Ingyenes iskolai vetítések az Urániában

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a 2018/19-es tanév II. félévében, április közepétől június elejéig díjmentesen látogatható középiskolai vetítéseket szervez az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb magyar animációs filmjéből, a Ruben Brandt, a gyűjtőből. 

A kép a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs film egyik képkockája.

A vetítés sorozat sajtótájékoztatóján Fekete Péter, EMMI kultúráért felelős államtitkára kifejtette, hogy szerinte „a Ruben Brandt, a gyűjtő egy ugródeszka, amely elrepíti nézőit – és nem csak felnőtt nézőit, hanem a legnehezebben megfogható érdeklődésű, örökké kritikus kamasz nézőit is – egy csodálatos világba: a művészet világába”. 

Milorad Krstić a film rendezője arról beszélt, hogy mivel maga is festőművész, mindig szeretett volna filmet készíteni a művészetről. Eleve fontosnak tartotta, hogy a témát becsomagolja egy krimi mesébe, hogy minél közelebb kerülhessen a film üzenete a nézőkhöz. 

Kamarás Iván, akinek a hangján szólal meg az animációs film címszereplője, lelkesen számolt be arról, hogy őt már az első meghallgatáskor lenyűgözte a film tervezett, de akkor még koránt sem kész világa. 

Kurdy Fehér János a film producere az okosmoziról, mint az ingyenes vetítésekhez kitalált új fejlesztésről és új fogalomról beszélt. A film nézése közben a tanulók használhatják lehalkított mobiltelefonjukat, egy online felületen beazonosíthatják a filmben szereplő műalkotásokat. A tanulók többek között ingyenes éves bérletet nyerhetnek múzeumokba, mellyel a Szépművészeti Múzeum és a Ludwig Múzeum tárlatait is látogathatják. 
 

(A fotókat Kaliczka Gabriella készítette.)