Három hasznos app tanuláshoz

Az interneten nagyon sok listát találhatunk a legjobb tanulást segítő appokról, szinte minden, magára valamit is adó oktatási portál közölt már egy, vagy több ilyen jellegű cikket, így a szülőknek, diákoknak, tanároknak is bőven van honnan válogatniuk, ha nyitottak az új ötletekre. Fontos, hogy valóban hasznos digitális megoldásokkal támogassuk a tanulást, ezért most három jól használható appot választottunk bemutatásra, valamint további linkekkel a forrást is mindenhol jelöljük, hogy könnyen megtaláljátok a többi tanuláshoz jól használható appot is a listákról!

alt


1. Ha kísérletező kedvében van a gyerek, vagy nem érti a kémiát

(forrás: Digitális család

A Beaker mix chemical alkalmazást megnyitva a kijelző a kémióráktól ismert kémcsővé változik. Ezt követően a virtuális periódusos rendszerből ebbe különböző elemeket, vegyi anyagokat adagolhatunk. Ez még önmagában nem sokat tesz hozzá a tanuláshoz, azonban ha ezek az elemek reakcióba lépnek egymással, akkor megjelenik a reakcióegyenlet, sőt a mobil magát a kémiai reakciót is szemlélteti. Így – anélkül, hogy felrobbanna otthon a garázs vagy más baleset történne – könnyedén kipróbálhatjuk a gyerekekkel közösen, hogy mi történik akkor, ha káliumot dobnak a vízbe. Talán így az iskolában is nagyobb kedvük támad a kémiatanuláshoz, vagy épp ez ötlet indítja el őket későbbi karrierjük útján. Kémiát ugyan csak 7. osztályól tanulnak a diákok, de akár már ötödik osztálytól kezdve érdemes ismerkedni ezzel az alkalmazással.

2. Forest: Stay focused

(forrás: TanTrend)

Tanulás során a fiataloknak gyakran nehézséget okoz hosszú ideig fenntartott koncentrációval dolgozni és kizárni minden zavaró jelenséget. A telefonok értesítései is kizökkentőek tudnak lenni. A Pomodoro nevű tanulásmódszertani praktikát segít gyakorlatba átültetni a Forest alkalmazás. A Pomodoro lényege, hogy rövid ideig, egyéni igényektől függően 20-30 percig, igényli a figyelmet, akkor viszont teljes mértékben. A tanulási időszakokat pedig szünetek váltják fel, amikor bűntudat nélkül lehet pihenni és elkalandozni. A Forest használata során beállíthatjuk az időzítőt egy tanulási szakasz idejére. Ekkor egy fa kezd el növekedni. Ha kilépünk az alkalmazásból és mást kezdünk el nyomkodni a telefonon, a fa kiszárad és meghal. Egy kihasznált időszakot követően pedig egy élő fát ültethetünk az erdőnkbe és érmékkel is gazdagodunk. Így motivál az alkalmazás a tanulási időszak teljesítésére. Ezt követően időzíthetjük a szünet hosszát is. Emellett ezekre a fókuszált időszakokra letilthatjuk az értesítéseket is, hogy ne vonja el a figyelmünket a Messenger pittyegése. A fókuszáltan töltött idő mennyisége és a benépesült erdő visszajelzést ad a jelenlétünk és a figyelmünk minőségéről. Ez az angol nyelvű videó mutatja be a Forest működését.

3. Ahogy megszerethető a biológia

(forrás: Femina)

Sokaknak kedvenc tematikája az emberi test, de akinek a biológiához nem fűlik a foga, annak is érdekes lesz a téma ezzel az alkalmazással. Az Emberi test nevű applikáció letölthető a Google Playből. Nemcsak okosan tanít, de szórakoztat is, és elérhető magyar nyelven. A férfiszervezetet alapul véve, 3D-s animációk segítségével foglalja össze a fő szervrendszereket, és még az izmok mozgása is szemmel látható. Ennek hála a gyerek maga fedezheti fel az emberi test rejtelmeit. Plusz pont, hogy mivel több nyelven is elérhető, az idegennyelv-tanulásban is segít.