha videóra vesszük a folyamatot, és megosztjuk másokkal az élményt, biztos lesz az internetes siker. Amennyiben nem szeretnénk kísérletezni, kereshetünk olyan videókat is, ahol már bevált receptekkel találkozhatunk. 

Hogyan készítsük el? 

Egy törhetetlen tálba nyomjuk ki a folyékony ragasztót, és nyomjunk rá bőségesen borotvahabot. A tökéletes szlájmohoz szükséges borotvahab mennyisége nem mondható meg egyértelműen, hiszen függ a többi hozzávalótól is. Ezt keverjük össze jól, adjunk hozzá színezőanyagot, például temperát, s ha egyneművé áll össze, adjuk hozzá a kontaktlencse folyadékot vagy a mosószert. Természetesen más alapanyagokat, fűszernövényeket, illatosítókat is adhatunk hozzá, hogy még egyedibbé váljon a gyurmánk. 

Néhány tipp videó: 

1. A videóban elkészített szlájm lehúzható arcmaszkból, borotvahabból, ételfestékből, borsmentaolajból, keményítőből és kontaktlencse folyadékból áll össze: 

2. Ebben a videóban egy gyorsan elkészíthető szlájm receptjét nézhetjük meg:

3. Egyperces szlájmok:

4. Ehető szlájm: 


Miért jó „gyúrni”? 

A gyurmázás már bölcsis és ovis gyerekek körében is nagyon népszerű és hasznos. A gyerekek az utánzással, másolással tanulnak meg mindent. Ahhoz, hogy valamilyen formát megalkossanak mindenképpen meg kell figyelniük az őket körülvevő tárgyakat, az élővilágot vagy a mesefigurákat. Ez a folyamat nagyban fejleszti az figyelmüket. Az alkotás nem csak a kézügyességet, hanem a memóriát is karban tartja, hiszen fel kell idézniük a gyerekeknek azt, amit szeretnének megformázni. 

A finommotorikus készségek fejlesztése minden korban fontos, de ha már egészen kiskorban kialakul a kézügyesség, akkor az iskolában is sokkal könnyebben fog menni az írás elsajátítása. 

A gyurmázás – épp úgy, mint a rajzolás, vagy a festés – fejleszti kreativitásukat is. Szülőként (és pedagógusként is) hagyjuk, hogy a gyerekek maguk gondolják ki, mit szeretnének készíteni, ezzel is fejlődik esztétikai érzékük, művészi hajlamuk. 

Az otthon készített szlájm mindamellett, hogy nagyon szórakoztató, tökéletesen le is köti a gyerekek figyelmét. Már az elkészítés is örömet okoz a srácoknak, lányoknak, főleg, ha sikerül igazán rugalmas, kellemes tapintású gyurmát készíteniük, amit kedvükre tapogathatnak, gyúrogathatnak, alakíthatnak. Nyomkodása állítólag nyugtatja az idegeket, levezeti a feszültséget, cuppogó hangja pedig fenomenális!