Hol van a helye a mobiloknak az iskolában?

A francia parlament elsőre radikálisnak tűnő lépést húzott meg, és kitiltotta a mobiltelefonokat a franciaországi iskolákból. A kütyük iskolai használatáról régóta parázs vita folyik, a tiltást egyre többen támogatják. Felkészül Nagy-Britannia?

A francia modell

„Nincs igazán szükségünk mobiltelefonokra” – jelentette ki a Côtes-d’Armor megyei La Gautrais-i középiskola egyik diákja, aki szerint barátjával rengeteget beszélgetnek – elmondása szerint talán túl sokat is –, és nagyon jó barátok. Mindketten az északnyugat-franciaországi Plouasne iskolájában tanulnak, abban az intézményben, amelynek vezetése négy évvel ezelőtt úgy döntött, megtiltja az odajáró diákoknak a mobiltelefonok iskolai használatát. A La Gautrais-i középiskola ezzel jócskán megelőzte a francia törvényhozást, amely július 30-án az egész országra kiterjedően elfogadta a mobiltelefonok iskolai betiltását az idei őszi tanévtől kezdődően. 

A képen egy mobiltelefon látható fülessel.
 

„A mobiltelefonok a technológiai haladást képviselik, de nem monopolizálhatják az életünket” – fejtette ki Jean-Michel Blanquer francia oktatásügyi miniszter, aki az intézkedést egyfajta detoxikálónak nevezte. Emmanuel Macron államfő pártja, a Köztársaság Lendületben (La République En Marche!, LREM) törvényjavaslatát végül 60-1 arányban fogadták el a Nemzetgyűlésben. A törvény megtiltja minden internetre csatlakozó eszköz használatát az általános iskolákban és a 11-14 év közötti tanulókat oktató középiskolákban. Kivételt képezhet az oktatási célú felhasználás, melynek feltételeit az intézmények belső szabályzatukban határozhatják meg. A gimnáziumoknak is lehetőségük van a törvény alkalmazására, számukra azonban ez nem kötelező.

A La Gautrais-i középiskola esete akkor bejárta a világsajtót. Az idejáró 12-16 éves tanulók a környező falvakból származnak, a tiltás óta pedig az iskolaszemélyzet megfigyelte, hogy a gyerekek között több lett a szociális interakció, empatikusabbak lettek, az órák elején pedig nagyobb lett bennük a vágy a tanulásra. „Ami a közösségi médiát illeti, az iskolai telefonhasználat tilalma elhozta a pillanatnyi békét a diákoknak, közülük néhányan nagyra értékelik ezt” – fogalmazott Yves Koziel iskolaigazgató. „A szociális hálókon gyors ütemben, rendkívüli módon egyszerűsödnek a csoportos kapcsolatok, ami konfliktusokkal, sőt bullying is jár. Mi ettől megszabadítjuk a diákokat, legalábbis amíg az iskolában vannak” – tette hozzá Koziel, aki örömmel nyugtázta, hogy a szünetekben visszatértek a diákok életébe a hagyományos elfoglaltságok, a gyerekek játszanak, beszélgetnek, sőt táncolnak és kötnek.

Vita Európában

Franciaországban a 12 éves vagy annál idősebb gyermekek 90 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal – olvasható a francia törvényben, amelynek megszavazását követően Nagy-Britanniában és Írországban is fellángolt a vita az iskolai mobiltelefon-használatról, s hogy a példa mennyire ragadós, jól mutatja, hogy a minap Görögország is megtiltotta a kütyüzést – igaz, a dél-európai ország iskoláiban a szünetekre nem vonatkozik a tilalom.
    
Brit konzervatív képviselők – élükön Matt Hancock kulturális miniszterrel – egész pályás letámadást indítottak az iskolai mobiltelefon-használat ellen, szerintük az eszközöket már az iskola bejáratánál el kellene kobozni a diákoktól. Azokban az intézményekben, ahol korlátozzák az iskolai kütyüzést, az iskolavezetők azt állítják, hogy a készülékek elvonják a diákok figyelmét, megakasztják a koncentrációt és akadályozzák őket a gondolkodásra való képességükben. Van ahol csak arra szorítkozik a korlátozás, hogy a diákok lehetőleg jó mélyre eldugják a táskájukban a telefonjukat, kapcsolják ki vagy némítsák le, de a szünetekben használhatják, mert a szülőknek fontos, hogy biztonságban tudják gyermekeiket. A brit Oktatásügyi Minisztérium adatai szerint az intézmények 95 százalékában korlátozzák valamilyen módon az iskolai kütyühasználatot.
    
A tiltás védelmezői a London School of Economics 2015-ös felmérését szokták idézni: ebben négy angliai város – Birmingham, Leicester, London és Manchester – középiskoláit vizsgálták meg, és kiderült, hogy 6 százalékkal javultak a diákok teljesítményei azokban az iskolákban, ahol betiltották a mobiltelefon-használatot. A kutatást végző közgazdászok, Louis-Philippe Beland és Richard Murphy szerint nem csak a tesztek eredményei lettek jobbak, a rosszul teljesítő, szegény családokból származó diákok is sokat profitáltak a tiltásból – az ő figyelmüket ugyanis jobban elvonja a kütyük jelenléte jó tanuló társaikhoz képest. A kütyühasználat korlátozása Nagy-Britanniában az iskolaigazgatók hatáskörébe tartozik, amibe az Oktatásügyi Minisztérium nem szólhat bele, de a tárcánál elmondták, támogatják az iskolák ezen jogát.  

Egy időben pedig New Yorkban is érvényben volt a tiltás: 2005-ben az amerikai metropolisz összes állami iskolára kiterjesztették a mobiltelefon-használat korlátozását – volt, ahol fémdetektorokat is felszereltek, máshol elég volt eltenni, lenémítani vagy kikapcsolni a készülékeket –, de az intézkedés nagyon népszerűtlen volt a szülők körében, akik a kapcsolattartás ellehetetlenítése miatt bírálták a döntést. Végül egy évtizeddel később, kampányígéretét teljesítve Bill de Blasio polgármester feloldotta a tilalmat.
    
Szakértők szerint a tiltás teljes tévút, és a mobilokat be kellene vonni a tanórák menetébe, megtanítani a diákoknak a különféle internetes böngészők, szótárak, tartalom-előállító applikációk használatát. A helyzet hazánkban hasonló a brithez. Az intézmények saját hatáskörben döntik el, hogyan szabályozzák az iskolai telefonhasználatot, a – sokszor a szülői munkaközösséggel egyeztetett – feltételekről a házirend ad tájékoztatást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elárulta, hogy a kormány nem tervez központi szabályozást, a tanintézmények a jövőben is maguk dönthetnek a mobiltelefonok használatának korlátozásáról.