Hatékonyan az iskolai bullying ellen – Workshop beszámoló

A kortárs bántalmazás (bullying) jelensége nagyon aktuális téma Magyarországon is. A média sorra tudósít olyan kamaszokról, akiket a bullying áldozatainak tekinthetünk. A legutóbbi esemény, ami megrázta a társadalmat, az volt, hogy egy 15 éves lány öngyilkos lett, mert társai kiközösítették. Ehhez hasonló, talán kevésbé súlyos esetek nap, mint nap jelen vannak az iskolai közösségekben. A szakszerű beavatkozás megfontoltságot és szakértelmet kíván, aminek elsajátítására kínál lehetőséget a „bullyingtól a bűnözésig” workshop.

alt


A képzés az Annomentál és a Budapesti Javítóintézet közös szervezésében 2018. január 30-án 45 fő részvételével azt tűzte ki célul, hogy körbejárja ezt a jelenséget. A bullyingtól a bűnözésig: A bántalmazás és az agresszió fogságában címmel megrendezett workshopon a közönség soraiban pedagógusok és szülők foglaltak helyet. 

A workshop gyakorlatban is dolgozó szakértők – pedagógusok, pszichológusok, szociális munkások és kriminológusok – előadásain keresztül járta körül a gyerekek közti bántalmazás kérdését. Ez az a kényes téma, amely minden oktatási intézményben jelen van valamilyen mértékig, és amelynek mindenhol vannak „csendes” áldozatai, akik felnőttként is cipelik magukkal társaik csúnya szavait, alattomos tetteit, a megalázó pillanatok emlékeit. Napjainkban minden iskolának feladata kezdeni valamit a bullyinggal és találni rá valami megoldást. 

Az előadások során a szakértők feltérképezték, hogy mik az első jelei a bántalmazó csoportdinamikának, és hogy a folyamatokban milyen módon tud beavatkozni egy pedagógus. Kiemelték, hogy a cél az lenne, hogy valamennyi iskola rendelkezzen egy saját, testreszabott antibullying protokollal. Nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a kortárs mentor program rendszerének kiépítése és a közösség fejlesztése, az antibullying programok mellett, nem hanyagolható el. A probléma megoldása komplex, és elengedhetetlen valamennyi iskolai szereplő (diákok, pedagógusok, vezetőség, iskolapszichológus, stb.) bevonása. 

A bullying jelenség szereplői nem csak az elkövetők és az áldozatok, hanem a szemlélők is, akik nem csak a gyerekek lehetnek, hanem szemlélőként vesznek részt az eseményben a szemet hunyó pedagógusok, vagy akár rendszer szinten az oktatási intézmény is. A szakemberek rámutattak arra is, hogy milyen folyamatok játszódnak le a zaklató, bántalmazó gyerekekben és az áldozatokban egyaránt. 

Az elméleti megközelítést gyakorlati munka követte. Az előadások után kiscsoportos keretek közt a résztvevők szakértők vezetésével megoldási alternatívákat dolgoztak ki egy eset kapcsán. Két csoportban dolgoztak, ugyanazon az eseten: kimunkálva azt, hogy szülőként és pedagógusként mit tehetnek egy bullying jelenséggel. Közösen összegyűjtötték a jó megoldásokat, majd megosztották egymással. 

A workshop különlegessége, hogy a Budapesti Javítóintézet adott otthont neki, ahol nagy létszámú mentálhigiénés munkacsoport dolgozik, számos pszichológussal és terapeutával, elhívatott pedagógusokkal. A szakemberek deviáns, bűnelkövető fiatalokkal foglalkoznak és ők is megosztották tapasztalataikat, hiszen számos fiatalkorú, aki előzetes letartóztatásba került, korábban maga is részese volt a bullying valamelyik típusának.

A nagy sikerre való tekintettel, több résztvevő jelezte, hogy igény lenne a workshop megismétlésre. Erre az igényre reagálva meghirdették ismét az eseményt:2018. február 27-én 14.00-17.00 óra között mindenkit várnak, aki szeretné mélyíteni az ismereteit és választ szeretne kapni a kérdéseire a bullying, kortárs bántalmazás jelenséggel kapcsolatban.