Hogyan kovácsoljuk össze az osztályt?

Az osztálykirándulások különösen jó alkalmat adnak arra, hogy a gyerekeket egy összetartó, egységes, egymást szerető és tisztelő, egymás számára biztonságot nyújtó közösségé formáljuk. Ehhez sok minden kell, és most nem is célunk végigmenni a folyamat lépésein, de három olyan csapatépítő játékot ajánlunk, ami megkönnyítheti, vagy beindíthatja a pozitív folyamatokat.

alt


Csapatépítő játékokat játszani jó. A legtöbb felnőtt is kedveli őket, hát még a gyerekek. Persze előfordul olyan is, amikor egy introvertáltabb gyermek nem szívesen vesz részt ilyesmiben, és ilyenkor mindenképpen tolerálni kell az ő kívánságát, figyelembe kell venni, hogy vannak, akik nehezebben oldódnak. Azonban nagy meglepetés is érheti azokat, akik csapatépítő játékokkal próbálkoznak, mert gyakran az visszahúzódó gyerekek éppen a játék során tudnak kibontakozni, mernek önmaguk lenni, el mernek olyanokat árulni magukról a játék szerepeibe bújva, amit esetleg más helyzetben nem mernének, és ezzel nyitottabb, könnyebben kezelhetőbb személyiséggé válhatnak.

Ha új osztály kezd együtt tanulni egy iskolában, jellemzően az elsőben, hatodikban, vagy kilencedikben, akkor különösen fontos figyelmet fordítanunk arra, hogy az osztálytársak megismerjék egymást, hogy kötelékek, kapcsolatok alakuljanak ki, melyek a későbbi közös munkát rendkívül meg fogják könnyíteni mindenki számára. Legyen szó névtanulós, vagy csak együtt bolondozós játékról, az egészen biztos, hogy a közös élmények megmaradnak, és egy-egy ilyen játék közben megtörtént pillanat lehet a kezdete kialakuló barátságoknak, vagy legalábbis annak a felismerésnek, hogy „jé, ez itt mellettem nem is olyan idióta”. (Értsd jól!)

De ne szaporítsuk tovább a szót, íme három csapatépítő játék, amit érdemes bevetni egy osztálykiránduláson, de akár egy osztályfőnöki órán is elő lehet venni őket.

A család mániája

Kiküldünk valakit. A bent maradók a család, akinek van egy közös “heppje”. Lehet ez egy jellegzetes mozdulat, mimika, gesztus, szó (köhögés, hajsimítás, lábkeresztezés, stb.). Amikor ebben megállapodtunk, visszatér az, aki kiment előzőleg és kérdezgetni kezdi a család tagjait valamilyen témáról (szabadidő, munka, preferenciák, stb.) A válaszadáskor kötelező használni a megbeszélt mániát, a kérdező feladata ennek kitalálása. Ez az egyszerű játék remekül összekovácsolja a csapatot.

A további két játék leírását olvasd tovább a komplexalapprogram.hu-n!