Instant örömök – kell-e ez nekünk? Az online pornó útvesztőjében

Napjainkban a szociális tér, illetve a randizási szokások teljesen átalakultak: a különböző randiapplikációk (pl. Tinder) segítségével könnyen és gyorsan „kikereshetjük” a számunkra szimpatikus partnert, és gyors üzenetváltás után az első találkozás is könnyen megvalósul. A szokásos randiforgatókönyv pedig nagyon távol áll a hagyományostól: akár már az első alkalom szexszel kecsegtethet, ha pedig felbukkan egy szebb, kívánatosabb partner a közelben, akkor pedig gond nélkül lecseréljük az előzőt. Vajon hova vezet ez a felgyorsult tempó? Mi ösztönzi a folyamatos ingerkereső magatartást? Az online pornó problematikáján keresztül ezekre a kérdésekre keresi a választ a cikk.

alt


A pornográfia a szexuális tartalom direkt ábrázolását jelenti, és míg a régebbi korok erotikus képzőművészeti alkotásai (szobrok, festmények) finomabban kezelik a tabuközeli tartalmakat, addig a jelenkori pornóvideók aligha bírnak művészi értékkel: a naturalisztikus ábrázolás mellett csupán a szex fizikai aspektusaira fókuszálnak. Az online pornó azonnali belépő az instant, virtuális örömökhöz: ingyen letölthető videók tömkelege várja a felhasználókat,  nemre – és gyakran korra való tekintet nélkül – elérhetők a sokszor szélsőséges tartalmak. Több kutatás bizonyítja, hogy már a fiatal korosztály körében elképesztő méreteket ölt a pornófogyasztás mértéke, és bár joggal reménykedünk, hogy mi mindent megtettünk a problémaelhárítás érdekében (pl. hatékony szűrőprogramok telepítését), de a direkt hatások mellett közvetve is hatnak a felnőttfilmes tartalmak. Leginkább azoknál a fiataloknál – főleg fiúknál – érvényesül ez a romboló hatás, akiknek még nem volt valódi szexuális tapasztalata, és az első alkalom előtt már sokórányi pornót láttak, tehát ebben szocializálódtak.  Számukra a szexuális aktus pusztán testi teljesítmény, amely nélkülözi a romantikát és az érzelmeket, az intimitást, de még az érintést vagy a csókot is.

Amíg a felnőttek különbséget tudnak tenni a valóság és a film nyújtotta illúzió között, és a szélsőségektől mentes, mértékkel fogyasztott, „szoft” tartalmak nem hatnak negatívan a szexuális kultúrájukra, addig a fiatalok számára a filmben látottak – tévesen – az elérendő valóságot jelenthetik. Egy felnőttfilm – amellett, hogy vérszegény, fantáziátlan kerettörténettel rendelkezik −  úgynevezett „szupernormális ingerekkel” csábít: a szereplők kiemelkedő kondícióban vannak; testfelépítésük, teljesítményük köszönőviszonyban sincs a realitással, a valódi, hús-vér férfiakkal és nőkkel. Ezekben a filmekben sokszor alig váltanak szót a szereplők, gyakran már az első percekben belecsapnak a lecsóba, vagyis a direkt (sokszor durva) akció kerül a történet fókuszába. Semmi sem utal arra, hogy szükség lenne udvarlásra, ingerkedő szócsatákra, apró, lopott pillanatokra, érintésre vagy beszélgetésre. A nőket a filmbeli partnereik szexuális tárgyként kezelik, és ez a káros norma áttevődik a valódi kapcsolatokra is: gyakori panasz a lányok részéről, hogy a fiatal fiúk elvárásai, igényei szélsőséges irányba tolódtak, ami a lányokban rengeteg frusztrációt, és saját testtel kapcsolatos szégyenérzést gerjeszt. Sajnos a fiúk sem jönnek ki jól a dologból: ők azzal kapcsolatban élnek át szorongást, hogy nem tudnak úgy teljesíteni, mint a pornósztárok, ők is elégedetlenek a saját testükkel, csökken a magabiztosságuk, illetve egy idő után elveszíthetik a motivációjukat egy valódi kapcsolat kialakítására és fenntartására. Igazából nem kárhoztathatjuk őket: a könnyű és gyors öröm illúziója nem csábít arra, hogy egy természeténél fogva hullámzó párkapcsolatba invesztáljanak időt és energiát.

A szenvedély szélsőséges méreteket is ölthet: pornófüggőségről akkor beszélünk, ha a felhasználó képtelen kontrollt gyakorolni a pornószenvedélye felett, és ez negatívan befolyásolja társas, érzelmi és személyközi kapcsolatait, továbbá a tanulásban és/vagy munkában is érezteti hatását. 

Gary Wilson Pornóra kattanva című könyvében részletesen kifejti, milyen agyi folyamatok zajlanak ilyenkor: agyunk jutalmazó központjában születnek meg például a szexre és szerelembe esésre irányuló vágyak. A dopamin az elsődleges neurotranszmitter, amely a jutalmazó központunkat beindítja, azért minél erősebb szexuális izgalmat érzünk, annál magasabb lesz a dopaminszintünk. Ha ennek az átvivő anyagnak a szintje csökken, ez testi tünetekben is megjelenik (pl. csökken az erekció), és a felhasználó erősebb stimulációt keresve egy új – szélsőséges esetben extrém – tartalomra kattint. Ami tehát korábban elég volt az izgalom kiváltásához, az újdonság varázsával elmúlik, egyre intenzívebb élményre van szükség ugyanolyan fokú izgalmi állapot eléréséhez. Már a fiatalok társas kapcsolataiban is elkerülhetetlenül jelentkezik a negatív hatás: az ismerős, egyébként vonzó partnerrel történő szexuális aktus egyre unalmasabbnak tűnik, és idővel csak az online pornó nyújtotta stimuláció nyújt kiemelkedő élményt. A legszomorúbb, hogy a partnerünket vonzónak láthatjuk, de nem elég izgatónak: testileg nem reagálunk rá, amikor intim helyzetbe kerülünk.

Összegzésként leírhatjuk, hogy az online pornó egyértelműen káros hatásai főleg a tapasztalatlan fiatalokat fenyegetik: a durvaság, a tárgyiasítás mindkét nemet érzékenyen érinti, akár az önbecsülést, akár a saját és más testéhez való viszonyulást nézzük. Hiába próbálunk a legmagasabb fokozatra kapcsolni: a harmonikus, szeretetteljes párkapcsolatig a lassú, türelmes megismerésen át vezet az út; amely az ingerdömpinghez képest valószínűleg visszafogottabb tempóra késztet, de a másik iránti lelkes érdeklődés, a vágyak, igények tiszteletben tartása, az odafordulás jó esetben hasonló érzelmi kölcsönösséggel kecsegtet.

(A szerző szexuálpszichológus)