Híres leszel? A muser-jelenség

15 másodperc hírnév mindenkinek jár – gondolhatták a fejlesztők, amikor alig négy éve létrehozták a Musical.ly nevű appot, amely mára a tinédzserek egyik kedvenc videómegosztójává nőtte ki magát. Elég ugyanis egy ilyen hosszú videót készíteni, amelyben ha minél kreatívabban tudunk zenére tátogni, több százezer követőre tehetünk szert. Az őrület a magyar tiniket is elérte.

alt


Nem egyszerűen playback

Kaotikus jelenetek játszódtak le múlt szombaton a Mammut 2 bevásárlóközpontban, ahol a Musical.ly nevű applikáció magyar sztárjai (muser) szerveztek közönségtalálkozót The Muser Show 2K18 néven. A különböző közösségi oldalakon megosztott képek és videók tanúsága szerint több ezres tömeg gyűlt össze, hogy a rajongók végre élőben is megcsodálják azokat a tinicelebeket, akiket eddig csak az okostelefonjaik kijelzőjén láthattak. A hatalmas káosznak végül a kiérkező rendőrök vetettek véget, a közönségtalálkozót pedig sokak nagy bánatára le kellett fújni, a meghirdetett Facebook-esemény alá özönleni is kezdtek a szervezést kárhoztató panaszok.

De mitől is annyira vonzó a tinik számára a Musical.ly, ez az alig négy éve létező applikáció, amelynek immáron 200 milliós tábora van? Az app lényegében egy közösségi oldal, ahova legalább 15 másodperces, de legfeljebb 1 perc hosszúságú videót tölthetünk fel, a cél, hogy egy általunk kiválasztott zenére, film- vagy kabaréjelenetre, vicces szövegre tátogjunk, lehetőleg minél kreatívabb módon. A videók szerkeszthetők, effekteket, filtereket tehetünk hozzá, és a lejátszás módját is megválaszthatjuk (time-lapse, slow motion stb.), de – akárcsak a Facebookon – tudunk élőben is bejelentkezni, ha követőinkkel azonnal meg szeretnénk osztani valamit.

Az alkalmazásban más felhasználók videóit is megnézhetjük, kikereshetjük, kik a legnépszerűbb muserek, illetve dalok, és azokat kik és hogyan „dolgozták” fel, hogy esetleg ihletet merítsünk. A klipeket kategória (vígjáték, stílus, sport stb.) szerint is végigböngészhetjük, a hashtaggel ellátott videók pedig azt mutatják, melyek éppen a legnépszerűbb témák a fiatalok körében. (A zenei aláfestés itt is az alap, de a muserek nem minden esetben tátognak). Most éppen a #paperchallenge nevű kihívás megy nagyot az oldalon, ennek lényege, hogy össze kell hajtogatni egy papírt, leejteni, majd kéz nélkül, a szájunkkal felvenni a földről – no és persze megosztani az oldalon.

A Musical.ly-t 2014-ben két jóbarát, Alex Zhu és Luyu Yan hozta létre, akiknek az a cél lebegett a szemük előtt, hogy a videót és a zenét valamilyen közös platformra hozzák össze. Az áttörésre nem kellett sokat várni, néhány hónap leforgása alatt több millióan töltötték le az appot, 2015 júliusára pedig az iOS App Store legnépszerűbb ingyenes alkalmazása lett több mint harminc országban, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Brazíliában, a Fülöp-szigeteken és Japánban. 2016 júliusában már 90 millió regisztrált felhasználója volt az appnak, amelyen naponta 12 millió új videót töltöttek fel, tavaly májusban pedig elérte a 200 milliót a muserek száma. A 29 nyelven – köztük immáron magyarul is – elérhető applikáció tavaly novemberben robbantott bankot, miután a Bytedance Technology 1 milliárd dollárért vásárolta fel.

A szülők rémálma?

A Musical.ly-t elvileg csak 13 év felett lehet használni, de ez – ahogy sok más közösségi háló esetében – könnyen kijátszható. Amikor regisztrálunk, kétfajta profil közül választhatunk, vagy privátra, vagy publikusra állítjuk. Ha az előbbi mellett döntünk, akkor klipjeinket csak az általunk visszaigazolt ismerősök láthatják, ami elvileg nagyobb biztonságot nyújt, csakhogy a tapasztalat azt mutatja, hogy a tinédzserek inkább a publikus fiókot állítják be. Így ugyanis bárki megnézheti a feltöltött produkciót, amivel megnyílik az esély, hogy több követőre tegyünk szert, a klipünk pedig elinduljon világhódító útjára.
És ez lenne tulajdonképpen a Musical.ly lényege: minél több követőt gyűjteni. A nagy musicallys sztároknak ugyanis milliós rajongótábora van, közülük is kiemelkednek a stuttgarti ikrek, Lisa és Lena. A két 16 éves lány 2015. december 10-én regisztrált a Musical.ly-re, az oda feltöltögetett videók pedig annyira népszerűvé tették őket, hogy volt olyan időszak, amikor naponta 30 ezer új követőt sikerült szerezniük, ma pedig világszerte 28,2 millióan követik őket. Az összes nagyobb közösségi oldalon (Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter) aktív ikrek azóta már saját számukkal is előrukkoltak – részben azért, hogy egy különös árukapcsolással így reklámozzák ruhamárkájukat, a J1MO71-t.

A Musical.ly jó ideje itthon is nagyon pörög, ahogy azt a múlt hétvégi események is mutatják. A közönségtalálkozóra három magyar musert vártak, Schobert Larát, Szender Milánt és Szász Dorinát. A közösségi oldalon böngészhető ranglista szerint ma egyébként Nagy Liza (@lizanagy) a legnépszerűbb muser a maga 529 ezres táborával, de többen is bőven 200 ezer feletti követővel büszkélkedhetnek.

Mindezek után felmerül a kérdés: mennyire jó, ha kamasz gyermekünk szülői kontroll nélkül, publikus profil esetén akár ismeretlenek tömegeinek mutogatja magát? Mint minden közösségi oldal, ez az app is rejteget veszélyeket, de a formátum miatt különösen figyelni kell a visszaélésekre és a kéretlen üzenetekre, több szülő is arról számolt be, hogy ismeretlenek félmeztelen, vagy meztelen képeket kértek gyermekeiktől. A közösségimédia-használat veszélyeiről mindenképpen beszélni kell a kamaszokkal, de az sem árt, ha bekövetjük gyermekünket a Musical.ly-n. Az alkalmazáson keresztül van arra mód, hogy jelentsük az abuzív viselkedést, és blokkolni is lehet a nem kívánt követőket.

Itt megtekinthető egy 2018 áprilisi válogatás a legnépszerűbb Musical.ly videókból.